середа, 13 жовтня 2021 13:48

Обов'язковий техогляд: як уникнути корупції під час перевірки авто

Обов'язковий техогляд: як уникнути корупції під час перевірки авто
Вартість технічного контролю коливається в межах 800-1,3 тис. грн. Фото: pixabay.com

З вересня 2022 року в Україну повертають обов'язковий техогляд.

2011-го його скасували через корупцію. Такі ризики зберігаються й сьогодні. Існують недобросовісні лабораторії, які заробляють на торгівлі протоколами, розповів Gazeta.ua глава Асоціації безпеки експлуатації транспорту Дмитро Гончарук:

"Щоб запобігти корупції техогляду, варто затвердити на рівні закону єдині вимоги європейського зразка для всіх суб'єктів. Під час техогляду потрібна обов'язкова відеофіксація. Потрібно автоматизувати передачу показників з приладів у лабораторії до загальнодержавної бази даних. Має бути персональна відповідальність експерта, який проводить техогляд, за його результати. Наприклад, у Польщі фахівець техконтролю, який порушує вимоги, позбавляється права займатися діяльністю на п'ять років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф

Техогляд забороняє користуватися транспортом, який не відповідає вимогам. Він допомагає уникнути небезпеки на дорогах.

"Перевагами техогляду є загальний обов'язок всіх водіїв тримати своє авто в належному, безпечному технічному стані. Крім цього, він запобігає нелегальному переобладнанню вузлів та агрегатів. Зменшення рівня забруднення повітря вихлопними газами, легше дихання. Зменшення шумового забруднення й можливість перетину європейського кордону", - каже Гончарук.

Техогляд незручний лише тим, що потрібно витрачати час раз в 1-2 роки і суми грошей на саму перевірку.

"Техогляд може створити додатковий клопіт для водіїв, чиї авто не відповідають вимогам. За підсумками перевірки вони отримають перелік невідповідностей, які потрібно буде усунути та пройти контроль ще раз. Вартість технічного контролю коливається в межах 800-1300 гривень, залежно від категорії транспортного засобу", - говорить експерт.

5 квітня Міністерство інфраструктури України оприлюднило законопроєкт щодо обов'язкового техогляду. Його розробили на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Обов'язковий техогляд: як уникнути корупції під час перевірки авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі