Небезпечний футбол. Чому Кремль побоявся "замовляти" теракти

Загрози бувають різними. Можуть йти і від нас самих

26 травня у Києві відбувся фінал Ліги чемпіонів. Як кожен захід світового масштабу, він притяг до себе багато іноземних вболівальників та ЗМІ. А там де масовість і медіа, завжди існують загрози терактів.

У контексті війни з Росією, основним замовником масових актів насилля безумовно мала б виступати Москва. Але є один важливий чинник, який стримав Кремль від ініціювання подібного насилля.

Кремль від ініціювання терактів в Україні стримав Кубок світу з футболу

Це — Кубок світу з футболу-2018, який розпочнеться за декілька тижнів у Росії. Ні, росіяни не бояться "отвєтки". Наша влада психологічно не готова вести диверсійні дії на офіційній території РФ. І не буде готова навіть після гіпотетичного теракту. Про це розуміють в Росії. Проблема в іншому. Негатив щодо РФ у світі настільки загострився, що будь-які акти насилля, ініційовані режимом Путіна, призведуть до того, що КС-2018 проігнорує значна частина вболівальників, і навіть окремі країни. А те, що теракти в Києві прив'яжуть відразу до "руки Москви" - це однозначно. Бо йтиметься уже не про безпеку "якоїсь там України", серед потенційних жертв під час фіналу Ліги чемпіонів могли бути громадяни "цивілізованих країн".

Але Росія лишається зацікавленою у тому, щоб представити Україну світові як неспроможну державу. І якщо вона намагатиметься запустити свою "руку", то виключно через якісь провокації нас - українців до насилля. Або – гри на страхах іноземців. І мабуть одним з таких кроків і стала інформація про можливі терористичні теракти в Києві з боку Ісламської Держави.

Росія лишається зацікавленою у тому, щоб представити Україну світові як неспроможну державу

Те, що вона фейкова не викликає сумнівів, бо:

- цинічно, але Україна не входить в перелік країн, теракт на території яких набув би належного світового розголосу;

- нашу державу ІД ніколи не розглядала як ціль для терактів, а відповідно її ресурсна база на території України близька до нуля;

- Ісламська Держава ще в 2017 році заявила, що їх мета – це Кубок світу в Росії, а розпорошувати зусилля на "якусь" Україну для терористичної організації, яка і так переживає нелегкі часи, - надскладне завдання.

І на останок. Уже реалізованою загрозою для антипопулярності України в світі стали ціни на квитки у київських готелях. Навряд чи після них хтось з уболівальників повернеться чи порекомендує друзям приїхати в Україну. І це уже "не рука Москви". Це – ментальність ведення нашого бізнесу – не заробити, а зірвати куш. Тому, загрози бувають різними. Можуть йти і від нас самих.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі