четвер, 28 травня 2020 11:00

Які машини вигідно купувати в кризу: поради автоексперта

Які машини вигідно купувати в кризу: поради автоексперта
За 450 тис. українці можуть придбати новий Renault Duster чи Nissan Juke. Фото: ukr.media

У зв'язку з пандемією нового коронавірусу і відсутністю великої кількості громадського та іншого видів транспорту, в українців, як ніколи, виникла гостра потреба в автомобілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ціною батареї до Leaf - китайці почали робити електрокар вартістю $7 тис.

Зазвичай останніми роками українці перед усіма іншими машинами надають перевагу саме кросоверам, - каже Gazeta.ua журналіст і автоексперт Тарас Брязгунов. Розповідає про те, яке авто варто придбати людині, яка має 450 тис. грн і збирається брати машину для перевезення трьох і більше осіб.

Чи правда, що найкраще брати саме новий автомобіль?

Таке авто справді вигідне завдяки гарантії, яку на нього дають та меншими витратами на обслуговування в перші роки. У бюджетному сегменті з тих же ж кросоверів за 450 тисяч можна взяти, наприклад, Renault Duster чи навіть Nissan Juke. Перший - просторіший, другий стильніший.

А якщо бажання брати кросовер немає?

Тоді можна звернути увагу на бюджетні седани на кшталт Peugeot 301, Citroen C-Elysee, Renault Logan чи Fiat Tipo. У них просторий салон та великий 500-літровий багажник. Хоча недорогий новий автомобіль можна взяти і менш ніж за 300 тисяч гривень. Таким, до прикладу, є компактний Ravon R2. За ці гроші автомобіль буде з автоматичною коробкою передач, кондиціонером, парктроніком, підігріванням сидінь.

А як щодо вживаних авто?

Такі машини, звісно, дешевші, проте можуть мати купу неприємних сюрпризів. Особливо якщо йдеться про популярні наразі "битки" з США. Їх треба обирати дуже ретельно, бо бувають екземпляри, які раніше навіть топили. А потім нерідко виявляють й інші неприємні сюрпризи. Хоча купівля автівки в Америці з незначними пошкодженнями - дуже вигідний варіант.

Яке вживане авто за таку суму буде найкращим?

За 450 тисяч гривень, включно із розмитненням, із ЄС чи США можна взяти автівку високого класу. Зараз найчастіше в Україну приганяють вживані Volkswagen Passat і Golf, Skoda Octavia та Fabia, Renault Megane, Ford Focus і Fiesta. Із кросоверів на першому місці Nissan Rogue. Це американський варіант моделі X-Trail. Переважно це не надто старі автомобілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не вступайте в суперечку й підписуйте документ - поради автоюриста

На що ще потрібно звертати увагу під час купівлі вживаної машини?

Варто думати не лише про ціну автомобіля, але й про його утримання. Звичайно, бажано обирати економічні автівки з двигунами невеликого об'єму. Не варто гнатися за дешевими Audi чи BMW на бляхах з великими 3-літровими двигунами. В них і споживання пального велике, і запчастини до преміальних німецьких моделей значно дорожчі. Наприклад, нова турбіна до дизельної Audi А6 на бляхах може коштувати, майже як ціла вживана Audi.

Яким чином можна заощадити на купівлі авто?

З точки зору економії, вигідні дизельні автомобілі та автівки з газобалонним обладнанням. Причому з останнім зараз навіть вигідніше. Хоча вартість газу серйозно коливається. Наприклад, кілька тижнів тому він рекордно здешевшав, але зараз ціни ростуть. ГБО, звичайно, доцільніше ставити, якщо їздиш багато, тим більше, цьогоріч його реєстрація подорожчала з 500-800 до 3000 гривень.

Як іще?

На комплектації. У цьому разі можна зекономити і на колесах, обравши менший діаметр, і на фарбі металік, і відмовившись від низки опцій. Хоча на недорогих автомобілях комплектації переважно не надто багаті. Крім цього, можна купити авто на європейських номерах. Однак воно згодиться лише як тимчасовий транспортний засіб. Хоча під час карантину такі машини обіцяли не штрафувати та й кордони наразі закрито, однак ці явища не вічні. В обох випадках йдеться про місяці - не більше. Потім власнику доведеться розмитнити машину або платити штраф.

Які двигуни краще за все брати?

З точки зору обслуговування, новітні бензинові двигуни з безпосереднім впорскуванням та турбонаддувом дорожчі, у них менший ресурс, а ще вони вибагливіші щодо якості пального. Їм доведеться заливати виключно А-95+. Бензинові атмосферні двигуни "всеїдніші" і довговічніші, та й ГБО на них поставити легше та дешевше.

Можливо, вигідніше придбати електромобіль?

Електромобіль дуже вигідний за нинішніх цін на електроенергію, проте потрібно подбати про місце для заряджання. Тому його доцільніше брати власникам приватних будинків чи за умови, якщо у водія наявний гараж або підземний паркінг. Якщо немає - на це обов'язково доведеться витрачатися, а це ще кілька додаткових тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку "євробляху" можна придбати за ‎€50

Про що необхідно пам'ятати під час купівлі автомобіля?

Потрібно брати до уваги його ліквідність у разі перепродажу. Бо деякі моделі розпродують на "ура", а деякі доводиться продавати місяцями і скидати ціну на них, бо ніхто не хоче брати. Так попереднього року серед найпопулярніших вживаних авто в Україні, які недовго використовували, були Skoda Octavia, Toyota Camry, Volkswagen Polo і Hyundai Elantra.

У першому кварталі 2020 року українці придбали і поставили на облік 99,8 тис. легкових автомобілів: 20,3 тис. нових та 79,5 тис. розмитнених - які були у вжитку. Це вдвічі менше, ніж торік у цей же період.

Зараз ви читаєте новину «Які машини вигідно купувати в кризу: поради автоексперта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі