четвер, 19 вересня 2019 12:52

Що має зробити Кабмін: думка експерта

Що має зробити Кабмін: думка експерта
Треба дочекатися програми уряду, каже експерт. Фото: УНІАН

Уряд Гончарука має зменшити тиск на економіку.

Про це Gazeta.ua сказав директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

"У першу чергу, податковий. Скоротити регулювання. При цьому забезпечити безпеку громадян і рівні правила гри на ринках.

Кабмін чинить правильно, коли збільшує витрати на будівництво доріг. Це інфраструктура.

З іншого боку, не бачимо кроків, які б заохочували до інвестицій, внутрішнього попиту. Наприклад, запровадження податку на виведений капітал. Треба зменшити навантаження на зарплату через податкові, соціальні пільги. Цього уряд Гончарука не зробив.

Поки лише внесли консервативний бюджет без різких рухів

Якісь зміни можливо побачимо після того, як уряд покаже свою програму. Зараз їх немає. Поки лише внесений консервативний бюджет без різких рухів.

Після 2016-го щороку живемо краще за минулий. Тоді вдалося витягнути країну з глибокого падіння 14-15 років і попереднього застою. Реальні доходи населення збільшуються, ВВП зростає, інфляція стабілізується. Такі темпи можемо продовжити. Збільшується попит на державні облігації на світовому ринку. Їх скуповують масово. Це означає , що Україна має позитивний імідж серед інвесторів. Головне — щоб тепер зайшли реальні інвестиції у будівництво нових підприємств, створення робочих місць.

Єдине, що насторожує, - закладання для розрахунку доходів курсу у 28,2 гривні за долар. Зараз він уже менший за 25. Маємо це врахувати. Ситуація на світових ринках зараз для нас сприятлива. Не треба завищувати доходи через завищення курсу долара. Бо потім буде невиконання бюджету, як зараз", - каже Ілля Несходовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи здатен уряд Гончарука на економічний прорив

15 вересня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект бюджету на 2020 рік.

Курс гривні на кінець наступного року прогнозують 28,2 за долар. Зростання економіки очікують на рівні 3,3%.

Зараз ви читаєте новину «Що має зробити Кабмін: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі