вівторок, 17 березня 2020 09:43

Рада ухвалила закон про протидію коронавірусу
8

Верховна Рада України ухвалила закон, спрямований на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Документ передбачає кримінальну відповідальність за умисне зараження коронавірусом та тимчасово знімає відповідальність за вимушене порушення міграційного законоавства.

Депутати прийняла за основу і в цілому законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 ", повідомляє РБК-Україна.

Підтримали своїми голосами закон 344 депутата.

Верховна Рада ухвалила закон про заходи протидії виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби
Фото: rbc.ua
Верховна Рада ухвалила закон про заходи протидії виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби
Верховна Рада ухвалила закон про заходи протидії виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби
Верховна Рада ухвалила закон про заходи протидії виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби
Верховна Рада ухвалила закон про заходи протидії виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби

Відтепер за порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, призначатимуть покарання у вигляді накладення штрафів. Для приватних осіб в розмірі від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, закон передбачає адміністративну відповідальність за самовільне залишення місця обсервації чи карантину особою, яка може бути інфікована хворобою COVID-19, а також підвищення кримінальної відповідальності - за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До надзвичайного стану готові - прем'єр

Відтепер можна застосувати деякі норми тимчасового характеру. Зокрема, проведення закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для цієї мети, без застосування процедур, передбачених ЗУ "Про державні закупівлі", стовідсоткову передоплату за такі товари, роботи і послуги. Від сплати ввізного мита та ПДВ звільняються лікарські засоби, медичні виробів та медичне обладнання, призначені для запобігання виникненню та поширенню коронавірусу. Кабінет Міністрів контролюватиме ціни на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

Закон дозволяє можливість роботи з дому для працівників, держаслужбовців і службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки. Власникам надали право змінювати режими роботи органів, установ, підприємств, установ, організацій, зокрема, прийому і обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов'язковим інформуванням населення про це через веб-сайти та інші комунікаційні засоби.

Крім того, тимчасово не застосовуватимуть адміністративу відповідальність до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів чи підрозділу Державної міграційної служби із заявою про продовження терміну перебування на території України, у зв'язку з введенням карантинних заходів. Також на період карантину та на 30 днів після його завершення заборонили скасовувати дію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба з коронавірусом: неслухняним пацієнтам готують жорсткі штрафи, а лікарям - супернадбавки

Відповідно до закону, факт введення карантину відноситься до форс-мажорних обставин; у документі прописано продовження термінів отримання та надання адміністративних та інших послуг; ряд заходів, спрямованих на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних і т.д.; заборона на проведення органами державного нагляду планових заходів зі здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності.

Кабміну законом доручено в тижневий термін встановити додаткові доплати до зарплати медичним та іншим працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах по ліквідації захворювання серед людей на коронавірус, у розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 до завершення виконання цих заходів, а також доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Уряд прийняв рішення посилити карантинні заходи через загрозу поширення в Україні коронавирусу. Їхня мета – убезпечити людей від коронавірусної інфекції. Дія розпочалася вночі 17 березня, повідомив голова уряду Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила закон про протидію коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі