вівторок, 13 жовтня 2015 14:21

Ветеринари знайшли протизаплідний засіб для собак

Ветеринари знайшли протизаплідний засіб для собак

Вченим вдалося знайти протизаплідний засіб для собак. Чилійські ветеринари розробили вакцину для собак, яка може використовуватися на особинах чоловічої і жіночої статі. Таким чином вчені мають намір зменшити популяцію безпритульних тварин у країні.

Як повідомляє Reuters, вакцина була розроблена співробітниками факультету ветеринарії і тваринництва Чилійського університету за зразком схожого препарату, що використовується на свинях.

"Ідея такої вакцини зародилася в Австралії ще в 1989 році. За основу ми взяли вже існуючу процедуру імунологічної кастрації кнурців і вдосконалили її для використання на домашніх вихованців. Була створена така вакцина, проте було потрібно дві дози, щоб отримати ефект. Зараз вона вдосконалена, і вистачає однієї дози", – пояснив один з авторів розробки, професор Леонардо Сайєнц.

За словами вченого, ефект від вакцини аналогічний хірургічній кастрації, однак не потребує операційного втручання. Вакцина являє собою рекомбінантний білок, що утворюється у кишковій паличці (Escherichia coli). Препарат блокує гормони і знижує репродуктивну активність тварин. У самок не виробляються прогестерон і естроген, у самців – тестостерон. Тобто в самій репродуктивній діяльності тварини зможуть брати участь, але запліднення через відсутність потрібних гормонів не відбудеться.

Ветеринари розраховують, що вакцина зможе застосовуватися в Чилі для контролю популяції бродячих собак, оскільки хірургічна кастрація бездомних тварин тут проводиться рідко. Вчені відзначають, що у вакцини, на відміну від інших засобів контрацепції для тварин, поки не виявлено побічних ефектів.

Вакцина запатентована в Чилі, Європі і США і зараз проходить випробування в контрольованих умовах. Після того, як регулятори затвердять її остаточну хімічну формулу, вона з'явиться на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Ветеринари знайшли протизаплідний засіб для собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі