пʼятниця, 05 жовтня 2018 16:05

"Брєжнєву не сподобався яскравий колір і дизайн" - показали унікальний автомобіль генсека Компартії
16

Фото: Олена Капнік

На 9-й фестиваль OldCarLand, який вихідними пройшов на ВДНГ, привезли американське купе Bel Air 1955 року випуску. Автомобіль назвали на честь престижного району Лос-Анджелесу. Седан на святі показав колекціонер ретротехніки з Дніпра Василь Панкратов.

2-дверний Bel Air - одна з перших моделей, яка має авіадизайн. У декорі багато хрому. В автомобілі рідкісний кузов - хардтоп. Він не має бічних стійок. В авто панорамні вікна та широкий бампер. На ньому - 2 круглі фари. Крім того, 2 фари розташовані на крилах.

Модель 1955-го вирізняється невеликою решіткою радіатора. На капоті - хромований реактивний літак. Авто має подвійні бокові молдинги і напис Bel Air на задніх крилах. Уздовж боків - хромовані лінії. Салон без центральної стійки даху здається просторішим і світлішим. Чохли на сидіннях - темного бірюзового кольору.

На дверях - бежеві шкіряні вставки. Панель приладів схожа на авіаційну. Спідометр розмістили за рульовим колесом. Він розмічений у кілометрах на годину. По центру панелі - радіоприймач. Справа - годинник і напис Bel Air.

Автор: Олена Капнік
  Панель приладів у Chevrolet Bel Air схожа на авіаційну.
Панель приладів у Chevrolet Bel Air схожа на авіаційну.

"У дитинстві бачив, як на авто їздили містом. У кінці 90-х вирішив придбати. 5 років домовлявся з господарем. Автомобіль, за легендою, належав генсеку Компартії СРСР Леонідові Брежнєву. Подарував Микита Хрущов. Брєжнєв віддав Chevrolet доньці Галині, бо йому не подобався яскравий колір і дизайн. Авто у власності сім'ї генсека потрапляло в аварію. На торпеді є відбитки ніг пасажира переднього місця. Кажуть, на ньому сиділа його дочка. Тріснуте лобове скло також не міняли з того часу", - розповідає власник Chevrolet Bel Air Василь Панкратов.

Під капотом - 8-циліндровий двигун Turbo-Fire. 4,3-літровий мотор видавав 165 к.с. Працював із 2-ступеневою автоматичною коробкою передач. Максимальна швидкість 170 км/год. На 100 км витрачає 20 л палива.

2-дверний Chevrolet Bel Air - масова модель. Седан входить у "десятку" кращих американських автомобілів усіх часів. За рік випуску продали 762 тис. моделей. Загалом 1955-го компанія продала більше 2 млн екземплярів машин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Придатними були тільки каркас і днище" - на OldCarLand показали унікальну парадну "Волгу"

"Bel Air - епохальний автомобіль для американського автопрому. Він став основоположником моди - машини стали широкі та красиві. Chevrolet із машин для пенсіонерів і бідних перетворилася на авто для молоді. Завдяки спортивному дизайну та швидкості модель стала молодіжним американським Cadillac,"- розповідає власник.

Chevrolet Bel Air "засвітився" у популярній культурі. Одна з пісень групи Old 97's називається Bel Air.

8-й технічний фестиваль OldCarLand тривав з 27 квітня по 2 травня у столичному Музеї авіації. На свято приїхали більше 1 тис. старих автомобілів з усієї України. Також завітали на свято автолюбителі з Польщі, Білорусі, Литви, Латвії та Естонії.

Зараз ви читаєте новину «"Брєжнєву не сподобався яскравий колір і дизайн" - показали унікальний автомобіль генсека Компартії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі