Усі довгожителі світу мають одну спільну рису

Тривале підвищення рівнів гормонів стресу веде до прискореного старіння

В "Тріумфальній арці" Еріх Марії Ремарк є така фраза: "Людина старіє лише тоді, коли вже нічого не відчуває".

Якісна емоційна їжа потрібна не менше, ніж та, що на тарілці. Бо з тим, що кладеш до рота, ніби все зрозуміло: їсиш сміттєву їжу - отримуєш купу проблем із здоров'ям, вкорочуєш собі життя.

Так само, як щоденне харчування впливає на наше тіло, щоденні емоції зміцнюють або руйнують його.

Нездорова їжа - це стрес. Нездорові емоції - це емоційне сміття, яке також є стресом.

Сильний або тривалий стрес викликає запалення, ушкодження клітин, тканин і органів, перенапружує і виснажує захисні сили

Сильний або тривалий стрес викликає запалення, ушкодження клітин, тканин і органів, перенапружує і виснажує захисні сили.

А тривале підвищення рівнів гормонів стресу кортизолу та адреналіну веде до прискореного старіння і зносу організму.

Але.

Всі довгожителі світу мають одну спільну рису - вони вміють "гасити" стрес і не дати йому розгорітися до того, як він спалить нас.

Що роблять довгожителі "блакитних зон" зі стресом?

Жителі японського острова Окінава протягом декількох хвилин згадують своїх предків та людей, яких вони любили, і які любили їх (спробуйте і, переконана, у багатьох на очах спочатку виступлять сльози, а потім стане світліше на душі).

Жителі Лома Лінди щодня моляться. На острові Ікарія обов'язково лягають спати після обіду, а на Сардинії влаштовують "щасливу годину".

Жителі Лома Лінди щодня моляться. На острові Ікарія обов'язково лягають спати після обіду, а на Сардинії влаштовують "щасливу годину"

Життя - це все, що у нас є.

Як давно Ви звертали замість звичного маршруту у парк, сідали на лавочку, заплющували очі і відчували, як вітер торкається Вашого обличчя? І байдуже, де та лавочка, і де той парк, але ми ходимо по землі, і наші найрідніші люди живуть з нами під одним небом.

Ми відкладаємо ці моменти на весну, літо, відпустку, на "потім", не знаючи, що буде завтра.

І тут варто повчитися в японців, які є лідерами в світі по тривалості життя: вони мають своє правило, яке називається Вабісабі — бачити красу в тому, що нас оточує і насолоджуватися нею.

І цінувати кожну-кожну мить, якою б рутинною вона не здавалася. Вони це називають Ічігоічіє (Ichi-go ichi-e), що дослівно перекладається, як "момент, який існує лише зараз і ніколи більше не повториться".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі