Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 17:15

"Ніхто нічого не узаконив" - експерт про ввезення євроблях у режимі транзиту

"Ніхто нічого не узаконив" - експерт про ввезення євроблях у режимі транзиту
Верховний Суд виніс неоднозначне рішення щодо евроблях. Фото: YouTube

Верховний Суд постановив, що користування автомобілем на єврономерах, ввезеним до України у режимі транзиту, - не є адміністративним правопорушенням Митного кодексу.

До такого рішення судді прийшли, розглянувши позов Михайла Козинця до митниці. Вимагав скасувати 8,5 тис. грн штрафу, який отримав за користування нерозмитненим авто.

У лютому 2016-го чоловік ввіз з Естонії позашляховик Toyota RAV4 . З іноземної реєстрації авто не зняли. На територію до України ввезли в режимі транзиту.

"Митники з незрозумілих причин притягли позивача за 469 статтею Митного кодексу України - мова йде про товари, митне оформлення яких незакінчене. Хоча у його діях склад порушення за статтею 470 - перевищення строків доставки товарів. На суді позивач визнав, що ввіз авто для тривалого користування. Режим транзит вказав, щоб ухилитися від сплати податків. Це стаття 485 - ухилення від сплати митних платежів. Це призведе до того, що власник автомобіля з іноземною реєстрацією не понесе відповідальності за порушення митних правил. Правоохоронні органи мають перевірити, чи використовував позивач завідомо підробний документ задля отримання умовного звільнення від сплати митних платежів при безпідставному ввезенні машини у митному режимі транзит. Залежно від митної вартості такого автомобіля, можливий ще й склад злочину за статтею 212 Кримінального кодексу - ухилення від розмитнення авто", - каже Gazeta.ua партнер адвокатського об'єднання "Головань і Партнери" Іван Чорний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпопулярнішу "євробляху" в Україні

Після рішення суду порушник не платитиме штраф. Для інших власників автомобілів на єврономерах рішення суду нічого не змінить, кажуть фахівці.

"В інтернеті є інформація, що суд узаконив ввезення евроблях у режимі транзит. Але ніхто нічого не узаконив. Суд першої інстанції просто не за тією статтею притягнув водія до відповідальності", - каже автоюрист Володимир Караваєв.

Литовська Республіка надала Україні доступ на рік до європейської бази даних. ЇЇ використовуватимуть для перевірки, чи ввозять автомобілі на європейських номерах в Україну законно. З Польщею також ведуть співпрацю в цьому напрямку.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто нічого не узаконив" - експерт про ввезення євроблях у режимі транзиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути