середа, 15 лютого 2017 17:27

Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетиці

Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетиці

Постачання вугілля з окупованих територій Донбасу мають розблокувати максимально швидко. Уряд увів надзвичайні заходи в енергетиці.

"Унаслідок перекриття в зоні проведення АТО залізничних колій сьогодні повністю заблокували постачання необхідного українського вугілля до ТЕЦ і ТЕС. А це третина обсягів електроенергії в Україні. І тепло у великих містах", - заявив на позачерговому засіданні уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Це питання стосується кожного громадянина. Такі перекриття можуть призвести до відключення електроенергії і, не дай Бог, відключення тепла. Такі дії неприпустимі", - додав він.

Кабмін зібрали для запровадження надзвичайних заходів в енергетичній системі, сказав прем'єр та назвав блокаду "злочином".

Гройсман закликав розблокувати постачання тільки вугілля.

"Все інше, будь ласка, блокуйте і боріться з контрабандою", - додав він.

Оскільки блокада проходить в зоні АТО, питання треба вирішувати на рівні Ради національної безпеки і оборони, додав Гройсман.

"Я звернуся в РНБО з проханням детально розглянути вплив цього блокування на життя громадян. І вжити всі необхідні заходи, щоб проблему зняли з порядку денного", - наголосив прем'єр.

На засіданні повідомили про "вжиття тимчасових надзвичайних заходів" на ринку електроенергії - мінімізувати витрати антрацитового вугілля на теплових станціях. Також забезпечити повну стабільність роботи енергетики держави.

За потреби залучать періодичні відключення електроенергії.

Уряд перейде на "ручне управління" ТЕС з максимальним навантаженням на газовому вугіллі.

"Енергоатом дотримуватиметься графіків навантаження енергосистеми України й увійде в недільне маневрування атомними блоками", - заявив міністр енергетики Ігор Насалик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасників блокади порівняли з терористами

Заходи дозволять зменшити споживання вугілля антрацитової групи в зимовий період на 300-350 тис. т щомісяця.

25 січня народні депутати, серед яких Семен Семенченко, Павло Костенко, Володимир Парасюк, оголосили торгову блокаду окупованих районів Донбасу. Перекрили залізницю на кількох напрямках. Цим шляхом в Україну постачали вугілля.

У січні з окупованих територій вугілля постачали за ціною 1,73 тис. грн за тонну, заявили в уряді. Однак, ціну виробленої з нього електроенергії встановлюють за формулою "Роттердам+", згідно з прийнятим Нацкомісією з регулювання енергетики і комунальних послуг у березні торік рішенням. У тариф закладають ціну імпортного вугілля в європейському порту плюс вартість його доставки в Україну. Вона становить 2,8 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі