субота, 08 грудня 2012 17:11

Роги носорогам відпилюють під наркозом

Роги носорогам відпилюють під наркозом
Дорослі білі носороги важать 5 тонн ФОТО: zoosite.com.ua

"Живуть носороги в Африці та Азії. Селяться поодинці, а у саванах — невеликими групами по 5-7 особин. Носороги — найбільші ссавці після слона," - каже столичний біолог Володимир Тихомиров.

Каже, вполювати носорога легко, бо зір у цих тварин поганий: бачать як близькозора людина. Навіть на відстані 40 метрів носоріг не може відрізнити людину від стовбура дерева. Зате добре чує, має гарний нюх. Запах їжі або ворога чує за 100 метрів.

"Більшість носорогів мають один ріг, інколи їх виростає аж п'ять. Ріг складається не з кісток, а зі склеєного волосся, схожого на щетину. Його дуже цінують у східній медицині. Порошок із рога носорога ніби-то лікує жовтуху і підвищує потенцію, але це навряд чи це правда. Та все одно браконьєри вбивають носорогів. У Південній Африці вони колись зовсім зникли, довелося завозити з інших країн."

Один кілограм рога носорога на чорному ринку продають за 30-100 тисяч доларів.

Переправляють за кордон контрабандою, роблять з них кинджали, палиці. Через це за 40 років кількість носорогів у природі скоротилася на 90%. Щоб захистити тварин, охоронці природи ловлять їх і відпилюють ріг, щоб не дісталися браконьєрам. Перед тим вколюють наркоз. Чорних носорогів на планеті лишилося не більше 3,5 тисяч.

"Дорослі білі носороги важать 5 тонн, ростуть до 5 метрів у довжину. Коли бігають, можуть розганятися до 45 кілометрів на годину, так що за швидкістю не поступаються коням. Від ворогів ховаються у кущах і на болотах. Майже завжди ходять з опущеною головою. Піднімають її, коли оглядають місцевість або зляться. Якщо чимось незадоволені, можуть гучно свистіти."

Сплять вночі по 8-9 годин. Коли вкладаються спати, підгинають під себе ноги і кладуть голову на землю. Інколи сплять на боку, витягують кінцівки уперед. Їжу теж шукають в основному вночі, перед сном. Їдять траву і листя, кору дерев. Чорні носороги мають видовжену верхню губу, нею відкушують пагони. Коли їдять, не звертають уваги ні на гострі шипи, ні на гіркий сік рослин.

"Живуть в середньому 35, інколи 60 років. Потомство дають 1-2 рази на рік. Найчастіше — у сезон дощів. Після 15-16 місяців вагітності самиця народжує одне дитинча. Важить воно 20-35 кілограмів, відразу встає на ноги, а ходити починає вже через 10 хвилин після народження."

Новонароджений має невеликий ріг, він пробивається з тіла на 1 сантиметр. Дитинча п'є молоко матері майже 2 роки, за цей час виростає у 4 рази. Вже дорослий 2-річний носоріг змушений ставати на коліна, щоб дістатися сосків матері.

"Носороги дуже люблять воду і годинами купаються, потім валяються у грязі. Так вони охолоджують тіло після спеки, змивають зі шкіри паразитів. Зігнати зі шкіри комах носорогам допомагають й інші тварини, наприклад, птахи волоклюї. Зграї пташок із червоним дзьобом постійно літають за носорогами, лазять по спині та боках, видовбують кліщів."

Зараз ви читаєте новину «Роги носорогам відпилюють під наркозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі