четвер, 26 листопада 2020 16:16

Седани стають екзотикою - експерт розповів, як змінюються автомобільні смаки українців

Седани стають екзотикою - експерт розповів, як змінюються автомобільні смаки українців
Renault Duster надійний кросовер Фото:avto.informator

Минулого місяця в Україні зареєстрували 8,4 тис. нових автомобілів. Найпопулярнішим став автомобіль французької марки Renault Logan. Таких придбали 1,4 тис. Також українці активно купували машини японської Toyota і корейського бренду Kia.

- За результатами рейтингу видно, що українці все частіше обирають кросовери, і відходять від седанів. 2-ге й 3-тє місце у рейтингу продажів за жовтень в Україні займають саме позашляховики Kia Sportage і Toyota RAV4. Це тренд, який підхопили у всьому світі, у тому числі й в Україні, — говорить Gazeta.ua директор компанії "Автоконсалтинг" Олег Омельницький. Він розповідає як змінилися вподобання українських водіїв за останнє десятиліття.

Чому українці так довго не могли залишити седани, а тепер масово пересіли в інший кузов?

Такі тенденції в усій Європі. Корпорація General Motors повністю відмовилась від виробництва седанів. Компанія Ford припинила випускати навіть популярні моделі в кузові седан.

Так, 10 років тому вони були популярні. Але час плине і вподобання автомобілістів змінюються. Рейтинг за жовтень тому доказ. На смаки саме українських водіїв вплинула якість наших доріг. Кросовери легко долають складний для седанів шлях. А люди почувають себе комфортно і впевнено за кермом такого автомобіля.

Україну раніше називали країною седанів. Ця традиція прийшла ще з часів Радянського Союзу. Головною перевагою седанів був окремий багажних. Вважали, що це комфортно і безпечно, а в салоні авто немає зайвих запахів. Отже, спокійно можна перевозити бензин або щось інше. А в кросоверах багажник знаходиться майже в салоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо купувати преміальне авто, якщо немає грошей на його утримання? — експерт про євробляхи

Яка доля очікує тип кузова седан?

Буде те саме, що сталось з іншими видами кузовів. Наприклад, фаетон, це автомобіль із відкидним верхом, популярний у 1930-ті. Зник із ринку після того, як з'явились кращі типи. Зараз автівки з відкидним дахом називають родстер. Така доля очікує і на седани. Тип кузова залишиться, але попит на нього впаде. Люди обиратимуть її з індивідуальних міркувань. Седани, швидше, стануть екзотикою, не для щоденного користування.

У рейтингу популярних автомобілів зникли китайці. Через що?

Це пов'язано з тим, що за останні роки багато імпортерів себе дискредитували. Китайці поставляли в Україну величезну кількість автомобілів, утім не давали гідного обслуговування. Головна проблема, з якою зіштовхнулись власники — відсутність потрібних запчастин. Імпортер автомобілів швидко зник з українського ринку, а постачати запчастини йому було вже не вигідно.

На скільки це було масовим?

Так вчинили 5-6 китайських марок. Люди не отримали належних послуг, а репутація китайського автопрому спаплюжилась.

Китайські автівки першої хвилі випусти дешеві, але неякісні. Через декілька років кузов іржавів, двигун виходив з ладу. Відразу видно, що їде китайська машина, якій 5 років, а вона вся дірява. Звісно, були виробники, які більш-менш якісно виконували свою роботу, але загальний імідж зіпсували.

А як же ціновий фактор? Він не впливає на попит?

Сенсу купувати китайські автівки більше немає. Раніше автомобілі китайського виробництва коштували дешевше, ніж продукція ВАЗу, а зараз цінова політика більш-менш однакова у порівнянні з іншими світовими брендами. Тому навіщо китайська Chery, якщо за ці гроші можна придбати перевірений бренд, наприклад, Kia або Renault?

Який автомобіль найкраще задовольнить потреби пересічного українця - клас, розмір, ціна, рівень надійності?

Україна - бідна країни. Люди купують те, на що вистачає коштів. Мабуть, усі українці мріють купити найнадійніший автомобіль. Утім треба обирати транспортний засіб у співвідношенні ціна-якість. Для сучасного українця потрібен недорогий кросовер. Щоб він мав доступну ціну або вигідну кредитну програму. Renault Duster, найбільш усереднена автівка, найкраще підійде для пересічного українця.

Скільки ще таке авто буде мати попит у нас?

Найближчий рік-два. Renault Duster - надійний кросовер, має гарну підвіску, з легкістю долає ями на українських дорогах. Також автомобіль економічний, якщо в його комплектації встановлений дизельний двигун. Якщо бензиновий — не проблема, його можна переладнати на газове обладнання. Крім того, у нього зручний салон, великий багажник. А ще високий кліренс, який допоможе проїхати в сніжну пору навіть жителям сільської місцевості або жителям міст, де погано працюють комунальні служби. Renault Duster має широку сервісну мережу по Україні та оптимальну цінову політику. Вартість автомобіля близько 600 тисяч гривень.

Легковики віком майже 10 років становлять 31,2% обсягу вторинного автомобільного ринку. З цього масиву 39% авто привезли переважно із Західної Європи. Частка американських машин у цьому сегменті – 4,5% загальної кількості.

Зараз ви читаєте новину «Седани стають екзотикою - експерт розповів, як змінюються автомобільні смаки українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі