понеділок, 03 грудня 2018 15:44

Тиск на Росію обмежується лише номінальними заходами - експерт

Тиск на Росію обмежується лише номінальними заходами - експерт
Петро Олещук: Щоб тиск на Кремль та Путіна був реальним, будь-яка ескалація конфлікту має означати для Росії нові обмеження. Фото: Громадське телебачення

Формально Європа та Америка дотримуються проукраїнських позицій. Але не припиняють дипломатичних та економічних стосунків із РФ.

Говорить для Gazeta.ua політолог Петро Олещук, коментуючи саміт лідерів "Великої двадцятки" в Аргентині.

"Канцлер Німеччини Ангела Меркаль запропонувала Володимиру Путіну перевести вирішення кризи у Керченській протоці у Нормандський формат. Раніше він показав себе досить неефективно. Зустрічі відбуваються нечасто. Рівень невисокий. Приїжджають якісь чиновники третього рангу, обговорюють щось, але нічого з тих розмов не вирішується.
Остання зустріч на рівні міністрів закордонних справ була півроку тому. Відтоді Нормандський формат наче існує, але реально ні на що не впливає.
Сам Путін на саміті заявив, що не вірить у будь-які перемовини, доки в Україні не зміниться влада. Чекає, доки у нас пройдуть вибору. Можливо, Захід теж покладає надію на них. Сподівається реанімувати переговорні процеси з новою українською владою", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни "Великої двадцятки" домовилися спільно боротися з голодом

Трамп відмінив зустріч із Путіним, але їм таки вдалося поговорити, наголошує він.

"Президент США балансує між своєю адміністрацією та Конгресом. Має своєрідне бачення політики. Якби все залежало тільки від нього, швидше за все, ніхто б навіть не говорив про відміну зустрічі. Але має дослухатися до позицій Конгресу, де більшість налаштовані критично щодо Росії та Путіна. Відмови від зустрічі – це крок для заспокоєння американських конгресменів. Це у жодному разі не означає, що Трамп розриває контакти з РФ та її лідером", - вважає Петро Олещук.

На його думку, на саміті не було жодних проривних рішень щодо України.

"Тиск на Росію під час теперішнього загострення обмежився номінальними заходами. Питання розширення санкції не стоїть. Такий формат цілком задовольняє Росію.
Щоб тиск на Кремль і Путіна був реальним, будь-яка ескалація конфлікту має означати для Росії нові обмеження", - додає політолог.

Велика двадцятка, або G-20 є групою міністрів фінансів і керівників центральних банків 20 економік: 19 із найбільших економік світу та Європейського Союзу. Загалом, економіки G-20 становлять 90% світового ВНП, 80% світової торгівлі (включаючи внутрішню торгівлю у ЄС) та дві третини населення світу.

Зараз ви читаєте новину «Тиск на Росію обмежується лише номінальними заходами - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі