понеділок, 03 грудня 2018 19:48

За скільки купують виборця: цифри

За скільки купують виборця: цифри
Суми на підкуп виборця можуть коливатися від 200 до кількох тисяч гривень.

Проблема підкупу виборців досі залишається головною. Про це сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель у коментарі Gazeta.ua.

Грубих порушень на виборах в об'єднаних територіальних громадах немає. До брудних технологій більше вдаються в округах при підготовці до виборів у Верховну Раду.

"Були (на виборах в ОТГ. - Gazeta.ua) 2 випадки підкупу виборців, роздавали продуктові набори.

Більше активізувалися нардепи-мажоритарники. У них розпочалася "посівна" кампанія — подарунки, феєрверки, візити до шкіл. Доходить до цинізму. Нардеп Олесь Довгий ходить в дитсадки.

Суми на підкуп виборця можуть коливатися від 200 до кількох тисяч гривень. Людям не обов'язково можуть роздавати конверти з грошима. Пенсіонерів щотижня можуть поїти чаєм і годувати солодким", - розповів Кошель.

Щодо заяви ЦВК про непроведення виборів в ОТГ 23 грудня через воєнний стан, то експерт зауважив:

"Щоб вибори відбулися 23 грудня, потрібне рішення Верховної Ради. Необхідно внести технічну правку в ухвалений минулого тижня закон про воєнний стан. Це оптимістичний сценарій.

Всі думають виключно про вибори президента

Фактично виборчий процес у громадах не зупинений. ЦВК таких повноважень немає. Територіальні комісії працюють далі. На місцевих виборах воєнний стан не позначиться, на відміну від загальнонаціональних. Коли політики не можуть провести масові акції, мітинги. Кандидати на посаду голови ОТГ до подібного не вдаються. З другого боку, парламент може провалити голосування. Всі зараз думають виключно про вибори президента, а про громади забули.

В іншому випадку вибори відбудуться у березні-квітні. Їх можуть об'єднати з першим або другим туром виборів президента. Це може позначитися на результатах. Комусь це поламає кампанію. Сільських чи міських голів, які претендуватимуть на керівників громад, після зими виборці оцінюватимуть критичніше.

Весь парад технологій побачимо в останні дні перед голосуванням. На цих виборах для "Блоку Петра Порошенка" і "Батьківщини" принципово показати, що вони зберігають гарні позиції. Змагання будуть серйозними, адже це останні вибори перед президентськими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко зрівнявся з Зеленським - опитування

Наступні вибори президента мають відбутися у березні 2019‑го, парламенту - у жовтні того ж року.

Зараз ви читаєте новину «За скільки купують виборця: цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі