Дострокові вибори катастрофічно потрібні Зеленському, але не країні

Йти на вибори заради виборів, щоб потішити амбіції новообраного президента – не найкраща справа

Верховна Рада відчуває, що Зеленський зайшовши на посаду, буде намагатиметься її достроково розпустити. Тому намагаються відтягнути всі можливі конституційні норми щодо розпуску.

Друге - Порошенко грає у подвійну гру, в якій намагається показати, що начебто не хоче розпуску.

Третє - Зеленський не вибудовує нормальну комунікацію із парламентом. Більше грається у YouTube, різні stories, ніж насправді в якусь реальну історію.

Зеленський не вибудовує нормальну комунікацію із парламентом

Розмови про 19 травня швидше схожі на забаганку Зеленського. Голосуватимуть за дату скоріше за все у четвер. За день-другий зробити інавгурацію? Так. Посли прийдуть, міжнародні лідери - ні. Говорили, що держсекретар США Помпео має приїхати, це було би важливо. Але домовленостей публічно поки не має.

Люди від Зеленського чекають не суперечок з парламентом, затягувань, а реальних конкретних дій для виправдання надій, навіть не виконання програми. Програму ж ніхто не читав, а надії створювалися фільмом, заявами.

Новообраному президенту вигідно швидше зайти до свого кабінету, сказати, що він його переносить у якийсь коворкінг (як він про це говорив), показати, як все чисто, прозоро і наче б то корупція поборена.

Парламент, навпаки, намагається втягнути Зеленського у своє політичне болото

Парламент, навпаки, намагається втягнути Зеленського у своє політичне болото. Показати, що він такий самий. На превеликий жаль чи на щастя, Володимир якраз таки це демонструє. Замість того, щоб зайти на посаду, він не хоче реально комунікувати з нардепами, показати себе політичним лідером. За великим рахунком, Верховну Раду можна було вивести на чисту воду. Є багато комбінацій, але Зеленський цього не робить. З другого боку, він і говорити з ними не хоче.

Зеленський робить речі більше віртуальні, для хайпу, ніж для реальної інавгурації. Певно, що бенефіціари кампанії не домовилися між собою кого на які посади ставити. Команди ще немає. Когось там бачать, але до кінця не відчувають політичної відповідальності. На 100% не визначилися. Тому затягування часу їм вигідне.

Щодо готовності до дострокових виборів, БПП має досвід участі у другому турі, штаби не розпускали. Запас "сірого кешу" може бути набагато більшим, ніж в інших. Інфраструктурно готові. Але з точки зору смислів, ідей, чому йдуть до парламенту — взагалі ні. Ще живуть у 2015-16 роках. Концептуально вони в минулому, але "потяг може їхати". При цьому він без змістовного вантажу.

Вірогідність розпуску Верховної Ради залишається високою. Чим довше парламент затягує із інавгурацією, тим більше дає Зеленському моральне право розпустити. В цьому є логіка. І Зеленський робитиме для цього все можливе. Йому вигідно. Нічого не роблячи, можна показувати що щось робиться. Участь в кампанії — це не виконання обіцянок, а створення нових.

Порошенкові дострокові не вигідні, бо він буде головним "злом" цієї кампанії

Порошенкові дострокові не вигідні, бо він буде головним "злом" цієї кампанії. А якщо наприклад за чотири місяці Зеленський почне "ф*капити", то вже він буде одним із негативних персонажів.

Для Зеленського швидкість проведення виборів катастрофічно важлива. Але в цьому небезпека для країни. Рейтинг Володимира впаде умовно через півроку. Українці, як зазвичай це роблять, перестають любити свого супер-улюбленця, розуміють, що він не такий сильний. А з персональним рейтингом Зеленського обвалюється рейтинг Кабміну, якщо він його під себе сформує, і Верховної Ради — бо в нього там більшість. Виходить, що три органи влади будуть у повній політичній кризі. В цьому негатив. Якщо парламент буде обраний більш усвідомлено, він буде більш диверсифікованим, різношерстим, але і більш стабільним — якщо впаде рейтинг однієї партії, інші зможуть між собою домовлятися. А якщо буде монополія, створена пропрезидентським шантажем, тоді буде негатив.

Країна себе самообманить, якщо піде на дострокові вибори, мовляв так буде краще. Навпаки, голосування буде емоційне, закохане, але не результативне. Інвестовані гроші в президентську кампанію, реінвестуються у мандати. У плюсах залишаться олігархи, які ці гроші вкладали.

Йти на вибори заради виборів, щоб потішити амбіції Зеленського — не найкраща справа. Не прийнявши новий закон про вибори і хоча би прибрати мажоритарку. Не обмеживши депутатську недоторканність. Тоді якісних змін не буде.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі