вівторок, 20 листопада 2018 21:20

Які сюрпризи підготували для власників електромобілів

Які сюрпризи підготували для власників електромобілів
Частка нових авто на електротязі - 1-2%. Фото: Itc

З січня 2019-го електромобілі можуть подорожчати. Зникають нульові ставки на ПДВ і €109 акцизного збору. У Верховній Раді наразі не продовжили дію пільгового оподаткування і розмитнення електромобілів.

Закликають продовжити пільги власники електромобілів. Минулими вихідними у деяких містах країни вони влаштували мітинги. Повністю підтримує звільнення від сплати акцизного збору та ПДВ ввезення електромобілів в Україну і Міністерство інфраструктури.

"Наразі немає законів, які б продовжували існуючі пільги. Є декілька пропозицій щодо стимулювання ринку електромобілів. Вони недосконалі, і коли їх приймуть - невідомо, - каже Gazeta.ua автомобільний експерт, керівник компанії "Автоконсалтинг" Олег Омельницький. - Жоден із цих законопроектів не здатен щось кардинально змінити, він не сприятиме електричному буму. До прикладу, в одному з документів стимулюють видобування літію. У нас ця галузь приватизована, тому не цікава ні іноземним інвесторам, ні вітчизняним. Інший законопроект передбачає пільги на електромобілі та лише для тих, хто платить податки. Пропозиція цікава, але складний механізм адміністрування і отримання цієї пільги".

Більшість ввезених електромобілів вживаних. Їхній середній вік 3-5 років.

"Країна перетворюється на звалище для електромобілів, стає місцем утилізації автомобілів з Європи. Пільгами, ми стимулюємо вивіз старих машин з тих ринків, де вони непотрібні. Ці машини мають вичерпний ресурс сировини. Їх згодом потрібно буде утилізувати. Ймовірно, автомобілі здаватимуть на метал, а батареї утилізуватимуть. Як це відбуватиметься і хто це робитиме, не відомо. Адже це питання в нашій країні не врегульоване", - додає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тотальне подорожчання та скасування пільг - що чекає на покупців електромобілів

Оскільки частка нових авто на електротязі - 1-2%, треба стимулювати їх імпорт.

"Потрібно концентрувати пільги, поділяти їх на два типи: для нових електромобілів і старих. Це найбільш прийнятний варіант для нашої країни. Наприклад, на 100 відсотків відмінити ПДВ на нові автомобілі і на 50 - на вживані. А акциз повністю відмінити на ті, й ті. Таким чином, вигідніше буде купити нове авто, а не п'ятирічну машину з віджившою свій вік батареєю", - каже Омельницький.

В Україні проходить акція громадянської непокори власників "євроблях". Мітингарі зібралися біля Верховної Ради. Безстрокова акція також проходить у 56 містах, окрім Закарпаття, Луганщини і Криму. Її підтримали понад 50 тис. українців. Власники автомобілів на єврономерах відмовляються платити податки і вимагають змінити законодавство.

Зараз ви читаєте новину «Які сюрпризи підготували для власників електромобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі