вівторок, 03 грудня 2019 15:05

Пацієнт прожив 18 днів: провели першу трансплантацію серця у світі

52 роки тому південноафриканський кардіохірург Крістіан Барнард вперше в історії пересадив серце людині в Кейптауні.

3 грудня 1967 року пацієнт 53-річний Луїс Вашканський став першим, якому пересадили серце.

Автор: jnsm
  Провели першу трансплантацію серця у світі
Провели першу трансплантацію серця у світі

Його донором стала жінка, яка отримала несумісні з життям травми головного мозку після аварії, пише Радіо Свобода.

Через 18 днів після операції чоловік помер. Але як виявилося пізніше, зовсім не від невдалої трансплантації, а через запалення легенів.

Після успішної трансплантації серця Крістіан Бернард зазнав шквалу критики.

Медсестра Дін Фрідман, яка була присутня під час операції в Кейптауні, розповіла, що Бернард почав отримувати "жахливі листи, в яких його називали м'ясником".

"Ви мали нахабство взяти на себе владу Бога, прикидаючись тим, хто може дарувати життя", – йшлося в одному з таких листів із Гонконгу.

Хірург, який подарував надію

Американські доктори Норман Шумвей та Річард Лоувер у 1959 році вперше здійснили пересадку собачого серця – тварина прожила після цього 8 днів. Вже за кілька років дослідження Шумвей пересадив серця 300 собакам, які могли жити з новим органом більше ніж рік.

Південноафриканський доктор Крістіан Бернард на той час здійснив близько 50 таких трансплантацій і мав менше досвіду, порівняно із Шумвеєм.

Та закони США у ті часи не дозволяли отримати серце людини, якщо воно ще б'ється – це могли розцінити як вбивство. Тому Шумвей не мав можливості здійснити трансплантацію серця людини.

Нині після першої успішної пересадки серця, цей орган щороку рятує тисячі життів. Наприклад, у США близько 30 тисяч американців щороку отримують новий орган. Кожний десятий із яких – серце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше провели унікальну операцію на серці

Більш ніж 116 тисяч людей очікують на орган в цій країні, і багато з людей вмирають "у черзі".

Кожного року здійснюють пересадку сотень тисяч органів по всьому світу. Для багатьох трансплантація – єдина надія на виживання.

Як зазначає, "у той час, як у розвинених країнах світу трансплантація органів є стандартом лікування при багатьох захворюваннях нирок, серця, печінки, легенів, кишківника та інших, Україна відстає на 20-25 років у розвитку органної трансплантації.

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, на сьогодні діє лише п'ять центрів трансплантації, в яких виконуються операції із трансплантації нирки, печінки та серця (остання операція з пересадки серця була у 2011 році)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федорові Глущуку зупинили серце на 1,5 години

В Україні ж трансплантації серця – поодинокі випадки.

Головний кардіохірург МОЗ Костянтин Руденко на початку року повідомляв, що "як мінімум 400-500 трансплантацій в рік – це те, що ми мали б робити".

23-річна Катерина Кравець із села Чернятка Бершадського району Вінниччини більше двох років живе з донорським серцем. Трансплантований орган дістався від загиблого білоруса. У перші дні постійно боялася, що десь щось не приживеться чи відпаде. Дівчина говорить, що медсестри постійно сміялися з неї, адже запевняли, що серце пришито намертво.

Про те, хто був донором Законом Білорусі говорити пацієнтам заборонено. Проте, дівчині вдалося підглянути у медичну карту, де було написано, що це був хлопець 28-ми років, який загинув у автокатастрофі. Катя дуже хотіла б знайти хоча б якусь інформацію про нього.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнт прожив 18 днів: провели першу трансплантацію серця у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі