неділя, 28 жовтня 2018 13:14

Майже задарма: як зменшити вартість поїздок на автомобілі

Майже задарма: як зменшити вартість поїздок на автомобілі
Українцям розповіли, як зменшити витрати на пальне. Фото: Stopthesethings

Українські водії зможуть суттєво зменшити вартість поїздок, якщо пересядуть на електрокари. Так 100 км на автомобілі з електричним двигуном коштує 20-25 грн, натомість на бензині така відстань обійдеться в 230 грн.

Крім того, якщо заряджатися на громадських станціях, то можна зовсім кататися безкоштовно. Таким чином головна перевага електрокарів - дешевизна їхнього утримання за рахунок істотної економії на бензині, пише OBOZREVATEL.

"В середньому автомобіль з двигуном внутрішнього згорання "зжирає" близько 6 літрів за 100 км (залежно від об'єму двигуна і швидкості цифри можуть значно коливатися). Наприклад, якщо кожен будній день проїжджати 30 км (на роботу і додому), то за місяць доведеться заплатити близько 1,3-1,5 тис. грн тільки на бензин. На електрокарі при таких же умовах за місяць доведеться віддати всього 132 грн за електроенергію", - йдеться в матеріалі.

Заправляти електрокар можна і безкоштовно. Однак, для цього доведеться ставати в чергу на громадських заправках, і чекати близько 3 годин.

"Зазвичай заряджаю машину вдома за нічним тарифом, отримую 100 км ходу за ціною чашки кави. При бажанні, можна використовувати безкоштовні громадські станції - тоді вартість пробігу взагалі буде наближатись до нуля", - розповідає експерт Олександр Глебец.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні пропонують зробити обов'язковим використання відеореєстраторів

Водночас від звичайної побутової розетки електрокар буде заряджатися близько 7-8 годин. За цей час можна витратити не більше 28 кВт*год струму. Однієї зарядки Nissan Leaf може вистачити приблизно на 120 км.

Електрокар має і мінуси. Наприклад, кожні 10 років на автомобілі доведеться міняти батарею, це каштує майже $3 тис. Проте, за цей час можна заощадити більше на технічному обслуговуванні і паливі: немає масла в двигуні, свічок, коробки передач, ременів ГРМ, вихлопної системи.

З січня наступного року електромобілі можуть подорожчати на понад 20%. Торік парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу. За ввезення електромобіля до країни не треба платити ПДВ і €109 акцизного збору. З січня 2019-го нульові ставки зникають. Експерти прогнозують, що у парламенті пільги не продовжать.

Зараз ви читаєте новину «Майже задарма: як зменшити вартість поїздок на автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі