четвер, 02 березня 2006 19:43

Професор Слюсарчук встановив два світові рекорди

"У дитинстві я запам"ятовував усе, що бачив, — розповідає 34-річний львів"янин Андрій Слюсарчук. — У голові було стільки інформації, що я не знав, що з нею робити. Це дратувало. Але з часом навчився керувати інформацією, вчуся цьому вже 20 років".

Днями Андрій Слюсарчук на очах сотні львів"ян за 117 секунд запам"ятав 5 100 чисел. Так він встановив новий світовий рекорд із запам"ятовування чисел. Тепер Андрій — рекордсмен книги рекордів України у номінації "Людина, унікальні можливості".

Андрій Слюсарчук народився у Житомирі, потім із батьками переїхав до Вінниці. Коли йому було дев"ять років, батьки загинули, і його виховувала бабуся. Надзвичайні здібності Андрія проявилися ще в дитинстві. Хлопець закінчив середню школу у Вінниці у 13 років. Після школи його хотіли забрати до дитбудинку, але він поїхав до Москви і вступив до тамтешнього медуніверситету імені Пирогова. З 14 років жив у студентському гуртожитку.

Другу вищу освіту Андрій Слюсарчук здобув у Санкт-Петербурзькому університеті, закінчив факультет медичної психології. До Львова приїхав через кохану дівчину. Але їхні шляхи розійшлися, і сьогодні Андрій живе сам у студентському гуртожитку університету "Львівська політехніка".

Коли йому було дев"ять років, батьки загинули

У студентські роки чудова пам"ять не раз ставала у пригоді. Андрій розказав, що в академії мав усього один зошит-конспект, чим дуже дратував викладачів.

— Мені навіть оцінки занижували через це, але я попри все добре вчився, — згадує Слюсарчук.

Досліджувати людську пам"ять Андрій узявся вже коли почав працювати лікарем. За фахом він психотерапевт.

— Під час роботи з клієнтами я помічав, що у стані трансу вони пригадували такі деталі, яких ніколи не загадали б при свідомості, — каже Слюсарчук. — Наприклад, скільки сходинок пройшли по дорозі до мене чи скільки кроків зробили. Потім я усе це перевірив і побачив, що помилок практично ніколи не буває. Наступним кроком стали спроби навчитися керувати інформацією, відкладеною у пам"яті. Сьогодні я це вмію. Усі цифри, які запам"ятав під час встановлення рекорду, зможу відтворити навіть через п"ять років.

Установити світовий рекорд Андрієві Слюсарчуку минулого вівторка вдалося з третьої спроби. У вівторок о 12-й годині він уперше спробував перевершити досягнення 23-річного індуса. Той за три години 39 хвилин запам"ятав 31 811 чисел.

У актовій залі Палацу естетичного виховання у Львові зібралася сотня глядачів. Ведучий попросив підійти всіх охочих і набрати півмільйона чисел на одному з п"яти табло. Присутні в хаотичному порядку набирають випадкові тризначні числа. Кілька тисяч їх одразу з"являються на табло.

Андрій попросив увімкнути музику. Шум морських хвиль наповнив залу. Рекордсмен уважно вдивляється у цифри. Через 75 секунд каже: "Стоп!". Але перед найцікавішим — перевіркою — ведучий просить професора розповісти анекдот.

— Приходить чоловік додому, а там повний безлад: подерті стіни, поламані меблі. На столі записка від дружини: "Обід у пральній машині. Я — у психіатра". — Андрій розповів короткий анекдот. У залі хоч ніхто і не засміявся, проте почулися коментарі-вигуки. Пізніше Андрій скаже, що цей хід зіграв із ним злий жарт.

— Не треба було контактувати з залом, це вибило мене з колії, — пояснив Слюсарчук.

Та виявилося, що причина була не лише у цьому. Зранку до Андрія зателефонували батьки однієї з його пацієнток і трохи нагрубили.

Рекордсмен із Японії запам"ятовував їх десять років

Глядачі починають називати номер рядка та літеру, як у грі "морський бій" — M10. Андрій на кілька секунд замислюється. Перша спроба — помилка. Розхвилювався, попросив дати ще один шанс. Знову морські хвилі. Через 123 секунди Андрій називає числа з таблиці. Перші три спроби вдалі. Далі — знову помилка. Андрій звертається до комісії з проханням призупинити експеримент. Встановлення рекорду перенесли на вечір.

Аби заспокоїтися, Слюсарчук пішов на прогулянку містом.

Увечері все як і першого разу. Щоправда, Андрій виглядає спокійнішим. Із 25 спроб 23 — правильні! Комісія визнала рекорд.

Після цього Слюсарчук демонструє чи не найскладніше — відтворення цифр після коми в числі p — відношення довжини кола до його діаметра. Офіційний світовий рекорд досі становив 42 тисячі цифр. Рекордсмен із Японії запам"ятовував їх десять років.

Перевірити Андрія може кожен бажаючий. Присутнім роздали брошури з роздрукованими цифрами. Вони в таких же таблицях, як і числа на сцені. Їх — рівно мільйон. Треба лише назвати сторінку, сектор, номер рядка — і Андрій згадає відповідний рядок із десяти цифр. Для зарахування рекорду Андрієві довелося назвати півсотні таких рядків. Це — другий рекорд. Неймовірно, але присутні тут учені кажуть, що ця техніка — мнемотехніка — під силу кожному.

Встановлення рекорду зафіксували представники Книги рекордів України. Андрієві дали диплом.

— Це досить складна процедура, але той факт, що світовий рекорд встановлено, не викликає сумнівів, — каже керівник проекту Книги рекордів України 36-річний Ігор Підчібій. — Наступний наш крок — надішлемо заявку до Книги рекордів Гіннеса.

Унікальні можливості інтелекту допомагають Андрієві Слюсарчуку в роботі. Він легко відтворює у пам"яті всю інформацію про хвороби, які вивчав іще десять років тому в університеті. Усе це завдяки методиці "Крок за горизонт", яку лікар розробив разом із колегами.

Десь місяць тому мене зрадив мій хороший товариш

— Вона базується на властивості візуально запам"ятовувати інформацію блоками, цей принцип нагадує фотографію, — розповідає Андрій. — Щоб вивчити вірш, мені достатньо на нього лише подивитися, ніби сфотографувати. Коли ж потрібна якась інформація, я легко знаходжу її в пам"яті.

Колеги Андрія кажуть, що особливо корисна така методика для математиків, медиків та операторів атомних станцій. Тобто для людей, які повинні тримати в пам"яті багато інформації, і для тих, хто працює у критичних ситуаціях.

— Я дуже втомлений, — ділиться враженнями Андрій після встановлення рекорду. — Ішов до цього роки. Були часи, коли руки опускалися, але мені щастило на добрих людей.

Зараз Андрій Слюсарчук збирається писати чергову книжку. У нього вже вийшло вісім робіт з медицини та психології. Остання буде чи не найпрактичнішою, бо писатиме Андрій про те, що довелося пережити самому.

— Десь місяць тому мене зрадив мій хороший товариш, — каже Слюсарчук. — Тепер хочу написати, як подолати стрес у таких ситуаціях і відновити свій емоційний стан. А от на інше захоплення — польоти (я льотчик малої авіації) — часу не вистачає.





1971 — народився Андрій Слюсарчук

1985 — вступив до Московського медуніверситету ім. Пирогова на лікувальний факультет

1992 — вступив до Санкт-Петербурзького університету на факультет медичної психології

1998 — захистив кандидатську дисертацію

2003 — захистив докторську дисертацію

2006 — встановив рекорд із запам"ятовування: 5100 чисел за 117 секунд

Тренування пам"яті за Слюсарчуком

Розставте рiзнi дрібні предмети на столi. З них треба вибрати один, наприклад сiрникову коробку. Зосередьтеся i дивіться на коробку так довго, щоб, заплющивши очi, можна було детально її описати. Так, нiби вона перед очима. Цей прийом вiдпрацьовується до автоматизму. Починати треба з одного предмета, а потім поступово додавати інші. Людина має чiтко запам"ятати всi предмети за допомогою зору.
Великі обсяги інформації слід сортувати в блоки. Наприклад, у набір предметів чи таблиці чисел. Якщо це числа, то беруться першi три з одного кінця, а потiм — три цифри правого блоку. I так поступово вiзуально запам"ятовуються всi цифри.

Зараз ви читаєте новину «Професор Слюсарчук встановив два світові рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі