пʼятниця, 26 травня 2006 19:32

Росія хоче відібрати в України Крим

 

Державна дума РФ подасть запит до уряду на отримання інформації про заходи по поверненню півострова Крим до складу Росії. Відповідне протокольне доручення думським комітетам у міжнародних справах і у справах СНД підтримали сьогодні депутати Держдуми. У дорученні наголошується, що в 2007 році закінчується двосторонній договір з Україною про визнання Росією українських кордонів. У зв"язку з цим, відзначають депутати, до 30 листопада 2006 року необхідно заявити про не продовження даного договору і повернення Криму до складу РФ відповідно до Кучук-Кайнарджійського договору від 1774 року.

Нагадаємо. Що згідно умов цього договору між Російською і Османською імперіями, Крим був визнаний "вільним і абсолютно незалежним від всякої сторонньої влади". До Росії відходили ділянки Азовського побережжя, а також фортеці Керч та Ені-Калє, територія між Дніпром і Бугом. Що стосується двостороннього договору з Росією, то його перегляд може коштувати Росії великих проблем, в тому числі - виключенням з Великої вісімки, запевняють експерти.

19 лютого 1954 року Крим рішенням президії Верховної Ради СРСР був переданий до складу України. Історики вважають, що це рішення було продиктоване не фантазіями першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова, а неможливістю відродження півострова після виселення кримських татар. Після їх депортації на півострові залишилися 400 тисяч чоловік, а цього було вкрай мало для стабілізації економічної і соціальної обстановки в Криму. Крім того, рішення про передачу Криму було підтримане одноголосно всім складом президії ВР СРСР.

Найбільш складний нюанс з Севастополем, який за часів СРСР залишався містом з особливим статусом; цей статус місто зберегло згідно Конституції України 1996 року, як адміністративна одиниця, разом з Києвом.

Ініціативи по поверненню Криму до складу Росії неодноразово проявлялися російськими політиками, а також екстремістськими кримськими громадськими організаціями. Так, 19 квітня 2005 року депутат Держдуми РФ Дмитро Рогозін заявив про незаконність передачі Севастополя Україні, а також натякнув на можливість перегляду ухвали президії ВР СРСР від 19 лютого 1954 року. Після цього Рогозін був оголошений в Україні персоною нон-грата. Його колега по Держдумі Віктор Алксніс також неодноразово заявляв, що передача Криму Україні - незаконна. Лідер СПУ Олександр Мороз, коментуючи заяви російських політиків, заявив: "Якщо якийсь дурень щось висловився по цій темі, це його проблеми".

На думку Ігоря Осташа, який під час IV скликання ВР займав пост віце-президента Парламентської асамблеї Організації по співпраці і безпеці в Європі, заяви російських політиків варто розглядати в контексті інших ситуацій.

- Це те ж саме, якби якийсь депутат Верховної Ради сказав, що Росія прагне вступити у Велику вісімку і зробить все для цього, а оскільки в цій організації присутні США, Японія, то Україна повинна поставити питання Зеленого Клину, Курильських островів, Краснодарського краю, Кубані - тих російських територій, на яких проживають етнічні українці. Адже ми теж не домовлялися, що Росія вступить у Велику вісімку і разом з США намагатиметься моделювати світовий розвиток, - відзначив він.

Також депутат Держдуми РФ Олександр Лєбєдєв заявив, що він рахує наміри своїх колег повернути Крим до складу Росії не більш, ніж PR.

Варто також нагадати, що заява України і Грузії про намір вийти з складу СНД викликала у російського політикуму слабо прихований гнів.

- Ні забороняти, ні обурюватися, ні ображатися ми не збираємося, але при цьому просто прагматично віддаємо собі звіт, які наслідки будуть для цих країн, для громадян цих країн, - заявив спікер Ради Федерації Сергій Миронов, пише РБК.


Зараз ви читаєте новину «Росія хоче відібрати в України Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі