Ексклюзиви
пʼятниця, 12 березня 2010 07:04

Микола Азаров став прем"єр-міністром

У четвер у Верховній Раді створили нову коаліцію "Стабільність і реформи". До неї ввійшли фракції Партії регіонів, комуністів, Блоку Литвина, позафракційні депутати, кілька "нунсівців" та "бютівців". Коаліція проголосувала за призначення 62-річного Миколи Азарова прем"єр-міністром і схвалила склад нового уряду.

— Наконец-то и к нам пришла весна! Да здравствует весна! — вигукує "регіонал" 56-річний Михайло Чечетов і з усмішкою заходить до будівлі парламенту.

Нардепи один за одним поспішають на сесію. До зали, тримаючись за щоку, йде "регіонал" Борис Колесніков, 47 років.

— Зуб вырвали, — каже. — Но настроение хорошее. На протяжении часа судьба коалиции и нового правительства решится.

Кулуарами ходить знервований лідер фракції НУ-НС 49-річний Микола Мартиненко. Пояснює, що в Раді створюють неконституційну коаліцію.

— У неї й достатньої кількості голосів немає. Ми переходимо в опозицію.

Зуб вырвали. Но настроение хорошее

— Да пашли они, эти "нунсовцы", — кидає проходячи повз "регіонал" Василь Хара, 62 роки. — Не хотят в коалицию, и слава Богу! И без них решим свои проблемы.

У сесійній залі спікер Володимир Литвин оголошує про створення нової коаліції. Каже, надійшло 235 підписів нардепів. До зборів коаліції депутати розходяться на півгодинну перерву.

— Якщо побачимо під коаліцією підписи наших колег, готуватимемо подання до ЦВК, щоб їхні місця зайняли інші депутати, — каже "бютівець" 44-річний Андрій Кожем"якін про колег по фракції, які підписалися за створення коаліції. Це — Віталій Барвіненко, Володимир Каплієнко, Геннадій Задирко, Григорій Омельченко, Юрій Полунєєв, Ігор Савченко, Олег Черпіцький.

— БЮТ не виконав свою програму, тому я й підписався. Сподіваюся, хоч нова коаліція щось зробить, — пояснює Віталій Барвіненко, 28 років.

Із опущеною головою кулуарами йде "бютівець" 50-річний Анатолій Семинога:

— Я в Раді з 2002 року і таке враження, що ми вічно в опозиції. Цей настрій у мене й не проходив.

"Нунсівець" 68-річний Іван Плющ розповідає, що, крім нього, за коаліцію підписалися ще п"ятеро "нунсівців" — Юрій Бут, Станіслав Довгий, Олександр Омельченко, Ігор Палиця і Володимир Поляченко.

— Це правильний крок. Україна сьогодні в страшній ямі. І не будуть же нам інопланетяни допомагати вийти з неї.

— На засіданні нової коаліції вирішили направити президентові подання на призначення прем"єром Миколи Азарова, — каже лідер Блоку Литвина Ігор Шаров, 48 років. — Він має його підписати. Десь об 11.00 Янукович з"явиться у парламенті, аби офіційно представити нового прем"єра.

У гостьовій ложі всідаються кандидат у прем"єри Микола Азаров та глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін. До зали заносять президентський штандарт.

До трибуни виходить лідер фракції БЮТ 53-річний Іван Кириленко:

— Ми не визнаємо цієї коаліції. Це нонсенс, коли об"єднуються комуністи і великий бізнес. Сьогодні ми формуємо опозиційний уряд й офіційно переходимо в опозицію.

Об 11.00 до зали заходить Віктор Янукович. Майже всі депутати вітають його стоячи й аплодують. "Бютівці" і частина "нунсівців" нахиляють голови і сидять. Янукович підходить до трибуни з течкою, розкриває її й каже, що вносить подання про призначення міністром закордонних справ Костянтина Грищенка, міністром оборони Михайла Єжеля, головою СБУ Валерія Хорошковського.

До трибуни виходить Микола Азаров. Йому дають 20 хв. Але він виступає 5. Говорить суржиком. Читає з листочка:

— Нинішня ситуація в країні дійшла до крітічной межі. А патрібні зміни.

Обіцяє, що новий уряд до 11 квітня внесе бюджет на розгляд парламенту. Депутати 30 хв. обговорюють кандидатури урядовців. До трибуни йде "бютівець" Олег Ляшко, 37 років:

— Уряд не буде професійним, бо формується за клановими ознаками. Наприклад, Цушко — міністр економіки без економічної освіти.

Цушко з ложі сміється.

242 нардепи голосують за призначення Азарова прем"єром.

Новопризначені урядовці складають мандати депутатів.



Узяв прізвище дружини


Справжнє прізвище Миколи Азарова — Пахло. Його батько — Ян Робертович Пахло, мати — Катерина Павлівна Кваснікова. Обоє росіяни з міста Калуга. Після одруження з Людмилою Азаровою нинішній прем"єр узяв її прізвище.

Закінчив Московський університет за спеціальністю "геолог-геофізик". До України переїздить 1984-го. Працює в Київському науково-дослідному інституті гірничої геології. Проте дотепер Азаров не говорить українською й ледве нею читає.

Був народним депутатом України, очолював Державну податкову адміністрацію. В обох урядах Віктора Януковича працював першим віце-прем"єром. 2004-го у нього виник конфлікт із тодішнім головою Держкомітету з регуляторної політики Інною Богословською.

— Ігнорує думку інших, ненавидить Україну, не поважає закон, на свій розсуд розпоряджається бюджетними коштами, — казала вона про Азарова.

Він фігурує на плівках майора Мельниченка. Йдеться про те, що 1999 року через тиск податкової забезпечував підтримку Леоніда Кучми на президентських виборах.

Екс-"регіонал" Тарас Чорновіл говорить, що мільярдер Рінат Ахметов і бізнес-крило Партії регіонів не сприймають Азарова:

— Він знищив бізнес усіх. Принцип, який він заклав — бий своїх, щоб чужі боялися. Люди Ахметова про Азарова кажуть: "Краще мати справу з Тимошенко. Дешевше обійдеться".

Найвідоміша фраза Азарова: "Да пашли вы... Для вас это игры, а для меня — вся жизнь". Сказав її під час обговорення бюджету 19 грудня 2006 року.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Склад нового уряду

Перший віце-прем"єр — Андрій Клюєв

віце-прем"єр із гуманітарних питань — Володимир Семиноженко

віце-прем"єр з Євро-2012 — Борис Колесніков

віце-прем"єр із силових питань — Володимир Сівкович

віце-прем"єр із питань агропромислового комплексу — Віктор Слаута

віце-прем"єр з економічних питань — Сергій Тігіпко

віце-прем"єр із питань регіональної політики — Віктор Тихонов

міністр охорони навколишнього середовища — Віктор Бойко

міністр палива та енергетики — Юрій Бойко

міністр транспорту — Костянтин Єфименко

міністр промполітики — Дмитро Колєсніков

міністр охорони здоров"я — Зіновій Митник

міністр внутрішніх справ — Анатолій Могильов

міністр праці і соцполітики — Василь Надрага

міністр ЖКГ — Олександр Попов

міністр агрополітики — Микола Присяжнюк

міністр сім"ї молоді та спорту — Равіль Сафіулін

міністр освіти та науки — Дмитро Табачник

міністр Кабміну — Анатолій Толстоухов

міністр економіки — Василь Цушко

міністр  фінансів — Федір Ярошенко

міністр регіонального розвитку — Володимир Яцуба

міністр вугільної промисловості — Юрій Ященко

міністр з надзвичайних ситуацій — Нестор Шуфрич

міністр закордонних справ — Костянтин Грищенко

міністр оборони — Михайло Єжель

Зараз ви читаєте новину «Микола Азаров став прем"єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути