пʼятниця, 29 січня 2021 13:58

Перший автомобіль в світі розганявся до 15 км/год
5

Benz Patent Motorwagen на відкритті фестивалю OldCarLand
Фото: Володимир Мукан
Benz Patent Motorwagen оснащений двигуном на 0,9 к.с.
Benz Patent Motorwagen презентували під час фестивалю OldCarLand
Модель Benz Patent Motorwagen стоїть біля інших машин, які стали революційними для різних епох.
 Benz Patent Motorwagen показали вперше в Україні під час Столичного автошоу 2011 року на відзначенні ювілею "Мерседес-Бенц". Саме ця компанія зробила лімітовану серію реплік, які з точністю повторюють оригінал першого у світі автомобіля

Цього дня 1886 року видали патент на перший автомобіль у світі. Його отримав німецький інженер Карл Бенц.

Винахіднику дали імперський патент із номером 37435. У честь цього він відповідно назвав свою машину - Benz Patent Motorwagen.

Це був триколісний транспортний засіб без кузова у сучасному розумінні. На вигляд перша машина нагадувала триколісний велосипед із трубчатим каркасом і дерев'яними панелями.

"Вигляд цієї машини часто порівнюють із велосипедом. І це не випадково. Адже інженер використовував велосипедні педалі й технічні рішення з двоколісної техніки. На відміну від Ґоттліба Даймлера, який теж одним із перших створив автомобіль, Бенц робив машину повністю - зі своїм двигуном, кузовом тощо. Даймлер же просто встановив двигун у фактично звичний віз для коней", - говорить Gazeta.ua автоексперт Микола Руденко.

Румпель на носовій частині машини виконував роль керма. Місце водія і пасажира було на дивані за цим важелем. За спинкою сидіння Бенц розташував двигун.

Винахідник не передбачив звичного бака для пального

Гігантський маховик і колінчастий вал були нічим не закриті. Можна було побачити, як вони працюють. Крутний момент від двигуна до задніх коліс передавався через пас і ланцюги.

"Двигун був встановлений одноциліндровий, двотактний. Його сконструював також Карл Бенц. Цікаво, що він використав доволі прогресивні як на той час технології - електрозапалювання, механічний привід впускного клапана. Його силовий агрегат був гучний, і загалом автомобіль мав одне з недопрацювань - винахідник не передбачив звичного бака для пального. Ним була літрова банка", - розповідає спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бій під Крутами: студенти зупинили вороже військо

Двигун об'ємом 0,9 л розвивав потужність 0,9 к. с. Набирав оберти повільно.

"Ця машина могла розігнатися до 15 кілометрів за годину. Хоча за сучасними мірками це небагато, тоді ця машина зробила прорив у технологіях. Після того, як дружина інженера здійснила пробіг Німеччиною на авто і транспортний засіб показали на виставках, люди почали цікавитися самохідними екіпажами", - говорить Микола Руденко.

Цього дня 1896 року американський фізик Еміль Ґруббе першим у світі почав лікувати рак радіоактивним випромінюванням.

Зараз ви читаєте новину «Перший автомобіль в світі розганявся до 15 км/год». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі