неділя, 10 липня 2011 19:08
Анна Чирук
Анна Чирук
Анна Чирук

Один долар

Моя бабуся Ліда Василівна 10-й рік живе в Буенос-Айресі. Виїхала туди після смерті дідуся. Там удруге вийшла заміж за Федора Івановича. Його в Аргентину з Рівного вивезли батьки 70 років тому. Після смерті другого чоловіка бабуся отримує його аргентинську пенсію. В Україну приїжджала тричі. Попередній раз я зустрічала її в Борисполі в березні 2008-го. Замість подарунків онукам і дітям роздала по долару.

- Я знаю, що то мало. Але якщо ви недурні, то знайдете спосіб, як із цього долара зробити 5 або 100, - сказала вона.

Мама подарувала свій долар братові, моєму дядькові, аби в нього було 2. Його донька Наталка носила свій у гаманці, доки той не витягли в тролейбусі. Ще одна донька Таня віддала долар як чайові покоївці в одному з турецьких готелів. Я свій кинула у копилку. Коли восени 2008-го курс долара зріс із 5 гривень до 8, усі тішилися, що їхні долари майже подвоїлися.

Брат Богдан свій долар віддав мені торік, коли в Київ приїжджав голлівудський актор Сільвестр Сталлоне. Американець довго вагався, чи залишати на ньому свій підпис. Брат продав ту купюру з автографом за 100 доларів однокурснику. Він єдиний зумів розбагатіти у сто разів.

Свій перший долар бабуся заробила в Польші 1990-го. З України возила туди пульверизатори, постіль, відра та ляльки. Назад - джинси, косметику, касети й презервативи. Жила в подруги Хельги Культисової, з якою познайомилася на ринку.

Хельга, коли йшла за покупками в магазин, ніколи не брала більш як долар. Міняла його на злоті й торгувалася за буханку хліба й пачку маргарину до останнього. Маргарин "Рама" мастила на хліб таким тонким шаром, що його мало хто міг відчути на смак. Коли Хельги не стало, під її матрацом онуки знайшли тисячу доларів, виміняних по долару.

26 травня бабуся вчетверте прилетіла в Київ. Привезла ананаси й аргентинську каву. Дітям дала по тисячі доларів, онукам - по 100. Тільки брат наважився попросити в неї ще один долар. Тепер чекає на приїзд  американської співачки Брітні Спірс. Вона має навідатися в Київ восени. 100 доларів за автограф уже готова віддати Богданова одногрупниця.

Зараз ви читаєте новину «Один долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі