понеділок, 22 жовтня 2012 14:47

Вінничанка вирізьблює квіти з овочів та фруктів
9

Фото: Фото з архіву Юлії Кобзар

Вінничанка Юлія Кобзар два роки захоплюється карвінгом – художнім вирізанням з овочів та фруктів. Основним інструментом у цьому виді мистецтва є спеціальний тайський ніж. Для початківців вистачить одного. Він невеликий і тонкий із загостреним догори лезом. Професіонали користуються наборами із карбованих, овальних ножів.

"Зацікавилась карвінгом, побачивши відео в інтернеті, - розповідає Юлія. – Купила ножі, почала сама тренуватися. Так пройшло два місяці, але мало що виходило. Тоді дізналася, що у Києві є інститут карвінгу і поїхала туди навчатися. За два роки пройшла 5 рівнів навчання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська художниця вирізьблює з дитячих зубів фігурки янголів (ФОТО)

На першому рівні навчають вирізати квіти та листочки. На другому – створювати квіти із кількох овочів. Третій та четвертий рівні – вирізання по гарбузу. На п'ятому рівні майстри навчаються вирізати птахів.

"Україна та Росія спеціалізуються на вирізанні із гарбуза. Це наша особливість, бо гарбузів у нас багато. Він великий і дуже піддатливий під ніж. Між рівнями у мене пішло півроку часу на відпрацювання вивченого. Головне у карвінгу – набити руку, щоб не підрізати листочок чи пелюстку. Один лишній рух чи глибший надріз – і листочок дивитися в іншу сторону, а загальна композиція порушена".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Щепанський збирає жолуді для годинників

Овочі та фрукти для карвінгу беруться обов'язково свіжі. Ніж тримають у правій руці, як кулькову ручку. Підрізають овочі від себе, щоб не порізатись.

"Можна вирізати і по варених овочах, але для цього треба дуже добре відчувати ніж. Не варто брати, наприклад, кавун із холодильника, бо він швидко лопає. Щоб вироби довше зберігались, тримаємо їх у холодній воді. Також можна загорнути у харчову плівку і поставити у холодильник. Квіти з ананасів, ківі, слив, полуниці занурюю у розчин желатину. Він застигає і вироби довше зберігаються. На свята роблю своїм знайомими у подарунок корзину із гарбуза. У них можна класти практично все: м'ясо, цукерки, овочі. Подружки просто у захваті від них. Для дітей із банана вирізаю таксу або дельфіна. Із апельсинів роблю квіти".

 

Зараз ви читаєте новину «Вінничанка вирізьблює квіти з овочів та фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі