понеділок, 27 травня 2019 14:51

Відзначають 240 років з дня народження "батька ракетної зброї"

Відзначають 240 років з дня народження "батька ракетної зброї"
"Батько реактивної зброї" Олександр Засядько народився на Полтавщині в 1779 році. Малюнок з сайту alternathistory.com

1779-го на Полтавщині народився винахідник бойових порохових ракет Олексадр Засядько. Дослідники вважають його родоначальником сучасної української ракетної зброї.

"Немає достеменних документальних свідчень про точну дату народження Олександра Засядька. Відомо, що з'явився на світ у листопаді 1779 року, а помер десь у травні 1837-го. Останню дату встановили з листа вдови Засядька до імператора з проханням призначити пенсію після втрати годувальника. 10 років тому ми вирішили вшановувати Олександра Дмитровича в травні. Тоді відзначили 230-річчя з дня його народження", - розповів директор Полтавського музею авіації та космонавтики Андрій Пушкарєв.

Народився Олександр Засядько в селі Лютеньки Гадяцького повіту Полтавської губернії в козацькій сім'ї. Його батько, Дмитро Данилович, був головним гармашем Запорізької Січі.

Олександр Засядько здобував артилерійську та інженерну освіту в шляхетних кадетських навчальних закладах. Служив під командуванням Кутузова, брав участь у штурмі Ізмаїлу, російсько-турецькій, французько-російській войнах.

Експериментував із гарматними снарядами та порохом. Першим 1817 року створив кілька типів бойових порохових ракет і пусковий пристрій. Після успішних випробувань розробив тактику використання ракет і технологію виробництва.

Олександр Засядько першим у світі побудував ракетну пускову установку, що дозволяла вести одночасне ураження шістьмома ракетами. Сконструював пускові станки для ведення залпового вогню та пристрій для наведення на ціль. Розробив тактику бойового застосування ракетної зброї. Його винаходи стали прообразом сучасних реактивних систем залпового вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Була ворожа БМП, але на неї щось впало з неба" - показали відео знищення техніки окупантів

Заснував Вище артилерійське училище та перший ракетний завод у Петербурзі. Його 1864 року перевели до Миколаєва. Створивши "Ракетну роту №1", започаткував новий вид збройних сил. Олександра Засядька називають "батьком реактивної артилерії".

Першу ракетну атаку продемонстрував під час російсько-турецької війни в штурмі фортеці Бреїла (нині Румунія). Вона була ефективна й змусила противника відступити. Потім були бомбардування Сілістри та Варни, що остаточно переконало прихильників і опонентів Засядька в ефективності нової зброї.

Іменем Олександра Засядька назвали один із кратерів на Місяці.


18 та 19 травня в Полтавському музеї важкої бомбардувальної авіації пройшла виставка техніки та озброєння часів Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Відзначають 240 років з дня народження "батька ракетної зброї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають