середа, 28 жовтня 2015 12:14

Очі хамелеона можуть виконувати різні завдання окремо

Очі хамелеона можуть виконувати різні завдання окремо

Вченим вдалося з'ясувати, як насправді бачить світ хамелеон. Зір хамелеона, який раніше вважався хаотичним, управляється обома півкулями мозку і має дуже тонке налаштування, що дозволяє відслідковувати різні цілі. Це показали результати дослідження ізраїльських нейробіологів.

Хамелеони давно стали об'єктом пильної уваги вчених завдяки своїм незвичайним здібностям, головна з яких – зміна кольору ящірки. Іншою особливістю хамелеона традиційно вважався його зір. Вчені вважали, що розташовані з боків голови очі хамелеона бачать дві різні картини світу, оскільки будова його мозку слабо координує праву півкулю з лівою. Спостереження за ящіркою демонстрували, що рухи її очей абсолютно незалежні один від одного, і обидва ока можуть вільно обертатися на 180 градусів в горизонтальній площині і на 90 градусів по вертикалі.

Принаймні, так вважалося до цих пір. Як повідомляє Reuters, вчені з відділення неврології ізраїльського Університету Хайфи з'ясували, що хамелеон все ж координує рух своїх очей і, відповідно, бачить світ впорядковано.

Досить цікавим також був сам експеримент, в ході якого було вивчено зір хамелеонів. Ящірок помістили перед комп'ютерами, на моніторах яких демонструвалися рухомі комахи. Хамелеони реагували на "відеогру" як на справжню здобич, намагаючись дістати її язиком. Одне око ящірки при цьому стежило за комахою, друге одночасно вивчало навколишнє оточення, після чого обидва ока концентрувалися на цілі.

На підставі цього вчені припустили, що кожне з очей хамелеона може виконувати в його організмі окрему роль і слугувати для виконання різних завдань. "Ми припускаємо, що мозок управляє кожним оком хамелеона, незалежно один від одного і з незалежними блоками рухів очей. Але є більш високий рівень управління, який координує очі. Тому кожне око точно знає, що бачить інше око, і навпаки", – пояснила доктор Кеттер-Кац.

Зараз ви читаєте новину «Очі хамелеона можуть виконувати різні завдання окремо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі