понеділок, 10 червня 2019 13:26

"Розробили проект п'яти притрасових центрів, які допомагатимуть постраждалим у ДТП" - Наталія Бігарі
6

Білоцерківку Наталію Бігарі 2015 року обрали депутатом до Київської обласної ради від об'єднання "Самопоміч". Очолила там постійну комісію з питань охорони здоров'я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів. Одночасно працює сімейним лікарем у білоцерківській амбулаторії "Здорова родина". Має близько 600 пацієнтів, із якими підписала декларації.
За підсумками минулого року, Наталія Бігарі потрапила до списку 100 найвпливовіших людей області, який склав портал "Моя Київщина".

В інтерв'ю Gazeta.ua Наталія Володимирівна розповіла про стан медицини в області, реалізацію програми, із якою йшла у депутати. Також пояснила, чому вийшла із "Самопомочі" та якою бачить свою політичну діяльність у майбутньому.

Автор: Віктор ОСИПЕНКО
  Депутат Київської обласної ради Наталія Бігарі продовжує працювати сімейним лікарем. Уклала декларації з майже 600 пацієнтами
Депутат Київської обласної ради Наталія Бігарі продовжує працювати сімейним лікарем. Уклала декларації з майже 600 пацієнтами
- У політику мене запросив Геннадій Дикий, нинішній міський голова Білої Церкви. Ми знайомі давно, перетиналися по бізнесу і громадській роботі. Обговорювали розвиток міста, коли він ще був депутатом. Одного дня подзвонив і запросив на каву. Сказав, що йде у мери і просив підтримати. Разом обрали "Самопоміч". Мала спершу йти у міські депутати, але потрапила в область. На виграш тоді не сподівалася, але лікарський досвід і авторитет, певно, зробили свою справу.

"Мала спершу йти у міські депутати, але потрапила в область. На виграш тоді не сподівалася"

Пам'ятаєте першу поїздку в обласну раду?

- Так. Їхала за навігатором, бо навіть не знала, де розташоване приміщення моєї нової роботи. Думала: "Бігарі, що ти там будеш робити?". Стою на світлофорі, піднімаю очі і бачу бігборд мера Києва. Якщо Віталій Кличко зміг, чому я не зможу? Доїхала до площі Лесі Українки в Києві. Впевнено зайшла і почала працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Комаровський висловив свою позицію щодо медреформи

Що за час роботи в облраді вдалося реалізувати зі своєї програми?

- Усе, крім хоспісу в Білій Церкві у рамках госпітального округу. У планах на 2019 рік він є. На перше півріччя заклали поки 2,5 мільйони гривень.

Запустили одну з найкращих амбулаторій "Здорова родина" на масиві Леваневського. Довела, що за бюджетні кошти можна збудувати не гірше, ніж у Європі. "Вікно життя" є (спеціальний пункт при білоцерківському пологовому будинку, де матері можуть анонімно залишати небажаних новонароджених дітей. — Gazeta.ua). Відкрили травмпункт у дитячій обласній лікарні №2, який не могли відкрити протягом десяти років. Добилися, аби у Київській області на реабілітацію дітей із ДЦП та аутизмом уперше виділили 10 мільйонів гривень. Повністю виконали програму для екстреної допомоги. Пишаюся ідеєю формування госпітальних округів в області. Рік працювала над цією проблематикою. Якби не моя ініціатива, в Мінохорони здоров'я не з'явився би такий проект для області. 2019 року інтенсивніше запрацюють чотири округи – Бородянський, Лівобережний, Васильківський та Білоцерківський. Працюватиму над покращенням діагностичного медичного забезпечення лікарень. У першу чергу - дитячих та онкологічних медичних закладів. Продовжу працювати над підвищенням зарплат медикам.

"Добилися, аби у Київській області на реабілітацію дітей із ДЦП та аутизмом вперше виділили 10 мільйонів гривень"

Ви розробили план вдосконалення екстреної медичної допомоги у Київській області?

- Ми вивчили проблеми екстреної меддопомоги. Виявили, що 80 відсотків автопарку було металобрухтом, лікарі не забезпечені ліками. Жахливе недофінансування — лише голі ставки, без законних надбавок. Почали діяти — написали обласну програму на 3 роки. Створили Єдину оперативно-диспетчерську службу на базі Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги, яка наразі входить до п'ятірки найкращих в Україні. Закупили бригадам форму, забезпечили ліками, смартфонами. За кошти обласного бюджету торік купили 10 автомобілів. За 2 роки впровадження програми — 19. Дали людям надбавки. Середня зарплата фельдшера — 10 тисяч гривень. Треба вибивати премії водіям, бо за 2,5 тисячі ніхто не працюватиме. Уже 2 тижні борюсь за додаткове фінансування.

"Ми вивчили проблеми екстреної меддопомоги. Виявили, що 80 відсотків автопарку було металобрухтом"

Один із Ваших проектів - будівництво притрасових центрів травми. Що це?

- Торік спільно із головними лікарями і провідними травматологами розробили проект п'яти притрасових центрів, які допомагатимуть постраждалим у ДТП. Там працюватимуть усі необхідні спеціалісти - травматологи, хірурги, нейрохірурги. Оснастимо сучасні реанімації. Це зменшить смертність та інавалідність після аварій на дорозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодих лікарів заманюють будинками та високою зарплатою

ПРО МЕДРЕФОРМУ

Як оцінюєте медичну реформу?

- Якщо образно говорити про українську медицину, то це стара шевченківська хата, де виросли і живуть 24 міністри охорони здоров'я, що змінювали один одного. Вони вже дорослі й розуміють, що мешкати тут уже неможливо. Але руйнувати шкода, тому починають лагодити. Та з'являється міністр Супрун, яка в цій хаті не жила. Бачить масштаби проблеми і починає будувати нове.

Реформа правильна, її треба доробити. Нове - це завжди важко. Та я, наприклад, готова пережити перехідний період. Бо коли буду на пенсії, то хочу мати медичні гарантії. Фундамент залитий — треба підняти стіни. Щоб у лікарнях були гідні зарплати і професійна конкуренція між медиками. Тоді наші лікарні будуть на рівні зі світовими.

Автор: Віктор ОСИПЕНКО
  Наталія Бігарі вранці полюбляє випити кави. Не снідає.
Наталія Бігарі вранці полюбляє випити кави. Не снідає.

Як змінилися зарплати у місцевих терапевтів і сімейних лікарів?

- Спеціалісти, що не підписали достатню кількість декларацій, отримують мінімалку. Інші мають до 15 тисяч гривень щомісяця. Це дало можливість серед лікарів уникнути синдрому "зрівнялівки" радянських часів. Біла Церква і загалом Київська область входять до десятки найкращих в Україні.

Узагалі, там, де хороший керівник, то і зарплати гарні. Сьогодні головний лікар має бути ще і менеджером, прогнозувати та стратегічно мислити. Радянська система безрезультатних бюджетних запитів уже не працює. Реформа змушує думати, як лікарні заробити кошти, дати заробітну плату, ще й бути конкурентним серед приватних клінік. Закони, що прийняли - дуже хороші. Просто не всі керівники правильно їх трактують і якісно виконують.

"Спеціалісти, що не підписали достатню кількість декларацій, отримують мінімалку. Інші мають до 15 тисяч гривень. Це дало можливість серед лікарів уникнути синдрому "зрівнялівки" радянських часів"

Коли встигаєте приймати своїх пацієнтів, із якими підписали декларації?

- Політика забирає багато часу, але ми домовляємося про прийом у вечірній час, із самого ранку, на вихідних. Коли не маю часу сходити до церкви, знаю - люди за мене моляться. Ось це найцінніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичну реформу неможливо зупинити - заступник Супрун

Що скажете про другу ланку медреформи, яка передбачає нову якість роботи лікарень?

- Реформа вторинної ланки тільки розпочалася. Найцінніше, що лишилося в медицині з радянських часів – це кадри. Але умови перебування та лікування треба кардинально змінити. Щоб медики із задоволенням ходили на роботу, а хворі відчували європейську якість лікування. Місцева влада в умовах децентралізації теж не до кінця розуміє свої повноваження, не користується ними. Не тільки асфальт має лежати. Мають думати про людей, які житимуть у містах і селах. Запросити кращих учителів, медиків. Дати житло, службовий автомобіль. Пряник має бути. Говорять, що лікарі хабарники. А ви створіть умови, щоб не було найнижчих зарплат і лікар мав можливість достойно жити.

"Пряник має бути. Говорять, що лікарі хабарники. А ви створіть умови, щоб не було найнижчих зарплат"

У Білій Церкві розгорівся скандал навколо перенесення відділень із першої міської лікарні до другої. Що думаєте із цього приводу?

- Місто перенасичене медичними закладами. Є дві великі структури – перша і друга лікарні. Щоб зробити обидві сучасними, не вистачить коштів. Згідно зі стратегією реформ, лікарні ділять на інтенсивного і планового лікування. Ми мали розмежувати їх. Відділення кардіології та щелепно-лицьове мають бути на Семашка (міська лікарня №2. — Gazeta.ua). Вся невідкладна допомога має концентруватися в одному місці, куди бригади "швидкої" вчасно довезуть хворих.

Ми не можемо купити у кожну з цих лікарень ангіографи (апарат для рентгенологічного дослідження кровоносних судин різних органів. — Gazeta.ua), що коштують 20 мільйонів. І 2 сучасні реанімації не облаштуємо. Якщо залишимо все, як є, то обидва заклади працюватимуть на 50% потужності. І тому логічно всі хірургічні відділення та кардіологію перенести в одну лікарню.

Попередній керівник міського управління охорони здоров'я зробив велику помилку. Суть реформи зрозумів, а пояснити людям не зміг. Перед тим, як почати переводити відділення — мав створити умови, аби фахівці першої лікарні все зрозуміли і добровільно перейшли. Не треба було їх насильно гнати.

"Лікарні діляться на інтенсивного лікування і планового. Ми мали розмежувати їх"

ПРО ПОЛІТИЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Нещодавно Ви вийшли з партії "Самопоміч". Чому?

- Це свідоме рішення. "Самопоміч" дала мені путівку в політичне життя. Це була потужна команда ідейників, які могли звернути гори. Але верхня вертикаль за короткий час зробила багато незрозумілих кроків. Перший - коли Андрій Садовий зняв свою кандидатуру із президентських виборів на користь Анатолія Гриценка. Я ж звикла до того, що лідер має до кінця тримати марку. Другий крок – закон про імпічмент. П'ять років ми воювали проти Порошенка, а як обрали нового президента - рубаємо всі повноваження новій владі. Це теж мені незрозуміло. І третє — Андрій Садовий заявив, що кандидатів у партійні списки і депутати в майбутній парламент обиратимуть партійці прозоро і публічно. Натомість список просто подали зверху.

Автор: Віктор ОСИПЕНКО
  До 100 найвпливовіших людей Київщини увійшла Наталія Бігарі за підсумками 2018 року
До 100 найвпливовіших людей Київщини увійшла Наталія Бігарі за підсумками 2018 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ставищенському районі відкрили амбулаторію

Не розчарувалися в політиці?

- Ні. Не соромно за жодне з рішень як депутата й голови постійної комісії з охорони здоров'я. З обласного бюджету відвоювала близько 20 відсотків коштів на медицину. Раніше було удвічі менше. Але розумію, що і цього мало.

"З обласного бюджету відвоювала близько 20 відсотків коштів на медицину. Раніше було удвічі менше"

Якою бачите далі свою політичну діяльність?

- Мої життєві принципи ніхто не змінить. Краще відійду від команди, але залишуся сама собою. 44 роки ходила, дивлячись людям в очі. І далі так хочу. Пропозиції є. Поки що їх не буду озвучувати.

Маєте бізнес — меблеве підприємство "ПІК". Чи великий прибуток приносить?

- Бізнес передав батько. Економічна гойдалка впливає, але тримаємося. На початку мене не сприймали, адже основний контингент чоловіки. Але згодом усіх привчила: якщо Бігарі на території почує лайку – 50 гривень штрафу. Не терплю цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міську лікарню №2 ремонтують німецькі благодійники

ПРО ПЛАНИ ДО КІНЦЯ РОКУ

- Хочемо відкрити перший у Київській області Центр серцево-судинних подій та інфарктний блок на базі лікарні імені Семашка. За державний і обласний бюджети закупимо сучасний ангіограф. Придбаємо автомобілі для "швидких". Забезпечуватимемо поетапно обладнанням притрасові центри. Облаштуємо палати відділення невідкладного стану. Закупимо діагностичне обладнання для білоцерківського онкодиспансеру. Адже щороку захворюваність зростає.

ПРО СІМ'Ю І ЗАХОПЛЕННЯ

Автор: із архіву Наталії Бігарі
  Наталія Бігарі разом із синами 16-річним  Денисом (ліворуч) та 21-річним Владиславом. Старший навчається на лікаря, менший  закінчує школу. Народила їх в один день  з різницею у п’ять років
Наталія Бігарі разом із синами 16-річним Денисом (ліворуч) та 21-річним Владиславом. Старший навчається на лікаря, менший закінчує школу. Народила їх в один день з різницею у п’ять років

Як починається ранок Наталії Бігарі?

- Сплю по 5 годин. Будильник ставлю на шосту ранку. Традиційно п'ю каву. Буває і не одну філіжанку. Люблю заварну чорну, без молока і цукру. Не снідаю.

Яка Ви вдома?

- Я принципова й вимоглива на роботі. Але з дітьми лагідна. Синів народила в один день з різницею у 5 років. Коли прийшов час багато працювати, не відчули браку моєї уваги. Бо, коли були меншими - всю себе присвячувала їм.

"Я принципова й вимоглива на роботі. Але з дітьми лагідна"

Які захоплення маєте?

- Раніше багато готувала. Пекла хліб, пиріжки з фруктами і торт "Сметанник". Коли зайшла в політику, то все кардинально змінилося. Маю один вільний день на тиждень — неділю. Їду на дачу. Там треба і посапати, і полуницю зібрати. Телевізор уже четвертий рік не дивлюся. Читаю. Літературу підкидує старший син. Остання книжка - "48 законів влади".

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА:

Автор: Віктор ОСИПЕНКО
  Наталія Бігарі була обрана депутатом у Київську обласну раду в 2015 році
Наталія Бігарі була обрана депутатом у Київську обласну раду в 2015 році

Наталія Бігарі, 44 роки.

Сімейний лікар у білоцерківській амбулаторії "Здорова родина", депутат Київської обласної ради, голова комісії з питань охорони здоров'я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів.

Народилася у Білій Церкві. Мати працювала бухгалтером, батько будівельником. З відзнакою закінчила школу №9. 1998 року випустилася з Вінницького державного медичного університету. Працювала дільничним лікарем-терапевтом у білоцерківській лікарні №2. 2011-го стала завідувачем терапевтичного відділення поліклініки при цій лікарні.

- Влаштувалася спершу на декретну ставку дільничним терапевтом, - згадує Наталія Володимирівна. - Зі старшим сином Владом ходила на масиві Леваневського на виклики. Бабусі біля під'їздів гляділи його, доки я лікували людей. Є пацієнти, які досі вітають зі святами. Хоча давно їх не обслуговую.

Розлучена. Має двох синів — 21-річного Владислава і Дениса, 16 років. Старший закінчує четвертий курс Полтавської медичної академії. Мріє бути хірургом. Молодший довчається у школі.

Зараз ви читаєте новину «"Розробили проект п'яти притрасових центрів, які допомагатимуть постраждалим у ДТП" - Наталія Бігарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають