пʼятниця, 20 березня 2020 15:51

Наскільки постраждає від коронавірусу український авторинок - експерт

Наскільки постраждає від коронавірусу український авторинок - експерт
Український авторинок в умовах карантину. Фото novynarnia.com

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила у світі пандемію коронавірусу. В країнах скасували авіарейси, перенесли заплановані заходи, закрили кордони та обмежили переміщення.

Також коронавірус торкнувся і українського авторинку. Під час карантину водії не можуть розмитнити своє авто, зареєструвати та зняти його з реєстрації.

"Через коронавірус велика кількість автозаводів зупинилася. Аналітики прогнозують, що світовий авторинок впаде, і можливо, до 10 відсотків%, - розповідає Gazeta.ua автожурналіст Тарас Брязгунов. - Зростання однозначно очікувати не потрібно. Наприклад, китайський виробник електрокарів Nio взагалі у скрутному становищі. Скоріше за все, він збанкрутує. Тому ситуація в автовиробників дуже важка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НБУ знайшли, на чому зекономлять під час карантину

Зараз в Україні зареєструвати авто неможливо. Якщо на новій автівці з червоними транзитними номерами ще можна деякий час поїздити, то власники євроблях це зробити не можуть.

"Після того як у сервісних центрах МВС розпочалися обмеження для водіїв і неможливо зареєструвати придбане авто, на авторинок очікує падіння продажів. Ціна тільки змінюватиметься при курсі валют, - продовжує Тарас Брязгунов. - Через підвищення курсу долара та падіння гривні автовиробникам невигідно підвищувати ціну. І навіть після закінчення карантину цього теж не варто очікувати. Звичайно, автосалони робитимуть знижки під час підвищення курсу долара. Але, якщо курс росте, тут вже нікуди не дінешся. Окрім валютних коливань, навряд чи на нас очікують зміни. Хіба що влада зробить нову систему розмитнення. Влада ж обіцяла, що зробить відстрочку штрафів до кінця 2019 року, щоб за цей час підготувати закон про нові та вживані автівки".

Під час пандемії сервісні центри МВС продовжують працювати. Але вони тільки поновлюють права і техпаспорт і працюють за онлайн-записом.

"Потрібно було б залишити реєстрацію машин. Я не думаю, що там були б великі натовпи. Вони зробили чергові сервісні центри для тих, хто загубив права чи техпаспорт. Але не зробили можливості людей, які тільки купили машину та хочуть зареєструвати її. У нас щомісяця реєструються 7 тис. нових автомобілів і вживаних в 3-4 рази більше. Я не думаю, що черги взагалі були б. Зараз усе одно карантин. Але, наприклад, щоб продати авто під час карантину, є один лише вихід. Це продаж за довіреністю. Зараз довіреність не обов'язкова, можна передати тільки техпаспорт"- доповнив автоексперт.

В лютому на українському авторинку було реалізовано майже 7 тис. нових легкових автомобілів. Це на 21% більше, ніж роком раніше. Таким чином, з урахуванням січневих продажів за 2 місяці авторинок виріс вже на 26%.

Зараз ви читаєте новину «Наскільки постраждає від коронавірусу український авторинок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі