понеділок, 02 грудня 2019 09:01

Хто такий депутат Соболєв і хто міг його "замовити"
6

У  невідомі обстріляли чорний Range Rover. За кермом авто був бізнесмен та депутат Київської облради В'ячеслав Соболєв.   Його син 3-річний Олександр - загинув
Фото: НВ
У  невідомі обстріляли чорний Range Rover. За кермом авто був бізнесмен та депутат Київської облради В'ячеслав Соболєв.   Його син 3-річний Олександр - загинув
У  невідомі обстріляли чорний Range Rover. За кермом авто був бізнесмен та депутат Київської облради В'ячеслав Соболєв.   Його син 3-річний Олександр - загинув
3-річного Олександра застрелили в центрі Києва, коли їхав у авто разом із батьком, депутатом В'ячеславом Соболєвим
Бізнесмен та депутат Київської облради В'ячеслав Соболєв із дружиною Інною

Надвечір 1 грудня у Києві обстріляли елітний позашляховик Range Rover депутата Київської обласної ради В'ячеслава Соболєва. Разом із ним в авто був син 3-річний Олександр. Дитина загинула.

Хто такий Соболєв

В'ячеслав Соболєв родом із Єнакієвого на Донеччині. Йому - 47 років. Економіст, кандидат економічних наук, підприємець, депутат Київської обласної ради. Його обрали у 2015 році. Він входить до фракції "Солідарність" (політсила п'ятого президента Петра Порошека), є членом комісії з питань бюджету та фінансів.

Політикою почав займатися у 2002 році, коли його обрали депутатом міської ради у виборчому окрузі № 64 (Петровський район Донецька). Також у 2000-х був заступником мера Донецька. З 2006 по 2007 рік працював у Раді національної безпеки та оборони України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігурує в справі фінансування тероризму на Донбасі: нові подробиці про розстріляне в Києві авто

За інформацією ЗМІ, Соболєв свого часу був директором дочірньої компанії "Нафтогазу" – "Нафтогазмережі". У 2010 – 2011 роках обіймав посаду заступника голови правління, а пізніше і голови правління НАК "Нафтогаз України". Але пішов з "Нафтогазу" після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича. Опісля зайнявся викладацькою діяльністю.

Соболєв є власником київського ресторану "Маріо". Стрілянина сталася саме після того, як чоловік із родиною їхав з цього закладу.

У 1997 році заснував одну з перших торгових мереж в Донецьку "Обжора". У 2016 році Служба безпеки України затримала головного бухгалтера мережі за підозрою у фінансуванні бойовиків ДНР. У ЗМІ тоді писали, що Соболєв залишається власником мережі супермаркетів, яка продовжила роботу в окупованому Донецьку. Сам Соболєв і на той момент глава партії Блок Петра Порошенка Юрій Луценко спростували цю інформацію і повідомили, що Соболєв продав "Обжору" ще в 2007 році.

Сім'я

Соболєв був одружений тричі, пишуть ЗМІ. Першою дружиною була вдова донецького кримінального авторитета. Друга його обраниця - колишня дружина російського співака Миколи Баскова та за сумісництвом донька одіозного колишнього російського сенатора та фармацевтичного магната Бориса Шпігеля – Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куля потрапила в шию: подробиці загибелі 3-річного сина депутата

Теперішня дружина – Інна Соболєва, разом виховують трьох дітей. Синів Давіда та Олександра і доньку дружини від попередніх стосунків – Марію Вільчинську.

У В'ячеслава також є діти від попередніх шлюбів – Світлана та Ніна. Остання мала громадянство Росії.

Хто міг замовити вбивство Соболєва

Однозначної відповіді на це питання у правоохоронців поки немає. Відпрацьовують кілька версій. Одна із них - давній конфлікт Соболєва з Артуром Ємельяновим. Там йдуть багаторічні суди навколо нерухомості, пише LIGA.net із посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві внутрішніх справ.

Ємельянов родом з Донецька, в 2010-2014 роках був заступником голови Вищого господарського суду України. У 2018 СБУ викрила його у фінансуванні терористичних організацій ДНР і ЛНР. А ГПУ повідомила Ємельянову про підозру у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбитий в центрі Києва хлопчик виявився похресником Ірини Білик

В 2016 році Соболєв у Facebook заявив, що йому підкинули записку з погрозами розправи. Організаторами "цькування" тоді Соболєв назвав "групу рейдерів" на чолі з Ємельяновим.

"Ще до початку війни їм вдалося відібрати у мене нерухомість в Донецьку, а зараз вони мають намір рейдерським способом захопити торговий комплекс в Маріуполі", - писав тоді Соболєв.

Ємельянов відреагував на пост судовим позовом, який він виграв. Суд зобов'язав Соболєва спростувати звинувачення на адресу екс-судді.

Друга версія - бізнес на непідконтрольною території. У Соболєва залишилися магазини на окупованій території.

У Києві на перехресті вулиць Льва Толстого і Тарасівської невідомі обстріляли чорний Range Rover. За кермом авто був бізнесмен та депутат Київської облради В'ячеслав Соболєв. Попередньо, він зазнав поранень. Його син 3-річний Олександр - загинув.

Зараз ви читаєте новину «Хто такий депутат Соболєв і хто міг його "замовити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі