вівторок, 19 травня 2020 12:56

Як діяти, якщо зупинила поліція: поради автоюриста

Як діяти, якщо зупинила поліція: поради автоюриста
У разі зупинки авто поліцейським водій має повне право не покидати машини Фото: Hotline.finance

У разі зупинки транспортного засобу водію необхідно вмикати аварійну світлову сигналізацію. У свою чергу поліцейський зобов'язаний підійти до водія, назвати посаду, спеціальне звання, прізвище і причину зупинки, - говорить Gazeta.ua автоюрист Володимир Караваєв. Розповідає про те, як чинити під час зупинки автомобіля поліцією і що мають право вимагати патрульні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли запрацюють камери відеофіксації порушень ПДР

Чи всі водії знають про свої права у відповідній ситуації?

В Україні існує офіційна затверджена програма підготовки водіїв. Вона складається із 6 розділів. Один із них - основи права. Дуже часто автошколи не мають спеціалістів, які б могли пояснити своїм учням ці важливі принципи. Вони просять майбутніх водіїв самостійно дізнатися про ці правила. Поки існує всього два питання з відповідної теми, на які потрібно відповісти під час теоретичного іспиту. Таким чином, основам права практично не приділяють уваги. Саме тому водії, а особливо початківці, взагалі не володіють ситуацією, коли їх зупиняє поліція, адже елементарно не знають своїх прав.

Які підстави для зупинки автомобіля?

Згідно із Законом України "Про Національну поліцію" є чіткий їх перелік. Найпоширеніша - це порушення правил дорожнього руху. Також, якщо помітні ознаки несправності авто, машина перебуває у розшуку, вантаж загрожує іншим учасникам дорожнього руху, автомобіль має іноземну реєстрацію, водій або його пасажири стали свідками ДТП, машина обладнана недозволеними світловими чи звуковими пристроями, на дорозі, якою рухається авто, обмежений рух і якщо транспортний засіб, його пасажири чи водій причетні до адміністративного чи кримінального правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмитнення авто з єврономерами може стати доступнішим

Чи потрібно водієві покидати свій автомобіль?

Нерідко можна почути, що поліцейські вимагають виходити з машини і в разі непідкорення застосовують 185 статтю - "Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського". Однак правоохоронці опускають той момент, що в жодному українському законі не вказано, що водій змушений покидати свій автомобіль, якщо цього вимагатиме поліція. Тому таку вимогу можна не виконувати. Молодим водіям варто пам'ятати, що згідно із статтею 19 Конституції України ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Тому, в разі зупинки можна вимагати у поліцейського обґрунтовувати і доводити, що кожне його прохання - законне.

Чи потрібно давати поліцейському права?

Ще за часів ДАІ водії були зобов'язані це робити. Зі свого боку інспектори забирали документи та максимально довго тримали їх в себе. Таким чином, вони вмикали механізм вимагання. Адже без посвідчення або техпаспорта нікуди їхати не можна було. Тепер водій може просто пред'явити їх наявність. Передавати документи повинні лише водії, які перевозять вантажі і лише у місцях габаритно-вагового контролю. Однак зараз знову намагаються відновити стару норму, яка діяла в період державтоінспекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авто, як у Джокера, капсула і літак: показали 5 незвичних автомобілів, які можна придбати онлайн

Коли поліцейський має право складати протокол?

У представника правоохоронних органів є дві процесуальні дії. Перша, коли мова йде про штраф. У цьому випадку порушення на місці розглядає сам поліцейський і виписує лише постанову. Якщо водій із цим рішенням не погоджується, то поліцейський зобов'язаний скласти протокол. Після він має відправити його за місцем проживання водія.

Друга, коли водія хочуть позбавити права управління транспортним засобом. Тоді складають виключно протокол. У ньому фіксують події з боку поліцейського. Однак це не є доказом провини водія. Потім справу передають в суд. Важливо, щоб у момент складання цього протоколу водій також письмово виклав у ньому свою точку зору на подію, через яку в нього хочуть забрати права. Свій виклад ситуації можна написати на будь-якому аркуші паперу. Однак у протоколі обов'язково вказати "Додаю заперечення або пояснення" і кількість сторінок, на яких водій описав подію. Поліцейський зобов'язаний відправити ці сторінки разом із протоколом.

Чи потрібні свідки, якщо автомобіль зупиняє поліція?

Під час написання протоколу водій і справді має право вказати, що є очевидці, які можуть підтвердити його слова. Обов'язково потрібно вписувати їхні дані, щоб при бажанні суд зміг викликати свідків і послухати версію події очевидців. Свідком може стати будь-який пасажир, що знаходиться в транспортному засобі. Також водії інших машин чи звичайні перехожі. Додатково можна робити аудіо або відеозапис. Про їх наявність також потрібно вказувати у протоколі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрапити в сервісні центри МВС в найближчі тижні не вдасться

Поліцейський має право просити водія вийти з автомобіля лише у кількох випадках. З метою усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів. Коли є достатні підстави вважати, що водій знаходиться в стані сп'яніння. Коли водій або пасажири підозрюються в скоєнні злочину. Коли є необхідною участь водія в оформленні документів або наданні допомоги іншим учасникам дорожнього руху.

Зараз ви читаєте новину «Як діяти, якщо зупинила поліція: поради автоюриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі