субота, 28 вересня 2019 14:20

Бородавки лікують рідким азотом

— Кілька років поспіль по всіх пальцях рук біля нігтів були бородавки. Пробувала вивести їх чистотілом, але безрезультатно. Бородавки не болять, але ними можна за щось зачепитися, — розповідає 26-річна Наталія КИРИЧЕНКО з Гайсина.

Бородавки можуть виникати через різні інфекції, які потрапляють у шкіру.

— Зазвичай інфікування відбувається при безпосередньому контакті з хворим або через різні побутові предмети. Для всіх форм бородавок зареєстровані сімейні випадки. Інфекційний процес обмежується шкірою та зовнішніми оболонками. Тривалість інкубаційного періоду різна — від тижня до року, — каже дерматовенеролог з Вінниці Денис Піддубний, 26 років. — Бородавки — це доброякісні новоутворення, спричинені вірусами папіломи людини. Існує близько 70 ВПЛ. Більшість із них викликають різні клінічні форми бородавок шкіри та слизових оболонок. Деякі з них вважаються канцерогенними і можуть спричиняти розвиток раку шийки матки та раку шкіри.

Звичайні бородавки найчастіше локалізуються на кистях, ступнях, нерідко навколо нігтьових пластинок. Одна з найпоширеніших шкірних хвороб у дітей та підлітків.

Медик радить не займатися самолікуванням, а звертатися до спеціалістів.

— Дерматолог визначить вид бородавки і призначить лікування, потрібне вам, — продовжує Денис Піддубний. — Для лікування звичайних і плоских бородавок лікар зазвичай радить застосовувати аплікації топічних лікарських засобів, що містять саліцилову кислоту, формальдегід або нітрат срібла. Також кріотерапію (замороження. — Газета) рідким азотом тощо. Лазер призначають за умови відсутності ефекту від аплікацій. Множинні бородавки потребують більш ніж однієї процедури кріотерапії з оптимальним інтервалом у 2–3 тижні.

Бородавок можна позбутися народним методом, каже 65-річна Ольга Стадник із Бубнівки Гайсинського району.

— Рецепт чула від діда. Він у свій час допомагав людям з усього району. Аби позбутися бородавок, в останню чверть місяця, на другий день, беремо картоплю, розрізаємо навпіл і мастимо всі бородавки обома частинами. Далі обмотуємо бульбу шерстяною ниткою та закопуємо. Власноруч поливаємо щодня, щоб овоч згнив у землі. За місяць тіло буде чисте.

Зараз ви читаєте новину «Бородавки лікують рідким азотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають