понеділок, 24 червня 2019 17:35

Пояснили, чому в Україні нема платних доріг

Пояснили, чому в Україні нема платних доріг
Платні дороги відремонтовані та якісні. Фото: mygorod.kz

Цієї осені оголосять конкурс на будівництво першої платної дороги в Україні. Автобан пролягатиме зі Львова до польського Краковця. Про це повідомляють в Укравтодорі.

Довжина траси - 69,5 км. Водіям проїзд обійдеться від 140 до 208 грн. Точну суму поки не називають. Дорогу будуватимуть 4-5 років.

"Платні дороги приваблять інвестиції в Україну. Якщо концесіонер бере дорогу в управління, то вкладає туди гроші. Потім він отримує кошти, які платять за проїзд водії. Світовий досвід показує, що платним автобаном має проїжджати 13-18 тисяч автівок щодня. Тоді він буде вигідним. Це серйозні цифри, але такий потік можна спостерігати на окружній дорозі у Києві. Між Львовом і Краковцем стільки машин з'явиться не одразу. А якщо цього не станеться, держава буде зобов'язана повернути інвестовані гроші. Бо часто концесіонери пропонують такі умови. Цей ризик є головною причиною, чому раніше такі дороги не будували", - каже Gazeta.ua директор програми "Інфраструктура" Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сказали, скільки виділять на дороги на наступний рік

Він додав, що плюс таких доріг у тому, що вони відремонтовані та якісні.

"Значно менша ймовірність, що водій може потрапити в яму", - сказав Шульмейстр.

Про будівництво першої платної дороги Львів - Краковець почали говорити ще 2015-го. Тоді Укравтодор уперше оголосив концесійний конкурс. Але міжвідомча комісія відхилила заявки претендентів. Пояснили це тим, що компанії неспроможні профінансувати будівництво. Після того Мінінфраструктури вирішило внести зміни у законодавство, перш ніж оголошувати повторний конкурс. Торік у лютому Верховна Рада узаконила платні дороги в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому в Україні нема платних доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі