Ексклюзиви
пʼятниця, 20 березня 2020 13:30

Набув чинності закон, який обмежує навчання у школах іноземними мовами

Набув чинності закон, який обмежує навчання у школах іноземними мовами
Закон переводитиме навчання на українську мову. Фото: pexels.com

Набув чинності закон про повну загальну середню освіту в Україні, який передбачає поступове скорочення викладання мовами національних меншин, у тому числі російською.

13 березня закон підписав президент України Володимир Зеленський, передає "Голос України".

Закон передбачає 3 моделі вивчення української мови в школах. Перша стосується корінних народів, які не живуть у своєму мовному середовищі і не мають власної держави. Насамперед йдеться про кримських татар. Для них передбачено можливість навчання мовою корінного народу поряд із ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель передбачено для шкіл національних меншин, які говорять мовами ЄС. Рідною мовою поряд із вивченням державної учні навчатимуться в початковій школі. У 5-му класі не менш чк 20% річного обсягу навчального часу має займати викладання українською з поступовим збільшенням до 9-го класу до 40%. У старшій школі не менш як 60% річного обсягу навчального часу має займати викладання державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд не виконує обіцянок щодо мови - нардеп

Третя модель працюватиме для інших національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких споріднена з українською, а також які живуть переважно в мовному середовищі рідної мови. Це насамперед стосується російської мови. У початковій школі викладання вестимуть мовою національної меншини поряд із вивченням української. З 5-го класу не менш як 80% навчального часу проводитимуть державною мовою.

Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав ініціативи депутата Максима Бужанського змінити мовну частину закону про освіту. Відео обговорення законопроєкту опублікував нардеп Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон, який обмежує навчання у школах іноземними мовами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути