вівторок, 22 вересня 2020 17:05
Анна Чирук
Анна Чирук
Анна Чирук

Екскурсія на кладовищі

– Гробівець? Із таким прізвищем гріх не померти, – друг читає напис на склепі.

За хвилину розуміємо, що такі майже на кожному. Так називають підземні приміщення, де зберігають труни з померлими.

Нам по 20. Ми студенти. Мандруємо Україною. На вихідні вирвалися до Івано-­Франківська. Після оглядин міста йдемо на старий цвинтар. Могили тут із 1850 року. Написи чотирма мовами – українською, польською, івритом і німецькою.

От склеп родини Мурашки. Найстарішому в роду було 98, коли пішов у засвіти. А наймолодшій – онуці Орисі – півтора.

– Дівчинку засипало піском у кар'єрі, – з-за спини чую голос сивої жінки в зеленій хустці. – Мати довго горювала. А за два роки Бог послав їй трійню. То були повоєнні роки. Виростити дітей було важко. До Гані приїздила бездітна сім'я з сусіднього села. Просили одного чи двох віддати. Навіть чоловік не був проти. А вона заплакала: "Як можу вибрати, кого лишити? Я ж їх однаково люблю". На хлібі з водою перебивалися, але всіх на ноги поставила. Я народилася через 10 років після них. Івась її став священником, Люба – вчителькою. А Володька в Москву вчитися поїхав. Хотів підкорювати космос. Він єдиний з роду живий залишився, – показує на напис за склепом: "Мамо, ти наше восьме диво світу".

Дві австрійські могили заросли, надгробки покрилися мохом. Подружжя померло 1892-го з різницею в один день. Над Максимом Цибульським похилився козацький хрест. А біля підніжжя – ворон намагається розбити волоський горіх.

– Максима сусіди любили. Хоч жив на дві сім'ї. Всі знали, але не засуджували, бо обом жінкам допомагав. Мав дев'ять дітей. Найстарший поїхав у Гамерику і перетягнув туди рідних і зведених сестер.

Година до потяга, вечоріє, прямуємо до виходу.

– Не заблукали? – перепитує сторож, який прийшов скосити траву.

– Нам Мар'яна Григорівна вихід показала.

– Яка Мар'яна? Тут, крім вас, нікого немає, – говорить.

Біля воріт помічаємо свіжу могилу. Між вінками – фото жінки в зеленій хустці.

Ще ніколи на вокзал ми не бігли так швидко

Зараз ви читаєте новину «Екскурсія на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі