понеділок, 30 вересня 2019 23:47

Путін переконав росіян, що вони в оточенні ворогів - чому кремлівська пропаганда така успішна

Путін переконав росіян, що вони в оточенні ворогів - чому кремлівська пропаганда така успішна
Ксенія Кирилова: Страх і ненависть - основні інструменти пропаганди. Фото: Тарас Подолян

Основні тактики російської пропаганди одні і ті самі за кордоном і всередині Росії - страх і ненависть. Одна з найсильніших мотивацій росіян - не так імперські комплекси, як страх. До нього прив'язують ці комплекси, сказала в інтерв'ю Gazeta.ua журналістка, дослідниця російської пропаганди Ксенія Кирилова.

- Путін переконав росіян, що вони - в кільці ворогів. Ідея відродження СРСР - теж не так про велич, як про самозахист. Якщо буде буферна зона на кордонах Росії, вони вважають, що вона візьме на себе перший удар в разі міфічного нападу НАТО.

Як Росія працює з російською діаспорою за кордоном?

- Для різних соціальних груп створює різні ідеології, які часто суперечать одна одній. Я з ходу знайшла п'ять різних. Це не лише "євразійство" Олександра Дугіна.

Є гра на традиційних християнських цінностях для релігійно освічених, які не сприймуть дуґінську "новоробку". Є комуністичні ідеології для людей, які ностальгують по СРСР. Монархістські - для правих. Якщо в Росії модно ходити з іконами і портретами Сталіна одночасно, то на Заході прорадянська і промонархістська частини діаспори розділені. Нащадки білогвардійців ненавидять Радянський Союз, але підтримують війну з Україною.

Для мене було загадкою, як це вийшло. Україна себе протиставляє радянському минулому, проводить декомунізацію. Пропагандисти у відповідь створили ідеологію, що нібито за радянських часів була насильницька українізація, а не русифікація. Те, з чим бореться сьогодні Україна, прив'язують до радянського минулого. Людям із діаспори, які ностальгують по СРСР, говорять, що Україна бореться з цим минулим. Взаємовиключні концепції.

Як у них це виходить?

- Ці групи не сполучаються між собою. Ідеологію поширюють у рухах, організаціях, їхніх групах у соцмережах. Окремо - для монархістів, окремо - для комуністично налаштованих росіян. Кожна група живе у власному світі. Російські консульства підтримують відносини з обома.

Ці ідеології можуть суперечити одна одній, але принцип їхньої побудови однаковий. Створюється страх, а потім - образ ворога, який прив'язують до цього страху. Проти кримських татар використовують страх ісламського тероризму, сильний у росіян із часів війни у Чечні. Обирають групу, яку аудиторія вже органічно вважає ворогами.

Тому пропаганду так важко спростувати. За радянських часів досить було розкрити правду, щоб пропагандистська конструкція завалилася. У наш час люди не хочуть знати цю правду. Для них конструюють віртуальну реальність, в яку їм приємно вірити.

Чому це спрацьовує?

- Багато росіян за кордоном, особливо старше покоління, дивляться російські телеканали. Тому грунт в діаспорі часто підготовлений. Ці люди не живуть в Росії, не бачать негативу життя там, усе дізнаються з телевізора й ностальгують. Крім того, стикаються з негативом життя на Заході. Це неминуче, якщо ти не турист. Минуле ідеалізується - у ньому таких проблем не було. Тоді вже про Росію можна сказати: "Не плутайте туризм з еміграцією".

Чи є пропаганда, розрахована на західних жителів?

- По-перше, є пропагандистські телеканали - Sputnik, RT, де місцеві журналісти гарною англійською подають західним жителям кремлівську картину світу.

По-друге, на Заході існують свої крайні праві і крайні ліві. Росіяни тісно взаємодіють і з першими, і з другими. "Ліга Півдня", крайня права організація у південних штатах Америки, навіть створила сторінку російською мовою. Рівень перекладу - хороший, майже без помилок. Є і зв'язки, які вже викрито, такі як у лідера Ку-Клукс-Клану Девіда Дюка з радикалом Олександром Дугіним.

Згадаймо спробу перевороту в Чорногорії 16 грудня 2016 року. Чорногорські терористи і сербські радикали безпосередньо взаємодіяли з російськими дипломатами й Міноборони. Нещодавно в Австрії був скандал, коли з'ясувалося, що віце-канцлер готовий попрацювати на Росію. Ще один приклад - угорський "Йоббік". Практично у всіх західних країнах росіяни взаємодіють з крайніми правими.

З крайніми лівими анархістами - також, але для них важче вибрати ідеологію. Росія себе позиціонує як оплот традиційних цінностей, православ'я. В Європі вже доведені зв'язки ультралівих із Кремлем. У США я прямих зв'язків не знайшла. Вони вигідні Кремлю для створення картинки, щоб налякати консерваторів: якщо не Трамп, то прийдуть анархісти, комуністи, ліваки. Масштаби їхнього руху роздмухують. Наприклад, вони писали, що США як держава не має права на існування. Це не був російський фейк - вони дійсно це написали. Але Росія підхоплює і роздуває все це. Мовою Кремля це називається "корисні ідіоти". Цю фразу використовував ще Ленін.

Для Америки небезпечніше прямі зв'язки Кремля з крайніми правими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін досі смертельно боїться України"

Чому?

- Вони краще організовані і прагнуть до влади, тоді як ліві анархісти її заперечують. Радикально права пропаганда в Америці використовує ті самі прийоми, що і російська. Згадаймо розслідування американського спецпрокурора Роберта Мюллера щодо президента Росії Дональда Трампа. Більшість старих республіканців застали ще холодну війну. У них залишилися ненависть і страх до комунізму, якого вже немає. Для них вибудовують ланцюг помилкових логічних зв'язків: мовляв, проти Трампа демократи, вони - ліваки і комуністи, а розслідування Мюллера - комуністична змова проти американського уряду.

Тут брехня у кожній фразі. Проти Трампа - не лише демократи, а й аполітичні експерти з безпеки, і частина республіканців. Демократи - здебільшого помірковані. Є радикальніші соціалісти, а комуністів немає взагалі. Сам Мюллер усе життя був республіканцем. В одній пропагандистській статті писали, що проти Трампа - змова сталіністів. Можете уявити їх собі у сучасній Америці?

Тобто радикально права пропаганда у США пов'язана з російською?

- Багато наклепів, мемів, створюються в Росії і перекладаються англійською. Я читаю російською і бачу цю продукцію в російському сегменті інтернету, а потім в американському - з приводу України, Америки, геїв. Ще з холодної війни в Росії бояться американців. Але американська пропаганда дає цим страхам друге життя.

Спецпрокурор США Роберт Мюллер не міг довести змови Трампа з Росією.

- Америка - країна бюрократії, що перемогла. У Мюллера було чітке завдання - довести змову. Але це неможливо. Як перевірити, що люди зустрілися і про щось змовилися, якщо не зловити їх у цей момент? Трамп приїздив до Росії багато разів, у нього там нерухомість, 2013 року судив "Міс Росія". У нього давні стосунки з російською організованою злочинністю. Але змову довести неможливо.

Розслідування Мюллера виявило безліч речей за його межами. Зокрема пласт фінансових злочинів, таємні зв'язки з Росією ключових членів команди Трампа. Це агенти впливу Росії в США - такі як глава "Центру національних інтересів" Дмитро Саймс. Виявлено було багато: факт втручання Росії у вибори, імена тих, хто втрутився. Є звинувачення, кілька вироків, люди відбувають терміни - як політтехнолог Пол Манафорт. Але Мюллера не мав мети виявляти й садити російських агентів впливу. Шпигунка Марія Бутіна перебувала поза рамками його розслідування. Хоча це - втручання Росії у вибори.

При цьому несправедливо, що сидить одна Бутіна. Вона б ніколи не піднялася на такий рівень, якби їй не допомагали в Америці. Так, вона обманювала російських дисидентів у Москві. Але в Америці вона хвалилася своїм контактам, що її канали зв'язку схвалював особисто Путін. Я читала в матеріалах звинувачення. Чому щодо цих людей нічого немає? Тому що потрібно відкрити окрему справу. У Мюллера не було повноважень звинувачувати цих людей.

Чого очікуєте від пропаганди на американських виборах 2020 року?

- Усе залежить від того, як поведеться Трамп. У будь-якому випадку пропаганда буде намагатися дискредитувати сам інститут виборів і політичну систему США. Показувати, що вибори в Америці - брудні, просочені русофобією. Вони не вірять, що Трамп переможе знову. Намагатимуться створити безлад - щоб люди виходили на вулиці, не визнавали вибори. Робили так на виборах 2016 року. Тоді вони вже змирилися, що переможе Гіларі Клінтон, і намагалися з боку Трампа створити невдоволення і "помаранчеву революцію". Думаю, цього разу вони будуть розумнішими, не будуть так відкрито підтримувати Трампа. Швидше - топити демократів.

Будуть і далі грати на усіх протиріччях, роздувати існуючі страхи. В Америці досі є проблеми з расовим питанням. Дуже сильна тема прав жінок - деякі права вони отримали пізніше, ніж у СРСР. Релігійні фундаменталісти бояться фемінізму. Великий страх нелегальних емігрантів, ісламського тероризму. На попередніх виборах росіяни створювали фальшиві групи мусульманських радикалів, аби посіяти страх. Як у будь-якій демократії, є висока недовіра до державних інститутів і спецслужб. Це правильно - в Америці вони часто переходять межі. Тому потрібні механізми громадського контролю. Але зовсім інша справа – робота на ворожу державу або анархізм.

Яку роль зіграло розслідування Мюллера? Воно допомагає боротися з пропагандою?

- Американці дізналися, що сторінки, групи, цілі потоки новин від їхнього імені створювали штучно. Соцмережі активно видаляють фальшиві акаунти, викривають фейкові новини. Але частина людей завжди буде в це вірити: їм дають ту картину, яку вони хочуть бачити. Люди, які формально проти Росії, поширюють меми, зроблені росіянами. Бо мета виправдовує засоби.

На заході є вільні медіа, до аудиторії легше достукатися. Але я не бачу у західних ЗМІ викриття цих технологій. Робила статтю для американських ультраправих, де доводила, що Росія - не така християнська держава, як вона себе позиціонує. Для них важлива не лише релігія, але і скорочення ролі держави. "Мій будинок - моя фортеця, державі зась, інакше буду відстрілюватися". А в Росії з плакатом на вулицю вийдеш - тебе посадять. Їм треба показати, що рівень тоталітаризму в Росії нічого спільного з їхніми ідеалами не має. Америка куди більш децентралізована і вільна.

Чому Росія їх підтримує?

- Кремль завжди підтримує сепаратистів за кордоном. У Росії вони б дня не прожили на свободу з такими поглядами.

Ксенія Кирилова, 35 років,

журналістка, досліджує російську пропаганду

Народилася 5 серпня 1984 року в Кам'янсько-Уральському під Свердловськом (тепер Єкатеринбург). Батьки викладали у вузах, кандидати наук. "Кримінал був усюди, але я тоді була дитиною. Пам'ятаю, що стріляли під вікнами. Мама-політолог пояснила, що і західні суспільства проходили епоху дикого капіталізму, і якщо потерпіти, все налагодиться. У 90-ті тата вбили лікарі - вирізали здорову нирку. А з однією він не витримав".

Закінчила кафедру прав людини юридичного факультету Гуманітарного університету Єкатеринбурга за фахом цивільного права і правозахисту.

Працювала в молодіжній газеті "На зміну", у муніципальному медіахолдингу "Уральский рабочий". "Все закінчилося 2010-го, коли у нас з'явився пост сіті-менеджера. Його призначав губернатор. Вибудував єдину вертикаль влади, і висвітлювати соціальні проблеми стало неможливо - не можна зачіпати жодного чиновника."

Співпрацювала з православним дисидентським сайтом "Правмир" і регіональною філією "Нової газети": "Ми ганяли місцевих шахраїв і все виходило. Найгучнішою справою було викриття корупції в місцевому ФСБ".

2014-го була на Майдані. "З чоловіком познайомилися, коли почав коментувати мої статті. Весілля було під час Майдану в Харкові". Навесні 2014-го переїхала з чоловіком у США, де він мав контракт на роботу.

В Україні співпрацювала з редактором російського сайту "Новий регіон" Олександром Щетиніним. "В кінці серпня 2016- го його знайшли з кулею в голові у власній квартирі. Ще до перших новин про його смерті з'явилася стаття на сайті "Путін24", що, мовляв, іншим російським журналістам, хто підтримав Україну, теж треба нервувати. Перелічили 3-4 імені, включаючи моє. Загрози отримую пачками. Але вони писали про його смерть, поки був ще живий".

2015-го у Росії проти Ксенії Кирилової порушили справу про держзраду.

Співпрацює з "Радіо Свобода", StopFake, організаціями, які досліджують тему пропаганди і безпеки. Живе в Каліфорнії. Заміжня, дітей немає.

Зараз ви читаєте новину «Путін переконав росіян, що вони в оточенні ворогів - чому кремлівська пропаганда така успішна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі