субота, 13 жовтня 2012 16:30

Кошенята породи мейн-кун живуть до 20 років, не нявкають і не муркають
6

Фото: ФОТО: Ольга ШВЕД

"Перше кошеня мейн-куна мені подарували друзі" - розповідає власниця чотирьох мейн-кунів Оксана Боженко. Джованні – 2,5 роки, кішці Хюстон – 3,5 РОКИ, Мену та Мінесоті по 11 місяців. Два тижні тому у старшої кішки народилося одне кошеня.

Два століття тому у штаті Мен (Північна Америка) схрестили ангорських і місцевих короткошерстих кішок. Так зявилася велика порода мейн-кун.Ці кішки нагадували єнотів, звідси і назва породи - "менський єнот".

"З дитинства ми привчаємо котів не стрибати на руки. Бо якщо виросте до 10 кілограмів, то і задушити може. Некастровані коти можуть і більше заважити. Самички менші та легші, але мордочка у них більш агресивніша. Всі думають, що якщо кіт здоровенний, то він і їсть багато. Насправді як звичайний кіт. Купую йому дорогі корми – 800 гривень за 10-кілограмову упаковку", — каже Оксана.

Мейн-куни живуть до 20 років. Залишаються грайливими і рухливими до старості. Схожі на собак: не нявкають і не муркають – видають середній звук. Гратися люблять м'якими іграшками, кинеш – вони приносять. Коти не конфліктують між собою лише коли немає тічки. Тоді некастровані самці можуть воювати за територію, самку. А кішка, що народила, захищає своїх котенят від дорослих котів. Мейн-куни не агресивні. Коли заграється - може випустити кігті, але при підвищенні голосу відпускає.

"Порода котів велика, рідкісна і не може коштувати мало. У Львові за два роки я продала лише одне кошеня. Коштує кошеня в середньому 1000 доларів. Найчастіше купують у Дніпропетровську, Сімферополі, Києві та Одесі. Якщо господар котів не їздить по виставкам, не показує своїх котів експертам, то і кошенята не матимуть попиту. Ми надаємо родовід до шостої лінії, усі титули батьків, ветеринарний паспорт з прививками, висновки експертів. Інколи навіть із вживленим чіпом. Котеня, яке не має ідеальні пропорції тіла для показів, продаємо дешевше на тисячу-дві гривень. Родовід тоді не даємо, і тварину стерилізуємо. Приїжджають покупці з-за кордону, або оплачують нам дорогу для показу. Інколи показуємо котеня через скайп-зв'язок. У Німеччині мейн-куни коштують дві тисячі євро, тому вигідно купувати у нас" — каже Боженко.

Кошеня мейн-куна повинен мати довгий хвіст і пропорційні ноги з великими лапами. Характерні виступаючі вилиці, злегка косо поставлені очі і великі вуха. Якщо до 3 місяців у кошеняти немає пензликів на вухах, то вони не з'являться з віком.

Маса кошеня мейн-куна при народженні в середньому становить 100-170 грам. У віці одного місяця ці показники збільшуються практично в п'ять разів. Потім йде інтенсивний ріст і збільшення маси тіла приблизно на 500 г-1 кг в місяць. У віці 3 - 4,5 місяців вага і розмір кошеня породи мейн-кун відповідає вазі і розміру дорослої домашньої кішки.

Активне зростання продовжується до 9-12 місяців. Далі темпи зростання помітно знижуються, але повне формування дорослих тварин закінчується тільки до 3-4,5 років.

Зараз ви читаєте новину «Кошенята породи мейн-кун живуть до 20 років, не нявкають і не муркають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі