вівторок, 03 жовтня 2017 15:40

"Цей автомобіль - як бик. Рветься на всіх парах вперед" - на фестивалі ретроавтомобілів показали 400-сильного Thunderbird
12

Ford Thunderbird
Фото: Володимир Мукан
Thunderbird належить до класу американських масклкар, або м’язистих авто. Ці автомобілі виробляли в США протягом 1960-1970-х роках. Їх вирізняли великі розміри, потужність і об’єм двигуна
Ford Thunderbird
У автомобіля — кутастий кузов, широкий бампер, попереду великі “клики”, 4 фари, широка решітка радіатора.
Thunderbird належить до класу американських масклкар, або м’язистих авто. Ці автомобілі виробляли в США протягом 1960-1970-х роках. Їх вирізняли великі розміри, потужність і об’єм двигуна.

Ford Thunderbird 1972 року випуску показали на найбільшому технічному фестивалі України OldCarLand, який проходив у Державному музеї авіації. Власник отримав премію за найкраще збереження іноземного авто.

Thunderbird належить до класу американських масклкар, або м'язистих авто. Ці автомобілі виробляли в США протягом 1960-1970-х роках. Їх вирізняли великі розміри, потужність і об'єм двигуна. Класичний представник цього класу - Thunderbird шостого покоління – дводверне купе завдовжки 5,7 м і вагою понад 2 т.

Автор: Володимир Мукан
  Thunderbird належить до класу американських масклкар, або м’язистих авто. Ці автомобілі виробляли в США протягом 1960-1970-х роках. Їх вирізняли великі розміри, потужність і об’єм двигуна
Thunderbird належить до класу американських масклкар, або м’язистих авто. Ці автомобілі виробляли в США протягом 1960-1970-х роках. Їх вирізняли великі розміри, потужність і об’єм двигуна

У автомобіля — кутастий кузов, широкий бампер, попереду великі "ікла", 4 фари, широка решітка радіатора. Ручки травмобезпечні - втоплені у дверях. Дах частково обтягнутий шкірою. Вздовж боковин - молдинги з м'якого пластику, щоб при відкритті дверей не пошкоджувався кузов. Цікаво, що ні спереду, ні на багажнику немає напису Ford. Замість нього — на капоті емблема підбренду Thunderbird у вигляді птаха, що розправив крила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісний Opel Admiral 1939 року показали на найбільшому технічному фестивалі

Салон автомобіля обтягнутий шкірою, панель приладів — з масивними круглими шкалами спідометра і тахометра.

Автор: Володимир Мукан
  Ford Thunderbird
Ford Thunderbird

"Давно була мрія — купити класичний американський масклкар. Машину придбали рік тому в Західній Україні. Її майже не реставрували. Потрапила нам до рук у хорошому стані. Лише підкачали колеса і поїхали у Запоріжжя. У неї все рідне. Жодної китайської гайки там нема", - розповів Gazeta.ua власник "американця" Дмитро Позняк. Він керує технічним музеєм "Фаетон" у Запоріжжі.

Автомобіль задньопривідний, з автоматично коробкою передач. Під капотом Ford Thunderbird двигун об'ємом 7,5 л і потужністю 400 к.с. Автомобільні фахівці того часу назвали його вкрай неекономічним.

"Автомобіль в середньому споживає 25 л на 100 км. Машина дуже потужна, з гоноровим, чоловічим характером. Цей автомобіль — некерований, як бик. Коли торкаєшся до керма - він ніби-то від щастя, рветься вперед на всіх парах. Ніби живе своїм життям", - розповідає власник.

Ford Thunderbird шостого покоління приковував увагу гостей ретрофестивалю OldCarLand. Його сюди привезли разом із іншими експонатами музею "Фаетон" із Запоріжжя.

Працівник музею Євгеній Кравець підходить до Thunderbird. Проводить рукою по блискучому, відполірованому кузову коричневого кольору.

"Машина — розкішна. Подивіться на неї — одразу відчувається гоноровий характер. Назву Thunderbird запозичили з міфології північноамериканських індіанців. Вона означає "Громовий Птах". Авто створювали з духом грози, блискавки і дощу. Це - Thunderbird 6-го покоління. Їх випускали з 1972 по 1976 роки, - каже він.

Творці Thunderbird позиціонували це авто як Personal Luxury Car (відносно невеликий престижний автомобіль для заможних власників, які хотіли керувати машиною самі, а не користуватися послугами водія. Він заснував цей сегмент американського автомобільного ринку. Ззовні ж автомобіль нагадував Lincoln Mark IV.

З 1955 по 2005 роки автовиробник випустив 11 поколінь цієї моделі. Вони дуже відрізнялися і ззовні, і за концепцією. Загалом з конвеєру зійшло 4,4 млн. екземплярів. Конкретно шостого покоління у 1973 році продали близько 87 тис. авто. А у 1975 році через паливну кризу попит на цю модель впав до 43 тис.

З 29 вересня по 1 жовтня в Києві у Державному музеї авіації пройшов найбільший технічний фестиваль України — OldCarLand. Участь у ньому взяли більше 700 раритетних автомобілів, мотоциклів та одиниць військової техніки

Зараз ви читаєте новину «"Цей автомобіль - як бик. Рветься на всіх парах вперед" - на фестивалі ретроавтомобілів показали 400-сильного Thunderbird». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі