пʼятниця, 12 липня 2019 09:05

"Ні депутати, ні міністри жодного дня не працювали на державу. Треба змінити усіх" — Ростислав Мельник

Депутатів українського парламенту і чиновників міністерств можна умовно поділити на три групи. Перша — підприємці, які хочуть живити свій бізнес за рахунок проектів із державного бюджету. Другі - представляють інтереси певного сектору економіки і тому лобіюють їхні інтереси. Аграрники лобіюють дотації, енергетики вибивають собі вигідні умови. Треті йдуть у владу, щоб за безцінь брати для себе чи своїх компаній у користування державні ресурси чи майно.

Про це розповідає Ростислав Мельник - президент будівельної корпорації "РІЕЛ". За 15 років його підприємство здало в експлуатацію понад 40 сучасних об'єктів.
Ростислав Мельник балотується до Верховної ради по 116-му виборчому округу. Досі не працював у політиці.

  Президент будівельної корпорації РІЕЛ Ростислав Мельник: “Мінімальна зарплата в Україні може бути на рівні 800 євро. Коли люди матимуть такі гроші, зможуть віддати 100 євро за страхову медицину”
Президент будівельної корпорації РІЕЛ Ростислав Мельник: “Мінімальна зарплата в Україні може бути на рівні 800 євро. Коли люди матимуть такі гроші, зможуть віддати 100 євро за страхову медицину”

Як ви будували бізнес? Чому вам вдалося, а багатьом — ні?

Усе почалося 1997-го. Я взяв у оренду приміщення на ринку "Південний", займався продажем сантехніки. 2000-го поїхав в Англію на заробітки. За рік заробив гроші, щоб повернути борги, і повернувся. Заснував будівельну фірму, яка працювала на підрядних роботах. 2003-го взяв кредит, купив першу недобудову на вулиці Генерала Чупринки у Львові. Це було моє перше власне будівництво.

Потім почали займатись підвищенням енергоефективності старих будинків. Чому?

Шукав перевагу перед іншими забудовниками. 7 років тому був у США. Побачив, як там використовують теплову енергію. Там інакший механізм нагрівання приміщення. Газ не підведений до кожного будинку, 80% опалення працює на дизельному паливі та мазуті. Американці нагрівають помешкання повітроводами, а не батареями.

У механізмі опалення все просто: людина прокидається о 6.45, відповідно, опалення вмикається о 6.30 і за 15 хвилин прогріває помешкання. Тільки-но господар вийшов на роботу, опалення вимикається. За 15 хвилин до його повернення додому вмикається знову. Коли людина вдома, у приміщенні тепло, як тільки йде з хати – температура знижується. Ніхто не гріє стіни.
Європейці використовують такий механізм років 15. Розрахунки показали, що зниження температури повітря в кімнаті всього на один градус економить 5% ресурсів. Якщо ви знизите температуру на 5 градусів, зекономите 25% . Ми почали думати, як ці цифри можна застосувати на практиці. Європейські технології вже розроблені, але вони дорогі. Нам вмонтувати їх до кожної квартири було проблемно, бо це суттєво здорожувало вартість квадратного метра. Почали шукати, як це можна зробити в інший спосіб, і знайшли партнерів у Запоріжжі – талановитих програмістів, які багато років працюють із іноземними компаніями. Вони розробили технологію.

Зниження температури повітря в кімнаті всього на один градус економить 5% ресурсів

Це ваша технологія?

Ми - замовники. Розробники – українська компанія із Запоріжжя. Повний цикл виробництва технології відбувається в Україні.

У чому полягає суть системи? Як працює і допомагає економити?

Технологія проста. У квартирі встановлюють спеціальний комутатор, який має блок для програмного забезпечення і приймає дані з будь-якого пристою, який має блютуз. Параметри опалення можна встановлювати на моніторі управління, в якому запрограмовується час та інтенсивність подачі тепла. На вхідній трубі з опаленням встановлюють електричний кран, на який надходить сигнал із комутатора, і кран перекриває гарячу воду повністю чи частково, у певний час - відновлює подачу. До цієї системи ставиться термодатчик, який заміряє температуру в кімнаті. Технологія проста і дешева.

Температуру в помешканні регулює програма?

Так. У цій системі кожен споживач бачить показники лічильника: як працює, скільки споживає, скільки це коштує. Не потрібно чекати платіжок.

Скільки така технологія дозволяє економити?

Середньостатистична сім'я о восьмій ранку йде на роботу і о сьомій вечора повертається. Якщо за відсутності опалення вимикатимуть, а уночі люди спатимуть при температурі 17 градусів, а не 25, то можна економити до 40% вартості опалення.

Скільки коштує система?

До 200 доларів на квартиру. Окуповується за один опалювальний сезон.

Що пропонує ваша соціальна програма "Ваш енергоефективний будинок від "РІЕЛ" для старих будинків?

У багатоквартирних будинках є 2 системі подачі опалення: горизонтальна, як в нових будинках. Для такої системи наша технологія підходить найкраще, бо можна встановити поквартирне регулювання подачі тепла. Але є будинки з вертикальною системою подачі опалення – тепло йде зверху вниз стояками. У такому випадку датчик, який буде регулювати подачу опалення, встановлюватимемо на вході до будинку. Це менш ефективна система, бо в кожній кімнаті не вийде встановити необхідну температуру, але побудинково це можна робити. Якщо правильно користуватися цією системою, то оплати платежів із міських мереж будуть менші, ніж платежі за індивідуального опалення.

У рамках нашої благодійної ініціативи ми оголосили конкурс на безкоштовне встановлення систем енергозбереження у 12 будинках.

За впровадження системи оплати платежів із міських мереж будуть менші, ніж платежі за індивідуального опалення

Чому такого рішення ніхто не пропонував раніше?

Усі хочуть торгуватися за газ, замість того, щоб зупинити власне марнотратство. Газ завжди матиме ринкову ціну: яка ціна в Європі, така ціна буде і у нас. Нам не можуть продавати дешевше, можуть міняти на щось. Тобто, якщо ми не доплатимо, то на чомусь втратимо. Треба менше його споживати. Якщо б в Україні ця технологія була в усіх домах, нам вистачало б власного видобутку.

Таку систему можна запровадити на загальнодержавному рівні?

Це повинно було працювати давно. Наша технологія демонструє, що можна економити без особливих капіталовкладень. Якщо у будинку ще й поміняти вікна, утеплити його, ефективність буде ще вищою. Кабмін повинен правильно підійти до цього питання. Він повинен підрахувати, скільки треба вкласти грошей і як швидко вони окупляться. Це можна впровадити за 2 роки. Гроші для проекту - знайти за кордоном. Кредит на цю програму без проблем дасть Європейський банк реконструкції і розвитку. Повністю забезпечити всі будинки програмою можна за 10 років.

Чому ви йдете у Верховну раду?

За 28 років більшість тих, хто при владі, жодного разу не працювали на державу. Ні депутати, ні міністри, яких делегували виконувати якісь функції. Усі йшли у владу заради наживи.

Хочу змінити якість парламенту і знаю, як це зробити. Парламент і уряд мають працювати. Треба зробити повну діджіталізацію органів управління у державі. Зробити "державу у смартфоні". Щоб кожна людина в будь-який час могла проконтролювати роботу чиновника будь якого рівня.

У такій системі жоден держуправлінець не зможе обманювати на тендерах, тягнути жили з держбюджету.

Коли ми так вчинимо, до державних органів йтимуть умілі управлінці, чесні громадські лідери, люди, котрі реально можуть міняти країну.
Кабмін має обиратись на конкурсній основі, щоб там були дійсно толкові люди.
І не важливо, скільки депутатів - 100 чи 300. Важливо щоб у названих мною груп людей назавжди зникло бажання йти у Верховну Раду. Тоді там будуть менеджери, котрі вміють і хочуть зреалізувати свої вміння.Так само як людина йде директором, щоб налагоджувати якийсь процес. Бо все починається з мотиву.

Не важливо, скільки депутатів - 100 чи 300. Важливо щоб теперішніх груп людей назавжди зникло бажання йти у Верховну Раду

Яким можна вийти з того економічного кутка, у котрому опинилася країна?

У нас половина економіки - у тіні. Якщо вивести її звідти, — ВВП країни зросте на 100 відсотків.

Міністр каже: "Ми зменшили Єдиний соціальний внесок до 22 відсотків, а зарплату все одно видають у конвертах". Це нескладно виправити. Порахувати, наприклад, скільки податкового навантаження іде на оплату праці, щоб виробити хлібину? 70-73 відсотки від трудозатрат. За таких нарахувань економіка ніколи не вийде з тіні. Якщо знизити ці побори до 25 відсотків, то всім бізнесструктурам буде вигідно вийти з тіні, платити чисту зарплату й за один місяць ВВП зросте вдвічі. Буде не 2 відсотки на рік, а 100 відсотків.
Кабмін і міністерство економіки мають найняти зо двісті консультантів, котрі зроблять всі розрахунки. Ключове зло економіки - нарахування всіх видів податків і зборів!

Мінімальна зарплата в Україні може бути на рівні 800 євро, тобто 1000 доларів. Це реально. Коли люди матимуть такі гроші, зможуть віддати 100 євро за страхову медицину. У інших країнах за мінімальних доходах податків не беруть. А коли людина матиме дохід у рік не 9 із лишком, а 20 тисяч євро – тоді можна платити і 25 відсотків, коли 200 тисяч євро — то і 45 відсотків віддавати на податки.
Коли 12 мільйонів працюючих осіб заплатять по 100 євро, то одразу вийде необхідна сума для якісної медицини.

Порахувати, наприклад, скільки податкового навантаження іде на оплату праці, щоб виробити хлібину? 70-73 відсотки від трудозатрат. За таких нарахувань економіка ніколи не вийде з тіні.

Які завдання ставите собі на виборчому окрузі?

Є проблема неймовірно дорогого газу. А я знаю спосіб, як цьому протидіяти вже сьогодні. Це — система, яка коштує на весь будинок кілька тисяч доларів. Дає змогу температурного регулювання, керувати подачею тепла.

Робота теплоенерго на опалювальний сезон розрахована на зовнішню температуру за мінус 15 градусів. І серед всього опалювального сезону така низька температура тримається до 26 днів із 6-ти місяців. Решту часу теплоенерго перегріває будинки. Нормальна робоча температура у робочий час, за європейським показником, – 18 градусів. У нас - 23-24 градуси.
На моєму окрузі є випадки, де люди вже використовують систему теплорегулювання і платять за тепло на 40% менше за тих, хто такої системи не має.

Зараз ви читаєте новину «"Ні депутати, ні міністри жодного дня не працювали на державу. Треба змінити усіх" — Ростислав Мельник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі