субота, 24 листопада 2012 13:54

Гігантський цвіркун важчий за горобця

Гігантський цвіркун важчий за горобця
Гігантська вета - найбільша комаха в світі ФОТО: maniag.livejournal.com

Минулого року на Новозеландському острові Літтл Барьер Айленд єгер Марк Мофетт знайшов найбільшу з відомих комах — вета, гігантського новозеландського цвіркуна.

"Піймав цвіркуна жіночої статі, - розповідає Марк. - Дуже зрадів, і здивувався, бо такої великої комахи ще не бачив. Цвіркун був аж занадто вже великий. А важив, мабуть, як три миші. Він якраз зголоднів, адже на невеликому острові цим комахам складно знайти харчі. Коли я пригостив вету морквою, комаха їла прямо з моїх рук. Тримала овоч лапками, наче людина."

Столичний біолог 49-річний Дмитро Климчук каже, гігантські цвіркуни вета живуть лише у Новій Зеландії, найбільше — на прибережних островах. Усього їх є 11 видів.

"Новозеландські цвіркуни важчі за горобців: дорослі комахи важать більше 71 г. Це робить їх найважчими комахами у світі. Довжина тіла дорослої комахи — 10 см. Їх родова назва у перекладі з грецької значить "страшний цвіркун".

Каже, практично всі вета - безкрилі. Ззовні нагадують великого коричневого коника, але задні лапи у них збільшені і вкриті великими шипами. Коли комаха захищається, з силою викидає задні лапи перед собою і намагається поранити нападника.

"Ці комахи добре дуже пристосовані до будь-якого середовища. Можуть жити в полі, лісі, печерах або міських парках. Ведуть нічний спосіб життя, тому вдень їх майже не знайти. Але місцеві хоч і знають про їх існування, проте часто лякаються, коли бачать цвіркунів на клумбах, у себе в садах. Але шкоди комахи людям не приносять. Навпаки — корисні для місцевої флори: розповсюджують насіння рослин, коли харчуються їх плодами. Також їдять квіти, листя, лишайники."

Розповідає, гігантські цвіркуни з'явилися на території сучасної Нової Зеландії задовго до людини. Ще до того, як ця земля стала ізольованим архіпелагом. Тоді на островах не було основних ворогів вета — малих тварин. Тому комахи й зайняли їхнє місце. Через це комахи залишилися великого розміру.

Вета дорослішає у півтора роки. За один раз самиця відкладає в землю 200-300 яєць, через деякий час помирає. Зараз цих комах все менше, бо їх знищують дрібні тварини і гризуни, яких на острови завезли люди.

Зараз ви читаєте новину «Гігантський цвіркун важчий за горобця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі