Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2012 07:00

Горіх фундука втричі більший за ліщину

Киянка Степанида Андрюсевич, 48 років, має дачу на півночі області. Також — батьківську хату на Вінниччині. На обох ділянках розбила сади.

— На два городи не наїздишся. На Вінниччині на ділянці чорнозем, місцями глинозем. Там добре росте малина й смородина. На Київщині на городі більше піску, ніж ґрунту. Насадила в обох селах фундука. Це сортова ліщина.

Радить роздивлятися корінь саджанців, які продають на базарі. Ліщина розмножується насінням. Її паростки не мають властивостей материнського сортового куща.

— Продавати фундук почали лише кілька років тому. Люди ще не знають, які саджанці вибирати. У ліщини, яку розмножували гілкою, корінь росте пучкою. Якщо має стрижневий корінь — сіянець. Такий кущ дасть урожай за 10 чи 15 років. І невідомо, які будуть горіхи.

Фундук на Київщині за перший рік гарно розрісся. На третій — викинув "сережки". Наступного року жінка зібрала жменю горіхів. Вони були утричі більші за плоди лісової ліщини. Ростуть кетягами не по три, а по 6-12 плодів.

— На вінницькому глиноземі стебло перший рік не росло. На другий почало слабо випускати гілки. Ґрунт має бути легкий, щоб пропускав повітря й воду. У фундука коріння при поверхні. Тому кущ треба часто поливати, гарно вдобрювати. Натягала кілька відер піску від ставка. Підсапала землю навколо горіха, підсипала. Також змішала з перегноєм, розклала як мульчу поверх ґрунту.

Фундук формують у формі чаші. Степанида Андрюсевич щороку зрізає гілки, які ростуть усередину куща. Центральний пагін гілки обтинає на рівні бокових. Робить це після цвітіння  навесні, коли обсипаються сережки.

— Крона має бути прозора. Якщо загустити, буде менше нових пагонів із плодовими бруньками. Щоб вони швидше виросли, треба підв'язати вертикально ті гілки, на яких уже були горіхи. Тоді із землі повитикаються нові.

Щоб мати кращий урожай із гібридних сортів фундука, на ділянці садять просту ліщину. Вона гарно запилює. Під час цвітіння сережок гілки хитають. Тоді навіть слабкий вітер розносить пилок.

Зараз ви читаєте новину «Горіх фундука втричі більший за ліщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути