пʼятниця, 23 серпня 2019 16:12

Зеленський "ведеться" на російський шантаж щодо обміну полоненими

Зеленський "ведеться" на російський шантаж щодо обміну полоненими
Михайло Басараб: зараз обмін полоненими є прелюдією для масштабних політичних поступок з боку Києва. Фото: Gazeta.ua

Президент Володимир Зеленський очікує найближчими днями на результати переговорів між Україною та Росією щодо обміну ув'язненими.

Про це глава держави сказав, спілкуючись із журналістами на Міжнародному ветеранському та волонтерському форумі в Києві 23 серпня.

Сьогодні до Києва прибула уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова. За інформацією ЗМІ, український омбудсмен Людмила Денісова уже перебуває у Москві.

Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Росії Володимира Путіна, заявив, що двосторонній обмін полоненими за форматом "33 на 33" означає початок комунікації між Володимиром Зеленським і президентом РФ.

Обмін полоненими - це тема, яку треба аналізувати не з точки зору кількості осіб, яких можна визволити з російської тюрми. Для Росії це дещо більше, ніж просто обмін заручниками. Кремль використовує його як інструмент політичного тиску на Україну. Обмін полоненими завжди був предметом шантажу нашої влади. З іншого боку, ця тема сильно стресувала українське суспільство.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Михайло Басараб.

Російські ЗМІ пишуть про обмін полоненими у форматі 33 на 33. Наскільки це вірогідний варіант?

- Зараз обмін полоненими є прелюдією для масштабних політичних поступок із боку Києва. Цю тему активізували у той момент, коли на Україну починає безпрецедентно тиснути Захід. Європейські країни та США почали кампанію з примусу Києва до миру на умовах Москви. Це відбувається на тлі заяв про можливе повернення РФ у "Велику сімку", необхідність налагодження діалогу.

Як саме Росія може використати тему обміну заручниками?

- Вкидаючи її в український порядок денний, Кремль робить жест, який, із їх точки зору, має спровокувати за собою поступки з боку нашої влади.

Обмінний фонд Путіна - невичерпний. Росія окупувала українські території, де живуть мільйони людей. Усі вони є потенційними заручниками. Путін може роками і десятиріччями затримувати нових і нових українців.

Москві не потрібні росіяни, які знаходяться в українських тюрмах. Авторитарний режим не переймається долею своїх громадян. Відомо багато історій, коли росіяни відмовлялися отримати своїх солдат, які воювали на Донбасі. Особливу увагу вони приділяють лише звільненню одіозних колаборантів, як-то керівник "РИА Новости-Украина" Кирило Вишинський. Усе це говорить про те, що обмін як такий Путіна не цікавить. Він просто хоче, щоб ця тема була одним із засобів впливу на українську позицію. Він розуміє, наскільки це питання є делікатним. Спекулює об'єктивним прагненням нашої держави звільнити своїх громадян. Це - один із видів тероризму. Викрадення українців, щоб шантажувати державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі мають "обережний оптимізм" щодо діалогу Зеленського та Путіна

Наша нова влада може піти на небезпечні поступки Кремлю, щоб звільнити полонених?

- І Зеленський, і Порошенко "ведуться" на російський шантаж. Новий президент прийшов до влади на гаслах миру. Ця тема має для нього пріоритетне значення, що чудово розуміють у Кремлі. Маніпулюють Зеленським і його прагненнями будь-що припинити війну. Хочуть змусити його поступитись суверенітетом, прийняти мир на умовах ворога.

На територій України працюють агенти публічного впливу РФ. Вони постійно підігрівають цю тему. Говорять, що ми маємо піти на все, аби звільнити заручників. Аналогічна думка формується у суспільства. І українці перестають розуміти, у якій загрозливій ситуації ми перебуваємо. Кремль формує собі образ миротворця, який готовий відпустити заручників. І ми, мовляв, теж маємо зробити крок назустріч. Світ на цей порядок денний погоджується. Західні лідери наполягатимуть, що Росія виправляється і з нею треба знову налагоджувати контакти. Це веде до хибного висновку, ніби РФ не є агресором і окупантом. Мовляв, вона така ж постраждала сторона, як і Україна.

Є можливість повернути ув'язнених українців без кроків назустріч Кремлю?

- Ні. Зараз у російських в'язницях сидять сотні, якщо не тисячі українців. Ми навіть не знаємо імена усіх, адже РФ відмовляється оприлюднювати цю інформацію. У руках Путіна фактично безкінечна кількість козирів проти України. Черговий обмін кількома десятками громадян не змінить загального факту, що Росія масово і незаконно утримує українців у своїх тюрмах. Путін готовий видавати їх невеликими партіями в обмін на поступки від Києва. Ніколи не погодиться на формат обміну "всіх на всіх".

Як ми маємо діяти, щоб зберегти незалежність і повернути в'язнів Кремля додому?

- Маємо ініціювати на міжнародному рівні жорсткі санкційні заходи проти Росії з боку України та світу. Путін може звільнити заручників тільки під тиском, примусом. Поки цього не сталось, використовуватиме їх як засіб маніпуляції Києвом і пускатиме пил в очі Європі та США.

З початку серпня з російських колоній українців звозять до Москви. До слідчого ізолятора "Лефортово" привезли Балуха, Кольченка, Гриба, Карпюка та Клиха. Готують до обміну?

- Можуть бути частиною групи тих, кого росіяни звільнять. Проте Путін чудово розуміє рівень важливості та впізнаваності цих осіб серед українців. Він може зробити з їхнього перевезення до "Лефортово" інформаційний привід, але не відпустити на батьківщину. Подражнити Україну. Показати, хто насправді приймає рішення і за ким останнє слово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сурков прибув на Донбас - офіцер припускає "злив" ОРДЛО

У "Лефортово" перебувають і 24 полонених моряки. За яких умов вони можуть повернутись в Україну?

- Російська влада має так званих VIP-вязнів. Їх імена відомі світу, щодо них ведеться масштабна міжнародна дискусія. Це - золотий фонд Кремля. Вони будуть триматися за нього до останнього, попри жодні світові заяви та рішення міжнародних трибуналів. Будуть намагатися виторгувати за звільнення моряків найбільші поступки, хоча мали б відпустити їх взагалі без будь-якого обміну за рішення міжнародного суду з морського права. Тож зараз дуже складно сказати, коли моряків відпустять. Це залежить від того, що Путін хоче за них отримати.

Олега Сенцова російська влада не додає у списки на обмін. Чому?

- По-перше, з точки зору Кремля, він - не українець. Мовляв, усі кримчани після анексії півострова автоматично стають росіянами. Нехай навіть він цього не визнає. По-друге, міжнародна кампанія на підтримку Сенцова частково зашкодила йому. Адже, з одного боку, привертала увагу світу до нього. Але з іншого, підвищувала його капіталізацію як в'язня. Так само, як і за моряків, Путін за нього вимагатиме особливих дивідендів з боку України чи західних держав.

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова прибула до Києва. Причини її візиту не називають. Якою вона може бути?

- Вважаю неприпустимим, щоб так званий російський омбудсмен приїжджав на територію України. Москалькова не є реальною захисницею прав людини у Росії. Просто співучасниця злочинів Путіна. Її візити в Україну мають символічне значення. Демонструє можливості РФ на територій нашої держави. Мовляв, без проблем може приїхати, коли захоче, і лобіювати тут позицію Кремля. Адже російський омбудсмен реально не має жодного впливута є умовною фігурою.

Україна віддасть державних зрадників Росії в обмін на полонених.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський "ведеться" на російський шантаж щодо обміну полоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі