четвер, 21 листопада 2019 11:28

Міф "какая разніца" знищив білоруську мову

Міф "какая разніца" знищив білоруську мову
Фільм "Соловей співає" розвінчав міфи про українську мову. Фото: "Новинарня"

Режисерка фільму про українську мову "Соловей співає" Леся Воронюк розповіла про мовні міфи.

"Какая разница, на каком языке". Це, мабуть, найпоширеніший міф. Щоб довести його токсичність, ми порівняли досвід у мовному питанні Білорусі та Ізраїлю. У Білорусі російська пропаганда застосовує ті ж механізми, що і в Україні", - розповіла вона "Українському тижню".

У Білорусі пропаганда розповсюджує думку, що мова не має значення.

"Це призвело до того, що носіїв білоруської вкрай мало, а ті, хто нею спілкуються, вважаються дисидентами чи маргіналами в рідній країні. Це пекельна мовна ситуація. Разом з тим, коли у 1948 році було відновлено державу Ізраїль, євреї повертались з різних країн на свою історичну землю і спілкувались мовами країн свого перебування. Вони швидко зрозуміли: щоб створити стійке суспільство і цілісну державу, необхідна мова. Тому на державному рівні було прийнято рішення відновити іврит і зробити єдиною державною мовою", - сказала режисерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я народилася в Росії і нафіг мені ця українська": Укрзалізниця потрапила у мовний скандал

Для фільму розшукували героїв, які пережили русифікацію або румунізацію.

"У селі на Луганщині ми знайшли такі родини, де переписували навіть прізвища. В одній сім'ї є Бондарі та Бондарєви. Про це свідчать документи, паспорти, надписи на могилах та хрестах. Кожен герой - це прототип певної групи людей, які мають однакові погляди щодо мовного питання. Ми були абсолютно об'єктивними як кінодокументалісти і показали різні точки зору", - розповіла Воронюк.

Закінчили роботу над документальним фільмом "Соловей співає. Доки голос має". Стрічка присвячена проблемам мови в Україні. У стрічці розглянуть усталені міфи, наприклад, про те, що українська - мова села, а міста завжди були російськомовними.

Зараз ви читаєте новину «Міф "какая разніца" знищив білоруську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі