вівторок, 20 листопада 2012 14:33

Річкова риба відрізняє квадрат від трикутника

Річкова риба відрізняє квадрат від трикутника
Фото: blesna.net

В річках України налічують 110 видів риб. З настанням холодів річкова риба уповільнює ритм життя. Столичний біолог 54-річний Володимир Іващенко каже, у холодній річковій воді риба мало рухається і рідко їсть. Рівень кисню у воді меншає, тому риба осідає на дно.

"Зараз більшість риб накопичують поживні речовини перед зимою. Саме тому в цей час риба добре реагує на приманки рибалок. Коли температура води знижується до +4 градусів, риби спускаються на дно. Впливає на них і атмосферний тиск. Чим він нижчий, тим глибше риба занурюється у воду."

Каже, теплолюбні риби впадають у зимову сплячку, вкриваються захисним слизом. Карп, лин, сизан збираються групами і залягають у впадини водойм до потепління навесні. Щука, плотва, форель активно плавають протягом всієї зими.

"Крізь воду риба добре розрізняє форму, кольори і відтінки. Може відрізнити квадрат від трикутника, куб - від піраміди. У мутній воді бачить предмети на відстані 2, інколи до 10 метрів."

Всі річкові риби розрізняють прибережні трави, берегову лінію. Взимку вода у річках найчистіша. У прозорій воді найкраще бачать форель, харіус, щука. В темряві бачать сом, налим, судак.

"" Там, де рибу в холоди ловлять активно, під воду потрапляє багато кисню. Тому карась може підпливати близько до рибалок. Інстинктивно риба боїться плескоту води, струсів ґрунту і помахів вудкою, які бачить крізь воду. Уникає приманку, на якій видно гострий гачок. Чим старша риба, тим підозріліше ставиться до всього невідомого."

Зміну світла риба відчуває світлочутливими клітинами, які має по всьому тілу. У людей ці клітини є в сітківці ока.

"Є гіпотеза, що ці клітини запускають і зупиняють у риб біологічний годинник. Він допомагає їм відрізняти день від ночі. Нервовими закінченнями риба відчуває найменші коливання і температуру води, дотик, біль. Риба добре чує. Вуха у них — не лише органи слуху, а й рівноваги. Вони дають рибі інформацію про положення у воді."

 

 

Зараз ви читаєте новину «Річкова риба відрізняє квадрат від трикутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі