четвер, 16 травня 2019 12:40

На пристосування до норм мовного закону маємо 5 років - юрист

Президент Петро Порошенко 15 травня підписав закон про мову. Він закріпив обов'язковість використання державної мови у публічних сферах. Іншими мовами можна спілкуватися у приватному житті. За порушення накладатимуть штраф від 3,4 до 8,5 тис. грн.

Мовний закон змінить низку речей в публічному просторі України протягом наступних 5 років, - говорить 27-річний Андрій Смолій із Інституту держави і права Академії наук України.

Автор: facebook.com/Andrew Smoly
  Андрій Смолій "Мовний закон не дискримінує".
Андрій Смолій "Мовний закон не дискримінує".

Які основні зміни відбудуться після прийняття закону про мову?

Закон набуває чинності за 2 місяці. Перший етап - буде українська мова в сфері реклами. З січня 2020-го реклама повинна бути виключно державною мовою. Винятки - реклама у виданнях чи компаніях, які працюють мовами європейського союзу. Другий етап - це перехід на українську мову медиків, державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування - за рік. Наступним етапом буде мова у культурі, кіно та сфері обслуговування. Це за 1,5-2 роки відбудеться. Якщо ви прийдете до закладу чи магазину, то вас будуть обслуговувати державною мовою. Лише за згодою сторін - іншою. Щодо мови веб-сайтів, інтернет-магазинів, то норма набуде чинності за 2 роки. У липні 2024-го запрацює норма про 90 відсотків української мови на радіо та телебаченні.

Автор: bbc.com
  В Україні 15 травня підписаний мовний закон.
В Україні 15 травня підписаний мовний закон.

Наскільки вчасно прийняли цей закон?

Його треба було приймати, якщо не 2014-го, то 2015-2016-х. Тоді, коли активно відбувалася збройна агресія Російської Федерації щодо України. Половина норм вже б зараз набули чинності.

У липні 2024-го запрацює норма про 90 відсотків української мови на радіо та телебаченні

Чи можуть закон оскаржити у суді?

Закон за всіма параметрами ухвалили бездоганно. Наразі правових підстав його скасовувати чи визнавати неконституційним я не бачу. Будь-яке скасування буде відбуватись абсолютно не в правовому колі. Це буде політично заангажоване рішення, реваншем проросійських сил і перемогою Кремля в Україні. Конституційний суд навіть за кілька років на це не піде, бо це фактична дестабілізація ситуації в державі. Такі речі викличуть дуже велике обурення навіть серед тих партій і фракцій, що не є особливими прибічниками мовного закону.

Наскільки він важливий?

Це один із найважливіших законодавчих актів, який мав би бути прийнятим після того, як Україна стала незалежною. Мова 28 років не була захищеною. Події, які сталися 2014-го, - це наслідок відсутності інформаційної та мовної політики в Україні. Якби мовний закон був ухвалений ще у 1990-х, зараз не було б війни, анексії Криму та окупації Донбасу. І не було б того негативного становища в інформаційній сфері, яке ми маємо зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко підписав закон про мову

Мовний закон дискримінує російськомовних громадян?

Протягом останніх років велася інформаційна пропаганда, що мовний закон - це є щось зле, негативне для російськомовних громадян. Насправді він не дискримінує жодну категорію населення. Документ є більш ліберальним, ніж аналогічні закони у Польщі, Латвії, Литві, Естонії та державах, які були під окупацією Радянського Союзу. Не бачу жодної норми, яка могла б дискримінувати російськомовне населення у приватному житті. Мова йде лише про публічні сфери та ті, до яких має відношення саме держава. Я порекомендував би людям розібратися в цьому законі і не вірити пропаганді російських і проросійських ЗМІ. Ми бачимо просто неймовірну кількість фейків - про мовну поліцію, яка буде арештовувати на вулицях, про кримінальну відповідальність. Їх насправді у законі не було, немає й не буде.

Директор Європейського центру з питань меншин Тове Гансен Маллой розповіла, що мовний закон України відповідає міжнародним стандартам.

"Уряди мають право ухвалювати спеціальні закони щодо державної мови. Це не має становити проблем для національних і етнічних меншин доти, поки законодавчо і на практиці дотримується їхнє право розмовляти та навчатися рідною мовою", - вважає вона.

Зараз ви читаєте новину «На пристосування до норм мовного закону маємо 5 років - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі