вівторок, 23 квітня 2019 15:37

Самозбереження замість "Самопомочі". Кейс Данченка

Результат президентських виборів передбачувано викликав бурхливі процеси в середовищі "еліт". Керуючись принципом "вчасно зрадити - це не зрадити, а передбачити", чиновники і політики роблять все для того, щоб зберегти посади, позиції, вплив.

  Чим менше таких буде в новій владі, тим краще для країни
Чим менше таких буде в новій владі, тим краще для країни

Фракція партії "Самопоміч" стала однією з перших жертв хаотичного прагнення політикуму підлаштуватися під "нову реальність". Уже після першого туру виборів з'явилася інформація про те, що кілька депутатів покинуть партію. Серед них називалася і прізвище глави комітету Парламенту з питань інформатизації та зв'язку Олександра Данченка.

Деякі депутати дійсно заявили про вихід з партії. Данченко дав "задній хід", заявивши втім, що у нього "є певне бачення, яким шляхом повинна йти партія". Тобто, залишив для себе актуальною опцію розриву з "Самопоміч".

Швидше за все, причина відмови Данченка від негайного демаршу в тому, що депутати, які пішли з "Самопомочі", попрямували не в тому напрямку, на який розраховував глава комітету інформатизації. Лідер "розкольників" Єгор Соболєв заявив, що йде "в нікуди". Данченку ж потрібні шляхи, які ведуть до Зеленського.

Данченко активно "подає сигнали" "Зе!команді", використовуючи як посаду в парламенті, так і широкі зв'язки в середовищі еліт. Інтрига навколо розколу "Самопомочі" давала надію на швидке вирішення питання. Але - не склалося.

За нашими даними, сьогодні головним каналом доступу до команди нової влади для Данченка виступає Петро Яцук, колишній глава Національної комісії з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Яцук був однією з ключових фігур режиму Януковича в питаннях ринку зв'язку. Він забезпечував доступ "Сім'ї" до найбільш привабливих об'єктів. Крім того, йому належали такі "революційні" ідеї, як введення податку на користувачів Skype та інших інтернет-клієнтів.

Яцук, природно, потрапив під люстрацію. Але - "не пропав" і прекрасно почувається в статусі глави наглядової ради дата-центру "Парковий", який затишно розмістився в торгово-виставковому центрі "Парковий". Під вертолітним майданчиком Януковича на дніпровському схилі біля Верховної Ради. Там же, до речі, працював і виборчий штаб Зеленського.

Вже 1 квітня Яцук виступив з заявою, в якій не скупився на компліменти Зеленському, і висловлював впевненість у тому, що IT-галузь чекає бурхливий розвиток після зміни влади.

Данченко прийшов в політику з інформаційного бізнесу. Він тривалий час працював на керівних посадах в компаніях, що входять в холдинг "Датагруп". За словами творця "Датагруп" Олександра Кардакова, Данченко не дуже красиво пішов з бізнесу в політику. Будучи топ-менеджером компанії, він набрав значний обсяг кредитних коштів. І - використовував їх в своїх політичних інтересах. Як наслідок, Данченко отримав мандат, а "Датагруп" змушена була вирішувати проблему повернення коштів.

До речі, кредитів, отриманих під зобов'язання "Датагруп", вистачило навіть не на один, а на два мандати. Данченко не тільки сам "зайшов" у Верховну Раду, а й "завів" в парламент чоловіка своєї сестри і свого ж підлеглого по бізнесу Андрія Мірошника.

Втім, депутатство Мірошника виявилося недовгим. Він став однією з жертв публікації фотографій листувань в депутатських месенджерах. Парламентські журналісти зняли кілька листувань Мірошника, які дали підстави говорити про те, що молодий депутат "кинув" свого "шефа" Данченка на 60 тис. грн. в процесі організації дорогого відпочинку на Мальдівах, а також - зраджував дружині.

Як наслідок - Мірошник був змушений здати мандат, розлучитися і зникнути з політичного небосхилу. За даними ЗМІ, складанню Мірошником депутатських повноважень передувало коротке "Іди!" від Данченка.

Але розрив фракційних і родинних зв'язків, схоже, не привів до розриву специфічних ділових відносин між Данченком і Мірошником. З 2016 року, вже після скандалу з листуванням, пов'язана з Мірошником компанія "Хоум-Нет" виграла тендер на ремонт ліній і обладнання зв'язку "Укртрансгазу" на суму в 186 млн. грн.

Обставини тендера і той факт, що "Хоум-Нет" вперше виграв настільки грошовий проект, змусили пресу обережно припускати, що конкурс не обійшовся без "зовнішнього кураторства"...

Данченко - далеко не самий публічний депутат. З'явитися в інформаційному просторі його змусив інстинкт політичного самозбереження.

Але, якщо в публічній площині Данченко досить незграбний, то в "кабітентому форматі" він - дуже впливовий персонаж. Керуючи одним з найбільш "жирних" комітетів (IT-галузь дійсно розвивається), Данченко встановив тісні відносини з учасниками ринку. І, схоже, прийшов до висновку, що робота у владі дає більше можливостей, ніж у бізнесі.

Саме тому він шукає способи залишитися в політиці. "Самопоміч" для Данченка - пройдений етап. Хоча б тому, що ця партія, з високою ймовірністю, не потрапить до парламенту наступного скликання. Чого не скажеш про "Слугу народу". "Стежки" в проект Зеленського шукають сьогодні багато. Але не у кожного є такий надійний "провідник", як Петро Яцук.

Зеленському ще належить сформувати свою команду. Особливо - команду непублічну, ту, яка буде не по ефірах ходити, а працювати в "тиші кабінетів". І, напевно, в цій команді виявляться не тільки "нові", "чесні", "професійні". Але, чим менше таких буде в новій владі, тим краще для країни.

Важко сказати, чи вдасться потрапити в "Зе!команду" Данченку. Якщо він там виявиться, то навряд чи принесе істотну користь. Суспільство про нього не знає. Але ось на ринку - знають добре. І історію кредитів "Датагруп", які були конвертовані в два мандати, не забули.

Зрадивши партнерів по бізнесу, Данченко отримав місце в парламенті. Зараз він - на етапі зради своїх політичних партнерів. І, напевно, склав оптимальну для себе ціну цієї "комбінації". А можливо - вже визначив і об'єкт наступного акту "своєчасного передбачення"...

Зараз ви читаєте новину «Самозбереження замість "Самопомочі". Кейс Данченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі