субота, 05 грудня 2020 09:30

Скільки коштував ремонт кілометра дороги в Україні цього року

Скільки коштував ремонт кілометра дороги в Україні цього року
Всього провели робіт на 4395,4 км. дорогиФото:CoST.

Цього року в Україні збудували на 20% менше нових доріг, ніж торік. Всього провели робіт на 4395,4 км. Витратили на асфальтобетонне покриття першої категорії доріг 170,6 млн грн. Про це повідомляє всесвітня ініціатива з прозорості інфраструктури CoST.

Укравтодор цього року побудував 14,35 км нових доріг, ще 77,29 км реконструювали, 449,7 км зробили капітальний ремонт.

Збудували й відреконструювали дороги у Дніпропетровській, Донецькій, Львівській, Полтавській, Житомирській, Кропивницькій, Хмельницькій та Чернігівській областях. Найдорожчий кілометр зафіксували на Дніпропетровщині.

За підрахунками всесвітньої ініціативи з прозорості інфраструктури, цього року середня вартість 1 км нового будівництва є 90,2 млн грн, що на 14,3% менше, ніж торішні показники. Вартість реконструкції у середньому зменшилася на 44,7%, а це 36 млн грн, капітального ремонту виконали на 25,184 млн грн, це на 4% більше.

Витрати на ремонт доріг збільшились у два рази у порівнянні з минулим роком. Втім вартість на дорожні матеріали за рік майже не змінилась.

Структура вартості дорожньо-будівельних робіт залежить від категорії дороги та інших факторів, але усереднені дані виглядають так: вартість матеріалів, виробів та конструкцій – 60%, вартість експлуатації будівельних машин і механізмів – 20%, заробітна плата – 10 %, інші витрати – 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дорогах вперше запрацюють безпілотні таксі

За даними на 2014 рік, вартість будівництва кілометру однієї смуги дороги, в залежності від рельєфу місцевості, щільності забудови в США становить 10,3 мільйонів доларів, у Канаді – 8,7 мільйонів ​​доларів, у Китаї – 2,2 мільйонів доларів, у Німеччині – 9,2 мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштував ремонт кілометра дороги в Україні цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі