середа, 05 грудня 2018 21:06

У нашій традиції є демократизм, на відміну від централізаторської звички росіян - Панченко

У нашій традиції є демократизм, на відміну від централізаторської звички росіян - Панченко
Володимир Панченко: в історії культури ми тісто пов'язані з європейською традицією. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Українці дуже близькі до європейців та відмінні від росіян.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" письменник, літературознавець, учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Володимир Панченко.

"У 2004-му я їздив на Соловки. Там є кілька українських родин. Там дуже просто розпізнати українців. У них кращі двори. Наш люди мають хазяйновитість та почуття естетики. Те, що Пантелеймон Куліш називав хуторянством у хорошому сенсі.
У нашій традиції є демократизм, на відміну від централізаторської звички росіян. В історії культури ми тісто пов'язані з європейською традицією. Були частиною цього культурного простору до 1654 року (на Переяславській раді Богдан Хмельницький та частина представників козацтва закріпили присягою союз із Московською державою. - Gazeta.ua). Втратили багато. В тому числі й церкву", - пояснює письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам треба провести дерусифікацію - Панченко

На його думку, у нас є схожість з італійськими сюжетами, також ми близькі до французів.

"У Німеччині точно знаєш, що стрілка ліворуч означає поворот ліворуч. У Франції - не обов'язково. Вони більш творчі, як ми. Знімали з друзями колись фільм у Франції на могилі Володимира Винниченка. Просто прийшли з камерами на кладовище і почали фільмувати. До нас підійшов сторож і питає, що ми робимо. Пояснили, він посміхнувся й пішов. Виходимо з кладовища, а нас вже чекають чотири поліцейські машини. Підходить їх начальник. Він володіє російською. Питає, де зупинились? Ми жили у знайомого, який виявився другом цього поліцейського. І він одразу подобрішав. Я подумав у той момент, що тут повіяло нашим. Мовляв, наче й не можна, але якщо друг, то нехай. Потім виявилось, що він теж із України. Француз із київським корінням", - додає Володимир Панченко.

Повне інтерв'ю з Володимиром Панченком читайте у журналі "Країна" від 6 грудня.

Зараз ви читаєте новину «У нашій традиції є демократизм, на відміну від централізаторської звички росіян - Панченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі