пʼятниця, 17 лютого 2017 07:50

Колишній депутат Державної думи Росії отримав українське громадянство

Автор: ФОТО З САЙТА www.kp.ru
  Колишній депутат Державної думи Росії Денис Вороненков із дружиною Марією Максаковою приїхали в Україну в жовтні торік. У Росії його переслідувало ФСБ. Родині надали українське громадянство. Вороненков свідчив проти екс-президента Віктора Януковича
Колишній депутат Державної думи Росії Денис Вороненков із дружиною Марією Максаковою приїхали в Україну в жовтні торік. У Росії його переслідувало ФСБ. Родині надали українське громадянство. Вороненков свідчив проти екс-президента Віктора Януковича

— Сегодня политическая система в России работает на уничтожение всех, кто в нее не вмонтирован. Подменяются смыслы и принципы. Нарушается закон, права избирателей, — каже колишній депутат Державної думи РФ від Комуністичної партії 45-річний Денис Вороненков виданню "Цензор.нет".

Із дружиною Марією Максаковою приїхали в Україну торік у жовтні. Вона — також екс-депутат Думи, оперна співачка. 6 грудня 2016-го отримали українське громадянство. На підставі родинних зв'язків в Україні, говорять у міграційній службі. Родичі Вороненкова живуть у Херсонській області. Він співпрацює зі слідством у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича. Каже, не голосував за анексію Росією Криму 2014 року. Його карткою скористався хтось інший.

Слідчий комітет РФ пред'явив заочне звинувачення Вороненкову й оголосив його у федеральний розшук. Ідеться про організацію рейдерського захоплення будівлі в центрі Москви вартістю $5 млн.

— Вони кажуть, що я злочинець. Але яким судом і коли я був засуджений? — говорить Вороненков. — У Росії, за даними Верховного суду, кожен третій чоловік віком від 20 до 60 років був судимий або притягувався до кримінальної відповідальності. Будь-кого можна притягнути до неї. Особливо, якщо кажеш щось проти влади.

Правосуддя в Росії сьогодні навіть гірше, ніж було 1937 року. За Сталіна засуджували за 58-ю статтею у політичних справах. Але за кримінальними статтями було 20 відсот­ків виправдальних вироків. Зараз їх менше 0,5 процента. Політичні справи відкривають рідко, бо вони — резонансні, Захід на це погано дивиться. Простіше з людини зробити кримінальника. З'явилася нова категорія засуджених: за анало­гією з 58-ю статтею їх називають "стоп'ятдесятдев'ятники". Це стаття про шахрайство, за якою можна засудити будь-кого до 10 років позбавлення волі.

Всі вибори в Росії — від муніципальних до федеральних — фальсифіковані.

Група осіб у Федеральній службі безпеки узурпувала силові повноваження від імені держави. Деморалізувала й розгромила Міністерство внутрішніх справ, Генпрокуратура не має жодних наглядових функцій. Усім керує ФСБ. Я вважав, що треба спробувати цьому протистояти. На жаль, переоцінив свої можливості і недооцінив масштаб проблеми.

Ранній Путін був іншою людиною. Вникав у проблеми, розумів, що держава стійка тільки в системі стримувань і противаг. Зараз цього немає. Якби він не хотів знищити МВС, Генпрокуратуру, то цього б не сталося. Була б хоч якась система противаг. А нині якщо ти в конфлікті із цими людьми — тобі кінець.

ФСБ використовує психотропні препарати для придушення волі і підпорядкування людей у слідчому ізоляторі "Лефортово". Не хочу стати наступною жертвою. Заарештованого генерала Колесникова, наприклад, викинули з балкона, оголосили наркоманом. Сказали, що дружина йому намагалася провезти наркотики в туфлях. У чомусь провинився і співробітник Слідчого комітету Максименко. З нього в "Лефортові" зробили "овоча".

Я дав свідчення в Генеральній прокуратурі України у справі екс-президента Януковича. Вважаю, він повинен був отримати в Росії не притулок, а справедливий суд.

Я люблю країну, в якій народився і відбувся. Нікого не зраджував. Але якщо Путін вважає своїм другом раніше двічі судимого Януковича, то мені такі друзі не потрібні.

Зараз ви читаєте новину «Колишній депутат Державної думи Росії отримав українське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі