середа, 27 травня 2020 09:23

Не вступайте в суперечку й підписуйте документ - поради автоюриста

Не вступайте в суперечку й підписуйте документ - поради автоюриста
Головне - не наражатися на конфлікти. Фото: ye.ua

Якщо вас зупинив інспектор поліції, не варто сперечатися з ним, вважає автоюрист Богдан Глядик. Він розповів Gazeta.ua про те, як поводитися під час зупинки патрульною поліцією за порушення Правил дорожнього руху.

Яким має бути усне спілкування з поліцією?

Не варто хамити і наражатися на конфлікт. Треба виконувати те, що вам скаже поліцейський. Якщо порушник визнає свою помилку, розкаюється, не вступає в суперечку, то поліцейський може обійтися лише зауваженням і відпустити водія, якого зупинив.

Які помилки роблять водії, після того як їх зупинив поліцейський?

Найбільшою проблемою є те, що водії на рівному місці починають конфлікти. "А яка причина зупинки?", "Не покажу документів, сам можеш перевірити", "Починай складати протоколи" – ті моменти, які не впливають на сам процес, проте значно погіршують стосунки між поліцейським і порушником.

А як щодо помилок самих поліцейських?

Іноді поліцейські перевищують повноваження. Можуть застосовувати силу, наприклад, витягувати порушника з його авто. Або взагалі розбивають вікна в машині. Є багато відео з такими діями. Але це все призводить лише до додаткового затягування часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Lanos до гібридних Outlander - на яких авто їздить українська поліція

Чому не варто сперечатися з поліцейським, якщо ти переконаний у своїй правоті?

Бо це не матиме жодних позитивних для вас наслідків. Якщо поліцейський вже має сформовану думку щодо ваших дій, то йому буде все одно, які ваші докази й аргументи. Це неправильно та протиправно, вже практика доводить, що так і буде.
Краще написати пояснення про те, що ви не погоджуєтесь із рішенням поліції. Додатково вказати, які порушення помітив поліцейський. І вирішувати справу в судовому порядку.

Чи варто підписувати постанову на місці зупинки?

Багато водіїв вважають, що, підписуючи постанову, підтверджують свою вину. Насправді - ні. Якщо водій не підписує, то не отримує копії постанови. А це унеможливлює оскарження рішення в суді. Підпис ставиться на підтвердження того, що ви ознайомилися з правами, і за те, що ви отримали копію цієї постанови. Треба уважно прочитати документ і обов'язково підписати.

Які наслідки непідписання?

Тоді водій дізнається про існування постанови лише тоді, коли виконавча служба примусово стягне штраф. І процедура оскарження затягнеться й ускладниться. Більше того, не всі суди подовжать строки на оскарження.

Чи варто взагалі звертатися до суду за оскарженням?

Якщо водій вважає, що на нього неправомірно наклали штраф, треба оскаржувати обов'язково.

Чи часто звертаються чи ця практика не надто поширена?

Суди завалені такими заявами, на них дуже велике навантаження. І це зважаючи на те, що справа справді дрібна. Оскільки зазвичай середній штраф - 250-450 гривень. І люди можуть більше витратити на адвокатів. Але це мало кого зупиняє.

Аби придбати новий і якісний автомобіль, слід викласти $12-14 тис.

Пропонуємо ознайомитися із 10 найкращими варіантами недорогих авто, які підібрав Главком.

Зараз ви читаєте новину «Не вступайте в суперечку й підписуйте документ - поради автоюриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі