вівторок, 05 лютого 2019 20:08

53-й Супербоул побив відразу декілька рекордів
12

Квотербек "Нью-Інгленд Петріотс" Том Бреді № 12 віддає пас партнеру по нападу
Фото: Rob Carr/Getty Images
Кікер "Нью-Інгленд Петріотс" Стефен Гостковскі № 3 б'є  з 46 ярдів і не влучає у ворота
Квотербека "Нью-Інгленд Петріотс" Том Бреді № 12 атакують відразу двоє захисників суперника
Захисник "Нью-Інгленд Петріотс"  № 30 не дає прийняти пас ресіверу "Ремс" Джошу Ренольдсу
Ресівера "Нью-Інгленд Петріотс" Джуліана Едельмана № 11 назвуть найціннішим гравцем 53-го Супербоулу

53-й Супербоул американського футболу - найпрестижніший трофей професійного спорту Північної Америки, виграла команда "Нью-Інгленд Петріотс". 4 лютого на стадіоні "Мерседес-Бенц" в Атланті бостонці обіграли "Лос-Анжелес Ремс" і побили відразу декілька рекордів Національної Футбольної Ліги.

Наставник "Патріотів" Білл Білічік став 6-разовим володарем Супербоулу. Його команді знадобилось 18 сезонів, аби за кількістю чемпіонств зрівнятися з "Піттсбург Стілерз". На 6 своїх Супербоулів "Сталевари" витратили 35 років.

Квотербек "Нью-Інгленд Петріотс" Том Бреді - найстарший гравець цієї позиції, що здобув Супербоул. В серпні футболістові виповниться 42, але він пообіцяв продовжити кар'єру наступного сезону.

Не розчарував рахунок матчу 13-3, тобто те, що стали свідками найменш результативного фіналу в історії? Про Супербоул LIII розмовляємо з письменником Максимом Кідруком, прихильником "Нью-Інгленд Петріотс".

- Гра була не звичною, враховуючи з яким рахунком завершувалися попередні Супербоули

41-33 чи 34-28. Зараз у НФЛ усі зміни в правилах, рекомендації для суддів спрямовані на те, щоб зробити футбол більш видовищним, атакувальним. Наприклад, обмежують жорсткі атаки квотербека захисниками.

А ми побачили домінування оборонців обох команд. "Ремс" - друга команда регулярного сезону за кількістю набраних очок. Одна з найрезультативніших за останні 20 років. Каліфорнійці забивають в середньому 32,9 очки, але "Патріоти" їм дозволили набрати лише 3.

З іншого боку, така гра не для фанатів "Петріотс" і "Ремс" могла здатися нудною. Завжди цікавіше дивитися гру, де йде влучна перестрілка і великі цифри на табло.

Але важливо, що усі, незалежно від уподобань, стали свідками феномену. Поява Тома Бреді в дев`ятому Супербоулі - це більше, ніж досягла будь-яка команда в історії.

Той, хто трохи більше цікавиться, американським футболом, рахунок і гру забуде. Але буде усвідомлювати, що на його очах творилась історія. Бреді на 9 років старший, ніж головний тренер "Ремс" Шон МакВей

Більшість спеціалістів питають себе, що сталося з "Ремс".

- Для мене теж стало якоюсь мірою шоком, що ніхто не передбачив такий перебіг подій. Постфактом розумію, що аналітики недооцінили сили команд Американської конференції, в якій грає Нью-Інгленд. Протягом регулярки усі відзначали крутість атаки команд з Національної конференції - "Ремс", "Сентс", "Біерз", які набирали по 40 очок за матч.

Представники АФК мали слабший вигляд.

В американському футбол, на відміну від сокеру, коли команда виграє 35-7 після першої половини матчу, їй нема сенсу показувати перед наступним суперником заготовлені комбінації. Грають на спалювання часу, бережуть себе від травм.

Як виграли "Патріоти" - Бреді пасував на Роба Гранковскі й Джуліана Едельмана. Бо вони разом грають вже 8 років. На відміну від "Ремс", які сформувались лише впродовж минулого року.

Мали чудових виконавців, навіть значно кращих, ніж "Петріотс", але були не те що не зіграні, не мали командного духу. Коли за 4 хвилини до кінця рахунок був 10-3,

оператор показував обличчя гравців "Ремс" - було видно, що вже змирилися з поразкою.

Таке важко уявити у "Патріотів", особливо згадуючи позаминулий Супербоул, виграний в овертаймі у "Атланти Фалконс" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаррісон Форд знявся у рекламі за $5,25 млн. Її покажуть під час фінального матчу з американського футболу

24-річний квотребек "Лос-Анжелес Ремс" Джаред Гофф мав розгублений вигляд.

- За статистикою він найповільніше з усіх квотербеків звільняється від м'яча. Можна трактувати це по-різному. Може, лінія нападників йому дозволяє довше прицілюватися , а може, справді повільніше приймає рішення.

Стратегічним ходом було забрати у нього цей час, дуже сильно пресувати. Впродовж четвертої чверті Гофф звільнявся від м'яча на півсекунди швидше. Тобто почав нервувати, іноді викидав м'яч раніше.

В останні 7 хвилин за рахунку 3-3 "Патріоти" жодного разу не помилилися.

Коли Гофф помітив у чужій заліковій зоні свого ресівера Брендіна Кукса не прикритим, віддав пас. Тобто захист "Петріотс" провалився, але інший корнер бостонців, який не мав прикривати цього гравця "Ремс" , встиг добігти і вибити м'яч.

Потім дві блискучі комбінації у відповідь, і "Патріоти" занесли тачдаун. Рахунок став 10-3.

"Ремс" знову дійшли до залікової зони. Але правий корнербек бостонців Стефон Гілмор зробив перехоплення. "Патріоти" лише проривами по землі, тобто зжовуючи час і не ризикуючи втратити м'яч через пас, йшли до залікової зони противника і забили польовий м'яч. Відірвалися на 10 очок , часу наздогнати такий відрив "Ремс" вже не мали.

По ходу гри припускалися дурних помилок, які не допустимі для команд, що грають у Супербоулі. Наприклад, залишили на полі 12 гравців й отримали за це штраф 5 ярдів.

Вражає робота тренера "Патріотів" Білла Білічіка. Порівняно з минулим сезоном в команді 26 нових гравців.

- Цей менеджер майже щороку набирає нових людей і стає чемпіоном частіше, ніж хто-небудь в НФЛ до нього.

Понад 10 років стежу за "Нью-Інгленд Петріотс". Донедавна 80 процентів їхніх комбінацій проходили через гру в пас.

Том Бреді старішає. Він гарний квотербек, але свій вік усвідомлює, як і тренер.

Щоб зняти навантаження з квотербека, Білічік зробив команду, яка спеціалізується на проривах по землі, на виносах.

Саме тому минулого року на драфті Білічік обрав блискучого ранера з Університету Джорджии Соні Мішеля, який заніс переможний тачдаун в Суперболі. Й загалом

6 тачдаунів у плей-оф.

Не вперше в історії команда перебудовується з пасової на виносну тактику. Але тільки Білічіку вдалося за одне міжсезоння внести такі зміни і виграти Супербоул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Називати сокер європейським футболом неграмотно

Перший Супербоул відбувся у 1967 році . Його переможцем стала команда зі штату Вісконсин "Грін-Бей Пекерс". На честь її тренера Вінса Ломбарді назвали кубок, який отримує переможець НФЛ. Розігрують Супербоул переможці Національної Футбольної Конференції та Американської Футбольної Конференції. Утворилися з команд двох ліг-конкурентів, які існували в США до 1960-х. На відміну від НХЛ чи НБА, де діє географічний принцип розподілу фіналістів сезону на Схід і Захід, в американському футболі команди з одного міста можуть виступати в різних конференціях і зустрітися в Супербоулі. На сьогодні в НФЛ грає 32 команди. Це найуспішніша в комерційному плані спортивна ліга світу. Середня відвідуваність кожного матчу 67,100 глядачів. Наприклад, футбольна Бундесліга з аудиторією 44,646 посідає друге місце.

За право під час трансляції цьогорічного Супербоула показати 30-хвилиний ролик рекламодавці платили від $5,1 до 5,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «53-й Супербоул побив відразу декілька рекордів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі